In deze Samsung Odyssey Neo G9 review bekijken we deze curved game-monitor met mini-led backlight. Het gebogen scherm blijkt niet altijd ideaal te zijn.
De Samsung Odyssey Neo G9 biedt gamers met een dikke portemonnee 49 inches aan gameplezier met een zeer snelle 240 Hz en een kleurecht curved panel.
Maar de geboden immersie werkt niet bij elke game even lekker en kan hier en daar zelfs voor wat vervelende bijwerkingen zorgen.
Lees meer over dit topmodel game-monitor in deze korte Samsung Odyssey Neo G9 review.
Samsung Odyssey Neo G9 review – eerste indruk en bediening
Twee dingen vallen meteen op bij de Samsung Odyssey Neo G9:
- de monitor heeft een nogal retro-futuristisch ontwerp
- de game-monitor heeft een extreme kromming van 1000R.
De Odyssey Neo G9 stuurt 5120 bij 1440 pixels aan met een diagonaal van 49 inch, en dat met maximaal 240 Hz. Het scherm heeft 2048 dimzones die hem geschikt maken voor contrastrijke content (mini-LED voor local dimming).
Bevestigen aan een VESA-compatibele houder is een optie. Het scherm is opzij te draaien en in hoogte te verstellen.
Het VA-panel geeft rijke kleuren weer en dekt de DCIP3-kleurruimte grotendeels af. Na even wennen navigeer je snel met de joystick door het goed gestructureerde menu.
Ontvang gratis informatie en tips over monitors en andere game-hardware, schrijf je in voor de nieuwsbrief:
Odyssey Neo G9 – aansluitingen en kijkervaring mini-LED
De Odyssey biedt input via DisplayPort 1.4 of HDMI 2.1 en is geschikt voor AMD FreeSync Premium Pro en Nvidia G-Sync. Dat wordt aangevuld met LFC (Low Framerate Compensation) dat frames herhaaldelijk weergeeft wanneer de framerate van de grafische kaart buiten de FreeSync-range valt. Adaptive overdrive is ook een optie.
Er zijn geen luidsprekers ingebouwd, maar die zijn meestal toch middelmatig, dus dat is geen gemis. De koptelefoonhouder aan de achterkant is het net niet, je komt er niet makkelijk bij. Het scherm heeft een usb-hub met twee USB 3.0-poorten.
Met Picture-by-Picture (PbP) of Picture-in-Picture (PiP) kan het immense beeldoppervlak worden gebruikt om het beeld van twee bronnen weer te geven. Je kunt ook Easy Setting Box van Samsung gebruiken om het scherm in zones te verdelen Bij een heldere bureaubladachtergrond ziet het beeld er voor gevoelige ogen wat onstabiel uit, ongeacht de refreshrate.
Bovendien zie je als je wat langer naar het scherm kijkt afwisselend lichte en donkere lijnen. Niet storend, maar als je het weet ga je er op letten.
Gamen in de praktijk
Het scherm komt het best tot zijn recht bij games als shooters, racegames en vluchtsimulators en trekt je letterlijk de digitale wereld in. Het brede scherm draagt bij aan de immersie. Voor de hoge resolutie en refresh rate heb je uiteraard ook een topmodel grafische kaart nodig.
Maar het ultrabrede formaat heeft ook de nodige bijwerkingen, waaronder dat je last kunt krijgen van misselijkheid zoals bij een VR-sessie. En de games moeten het extra brede formaat wel aankunnen. Met name bij oudere games krijg je last van zeer sterke vervorming aan de randen.
Bij strategiegames is het ook meer een nadeel, want om de wereld in beeld te houden moet je je hoofd of de kaart veel bewegen.
Datzelfde geldt voor kantoortaken, alhoewel editing van beeld en geluid wel handig is met zo’n breed formaat. Voor al dat mooie gamegeweld moet je bovendien de portemonnee wel flink trekken.
Plus- en minpunten
+ immersie in first-person games
+ 240 Hz
– niet zo geschikt voor kantoorwerk
Odyssey Neo G9 specificaties | |
Fabrikant | Samsung, samsung.com |
Diagonaal / resolutie / Hz | 49 inch / 5120 × 1440 / 240 Hz |
Panel / beeldverhouding | VA (mat, gebogen 1000R) / 32:9 |
HDR-standaarden | HDR 10, Quantum HDR |
Aansluitingen | 2 × HDMI 2.1, 1 × DisplayPort 1.4, usb-hub, audiojack |
Shoplink en prijs | Samsung Odyssey Neo G9, circa 2150 euro |