Sennheiser Momentum Sport review: beste in-ears voor sporters?

Marco den Teuling
0

Inhoudsopgave

    De hoofdtelefoons van Sennheiser staan bekend om de geluidskwaliteit, maar in het segment voor draadloze in-ears is de concurrentie groot. Met extra sensors moet de Sennheiser Momentum Sport zich onderscheiden van de rest en daar vertellen we je meer over in deze review.

    Sennheiser Momentum Sport review

    Speciaal ontworpen voor sporters

    De Momentum Sport mikt zoals de naam al aangeeft op sporters en voegt voor die groep twee bijzondere extra’s toe: een hartslagsensor en een temperatuursensor, beide ingebouwd in het linker dopje. Die zijn toegevoegd in samenwerking met Polar, een fabrikant die gespecialiseerd is in (sport)hartslagmeters en aanverwante apparatuur.

    Unieke ingebouwde sensoren

    De sensors zijn niet het enige speciale sportkenmerk, ook de vorm is anders dan van de gewone Momentum in-ears (waarvan versie 4 de meest recente is). Behalve drie maten dopjes, krijg je drie maten adapters erbij. Dit zijn flexibele uitsteeksels die je in je oorschelp moet buigen zodat de in-ears goed blijven zitten tijdens het sporten.

    In de bijgeleverde documentatie wordt dat niet expliciet beschreven, waardoor de dopjes aanvankelijk uit ons oor vielen tijdens het hardlopen, maar de video of volledige handleiding op de online productpagina laten het wel zien. De uitsteeksels zitten op een elastische ring die je om de in-ears schuift, standaard is een ring zonder uitsteeksel geplaatst.


    Meer van zulke hardware reviews?

    Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief:

    Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.

    Waterbestendigheid en weerbaarheid

    De Momentum Sport is bovendien beter beschermd tegen water dan de gewone Momentum (classificatie 5 in plaats van 4), waardoor ook een harde regenbui geen probleem zou moeten zijn.

    Hartslag- en temperatuurmeting

    Je kunt de Momentum Sport voor registratie van je hartslag koppelen aan een sport-app zoals de Polar Flow-app. Die app is de enige die tevens de temperatuurgegevens registreert en een van de weinige gratis apps met hartslagregistratie. De in-ears als externe hartslagmeter koppelen aan andere apparaten kan ook, maar bij onze test met een Garmin-sporthorloge werkte dat niet bepaald vlekkeloos.

    Stabiele connectiviteit en Multi-Point ondersteuning

    De meeste gebruikers zullen de Momentum Sport koppelen met hun smartphone en daar muziek van afspelen. Dat werkte prima, de verbinding was hierbij stabiel. De in-ears kunnen tegelijkertijd twee normale ‘Classic’ bluetooth-verbindingen onderhouden (voor audio of de Android-app van Sennheiser) plus twee BLE-verbindingen (voor de sensors of de iOS-app). De Sport ondersteunt bovendien Multi-Point, dus je kunt bijvoorbeeld een laptop koppelen voor muziek en telefoonoproepen ontvangen van een gekoppelde smartphone.

    Geluidskwaliteit en aanpassingsmogelijkheden

    De geluidskwaliteit is prima, wel met wat meer bas en minder neutraal dan we van Sennheiser gewend zijn. Sennheiser noemt dit zelf ‘het geluid van Sennheiser, afgesteld op sport’. In de Smart Control-app van Sennheiser kun je echter ‘Natural’ of een andere preset kiezen in de equalizer. Je kunt daar ook een aangepaste preset maken met vijf schuifregelaars voor verschillende frequentiebereiken of met de ingebouwde Sound Check.


    Meer van zulke hardware reviews?

    Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief:

    Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.

    Noise cancelling en transparantiemodi

    De active noise cancelling werkt goed en windgeruis, je eigen gehijg bij het sporten of andere ongewenste omgevingsgeluiden worden prima weggefilterd. Daarnaast is er een speciale Anti Wind modus en een Transparancy modus die juist omgevingsgeluid doorlaat. Hoeveel wordt doorgelaten kun je via de app instellen, maar een ‘off’ modus zonder enige demping ontbreekt.

    Slimme bedieningsmogelijkheden

    Voor de bediening zijn er twee methoden die je naast elkaar kunt gebruiken: op de in-ears tikken of ze langer aanraken om het afspelen en andere functies te regelen of (het beste met twee vingers) ergens vlak bij je oor tikken. Hoe gevoelig de in-ears op dat laatste reageren kun je instellen: te laag en er gebeurt misschien niets, te hoog en je activeert misschien per ongeluk iets als je te hard kauwt.

    Extra functies voor gebruiksgemak

    Als topmodel biedt de Momentum Sport nog allerlei extra handigheidjes, zoals automatisch pauzeren van muziek als je een of beide in-ears uitdoet (of naar wens als je de transparantiemodus activeert), instellen van Sound Zones (locaties) die automatisch bepaalde settings activeren enzovoort.

    Accuduur en oplaadopties

    Prettig voor de levensduur van de accu is dat je via de app de optie hebt het opladen tot 80 procent te beperken, als je een kortere gebruiksduur voor lief neemt. Die duur is redelijk, met tot 6 uur met geactiveerde noise cancelling en sensormetingen. De oplaadcase kan de in-ears tot drie keer opladen en kan zelf worden opgeladen via de bijgeleverde USB-C-kabel of draadloos met Qi.

    Conclusie Sennheiser Momentum Sport review

    Al met al is de Sennheiser Momentum Sport een waardige toevoeging aan Sennheisers lijn draadloze in-ears. Vergeleken met het normale topmodel Momentum 4 is het geluid misschien iets minder (ze hebben ook een kleiner frequentiebereik), maar zijn ze beter geschikt voor sporters.

    Sennheiser Momentum Sport review: plus- en minpunten

    + Goed geluid
    + Flexibele pasvorm
    ± extra sensormetingen

    Sennheiser Momentum Sport specificaties

    FabrikantSennheiser
    Frequentiebereik15 Hz – 18 kHz
    VerbindingBluetooth 5.2

    Profielen / codecs

    AVRCP, A2DP, HFP / aptX, aptX Adaptive, AAC, SBC

    Afmetingen laadcase

    67,7 × 64,8 × 30,0 mm

    Gewicht

    91 gram
    Shoplink & prijsAmazon, circa 229 euro

    Meer van zulke hardware reviews?

    Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief:

    Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.

    Deel dit artikel

    Marco den Teuling
    Marco den TeulingHad als eerste eigen computer ooit een 16-bit systeem, waar van de 48 kilobyte toch echt niet ‘genoeg voor iedereen’ was. Sleutelt graag aan pc’s, van de hardware tot het uitpluizen van de BIOS-instellingen. Vindt ‘Software as a Service’ een onbedoeld ironische naamgeving.

    Lees ook

    Streamingdienst voor films en series: Netflix, Amazon & co vergeleken

    Behalve Netflix als streamingdienst voor films en series, heb je nu ook Apple TV+, Disney+, Amazon Prime Video en lokale aanbieders. We vergelijken de...

    Beste streaming box of streaming stick voor Netflix, HBO Max en meer

    Netflix, ViaPlay of meer streamen, maar je tv heeft geen (goede) apps? Bekijk de vergelijkende review en kies de beste streaming box.

    0 Praat mee
    avatar
      Abonneer  
    Laat het mij weten wanneer er