Samsung Portable SSD X5 Thunderbolt-ssd

Alieke van Sommeren
0

Inhoudsopgave

Omdat je Thunderbolt-aansluitingen steeds vaker tegenkomt, komt Samsung met een snelle ssd met Thunderbolt 3: de Portable SSD X5.

Thunderbolt 3 belooft snelheden tot 40 Gbit/s, wat meer is dan de snelste usbpoort op dit moment te bieden heeft.

Snelheid in de praktijk

Onder Windows haalt de Portable SSD X5 van Samsung die 40 Gbit/s echter niet helemaal, maar met 2,85 GB/s bij het lezen en tot 2,2 GB/s bij het schrijven is het wel de snelste externe ssd die ooit bij ons op de redactie binnen is gekomen.

Samsung Portable SSD X5

Toen we de externe schijf op een Mac aansloten, lag de snelheid daarbij ietsjes lager. Desondanks haalde de ssd een snelheid van 2,5 GB/s bij het schrijven en 1,8 GB/s bij het lezen.

Na ongeveer dertig seconden liep de snelheid zowel op een pc als op een Mac daarbij terug naar rond de 1,5 GB/s.

Aansluiten & versleutelen

De verbindingskabel heeft aan beide kanten een USB-C-plug. Als je de ssd via een normale USB-C-poort op een pc aansluit, wordt hij niet herkend.

De X5 heeft geen aparte losse voeding nodig, wat dan weer een voordeel is. Er is geen informatie beschikbaar over wat er binnenin zoal in zit. De interne ssd zal naar alle waarschijnlijkheid een PCIe-ssd uit de 970-serie zijn.

Samsung levert software mee om je data te versleutelen. Als je een lekker snelle externe ssd nodig hebt, heb je aan de Portable SSD X5 een goede. Maar zorg er wel voor dat je een modern systeem met Thunderbolt 3-poort gebruikt.

Samsung Portable SSD X5

Externe ssd met Thunderbolt 3
FabrikantSamsung
Model, capaciteit (getest)MU-PB1T0B, 1 TB
InterfaceThunderbolt 3
Snelheid sequentieel lezen / schrijven2800 MB/s / 2300 MB/s
Garantiedrie jaar
Prijs€ 230 (500 GB), € 440 (1 TB), € 850 (2 TB)

Meer hardware-reviews in c't 06/2024

Meer over

HardwareSSD

Deel dit artikel

Alieke van Sommeren
Alieke van SommerenTypen geleerd op een 8086 met DOS 5.0 en al vroeg zelf aan het pc-(ver)bouwen geslagen. Speelt graag pc-games, houdt van gadgets en klikt ook wat rond op een MacBook.

Lees ook

Thunderbolt 3-behuizingen voor grafische kaarten getest

Op ultraplatte notebooks kun je prima werken en surfen, maar zodra je ze grafisch een beetje uitdaagt, gaan ze al snel hikken en hakkelen. Is een exte...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er