SanDisk iXpand Wireless Charger met opslag

Alieke van Sommeren
0

Met het nieuwe Qi-laadstation van SanDisk kun je je Android- en iOS-smartphone niet alleen opladen, maar tijdens elke laadcyclus tegelijkertijd ook volledig auto­matisch backuppen. Zo wordt het draadloze laadstation een lokaal alternatief voor de cloud.

De iXpand Wireless Charger is een combinatie van twee apparaten: een draadloos laad­station en een ssd. De ssd is naar keuze 64, 128 of 256 GB groot. De 64 GB hebben we nog niet in Europese winkels gespot.

Zodra je een smartphone die draadloos opladen ondersteunt op het laadstation legt,
begint het laden via Qi met maximaal 10 watt. Als je accu 20 procent of meer vol zit kan de bijbehorende app een back-up starten via wifi. Foto’s, video’s en je contacten worden auto­matisch veilig weggezet. Zodra je het laadstation via USB aan je pc knoopt, kun je data net als bij een normale externe schijf benaderen en bestanden parkeren.

SanDisk iXpand Wireless ChargerDe app van SanDisk loodst je stap-voorstap door de instellingen en voert indien nodig een firmware-update uit. Je smartphone moet in hetzelfde draadloze netwerk zitten als de lader en Bluetooth 4.2 ondersteunen. Dat is nodig omdat via die weg de communicatie tussen de app en de lader wordt geregeld. Aangezien de lader permanent met wifi is verbonden, maten we in stand-by ook continu tot 3 watt verbruik.

Het instellen werkte vlekkeloos. De app laat je bepaalde bestanden uitsluiten. De app toont je veiliggestelde data, net als de vulstand van je telefoon en lader. Andere gegevens zoals apps en apparaat-instellingen zijn helaas niet te back-uppen. Als er ­meerdere personen van de lader gebruikmaken, kun je privé access-accounts instellen zodat je gescheiden kunt back-uppen. Het laden en back-uppen werkt betrouwbaar. Het herstellen van bestanden werkte met beide besturingssystemen prima.

Onder Android hadden we wel last van automatische firmware-updates van de ­lader die steeds niet wilden lukken. Het update-­scherm verlaten kon alleen door de app opnieuw te starten.
Het overzetten van back-upbestanden richting de pc ging traag met 45 MB/s. Als een privé-access-account aanwezig is, zijn de data afgeschermd. Je krijgt dan alleen toegang via de software van SanDisk en het invoeren van een wachtwoord.

Zo ideaal als wordt aangegeven is het apparaat niet, althans lang niet voor iedereen. De huidige smartphones bevatten steeds meer data (steeds meer opslag), en het overzetten van je back-up naar de pc verloopt behoorlijk traag. De usb-kabel die je nodig hebt voor het overzetten wordt niet meegeleverd. Jammer, gezien de redelijk stevige prijs van de draadloze lader. Overige gegevens zoals je apps en al je instellingen worden niet veiliggesteld. Als dit echter helemaal geen issue is voor je en/of je sowieso liever niks in de cloud wilt parkeren, is het een goede en handige aankoop.

SanDisk iXpand Wireless Charger
laadstandaardQi / Fast Wireless Charging  max. 10 watt
aansluitingenmicro-USB, stroomaansluiting
draadlooswifi b/g/n 2,4 GHz, Bluetooth 4.2 LE
afmetingen17,8 cm × 10,0 cm × 1,9 cm
prijs€ 120 (128 GB), € 175 (256 GB)

c't 06/2024

Deel dit artikel

Alieke van Sommeren
Alieke van SommerenTypen geleerd op een 8086 met DOS 5.0 en al vroeg zelf aan het pc-(ver)bouwen geslagen. Speelt graag pc-games, houdt van gadgets en klikt ook wat rond op een MacBook.

Lees ook

Draadloos opladen met Qi: hoe werkt dat eigenlijk?

Bijna alles bij je smartphone gaat tegenwoordig draadloos. Alleen voor het opladen heb je nog een stekker nodig. Met de draadloze laadtechniek Qi gaat...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er