Samsung 970-serie Pro en Evo PCIe-ssd’s

Alieke van Sommeren
0

Samsungs 970-serie PCIe-ssd’s zetten nog een tandje bij en overtreffen hun ook al behoorlijk rappe voorgangers.

De 960-serie PCIe-ssd’s van Samsung was al flink sneller dan de concurrenten, en nu gooit Samsung daar nog eens een schep bovenop met de 970-serie. De Evo en Pro halen leessnelheden tot 3,5 GB/s.

De Pro haalde bij sequentiële transfers bij het lezen meer dan 3,5 GB/s en bij schrijven 3,1 GB/s. Dit is 50 procent meer dan bij de 960 Pro. De Evo haalde dankzij zijn Turbo Write (een deel van het TLC-geheugen in SLC-modus) tegen de 2,9 GB/s bij het schrijven. Bij langere tijd schrijven zakte dit een klein beetje in naar 2,4 GB/s.

Soorten flashgeheugen

Bij de 970-serie wordt 3D-NAND met 64 lagen gebruikt uit eigen huis. De Pro heeft MLC-flash met twee bit per cel, de Evo het betaalbaardere TLC met drie bit per cel. De controller heeft vijf ARM-kernen. Eentje daarvan communiceert met de pc en de andere vier zijn voor het managen van de NAND-flash.

De Evo is te krijgen met capaciteiten van 250 GB tot zelfs 2 TB, en de Pro is op dit moment in versies van 512 GB en 1 TB te koop. Hoe sneller de ssd, hoe meer kans op oververhitting van het geheugen en vooral de controller. Wij maten een maximale temperatuur van 80 graden.

Bij deze temperatuur hielden de ssd’s hun maximale snelheid even vol. Na ongeveer 90 seconden greep de oververhittingsbeveiliging in en schroefde de snelheid omlaag. Maar ook dan zijn de ssd’s nog steeds erg vlot.

(Alieke van Sommeren)

Samsung 970 Pro & 970 Evo

PCIe-ssd’s
FabrikantSamsung, www.samsung.nl
Prijzen en shoplinks970 Evo: vanaf € 85 (250GB-versie)
970 Pro: vanaf € 170 (512GB-versie)

 

Meer over

SamsungSSD

Deel dit artikel

Lees ook

Nokia X20 review: ambitieuze middenklasser

De Nokia X20 is voorzien van een camera van Zeiss en heeft een lange accuduur. En hij vertoont nog meer overeenkomsten met zijn legendarische voorgang...

Gigabyte Brix Pro mini-pc barebone voor zakelijk en privé

De Gigabyte Brix Pro barebone kan met zijn vier volwaardige HDMI-poorten het centrale middelpunt worden van een zakelijk informatiepunt of uitgebreide...

Interessant voor jou

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er