Samsung Odyssey Neo G9 review – mini-led game-monitor met 240 Hz

Marco den Teuling
0

In deze Samsung Odyssey Neo G9 review bekijken we deze curved game-monitor met mini-led backlight. Het gebogen scherm blijkt niet altijd ideaal te zijn.

De Samsung Odyssey Neo G9 biedt gamers met een dikke portemonnee 49 inches aan gameplezier met een zeer snelle 240 Hz en een kleurecht curved panel.

Maar de geboden immersie werkt niet bij elke game even lekker en kan hier en daar zelfs voor wat vervelende bijwerkingen zorgen.

Lees meer over dit topmodel game-monitor in deze korte Samsung Odyssey Neo G9 review.

Samsung Odyssey Neo G9 review – eerste indruk en bediening

Twee dingen vallen meteen op bij de Sam­sung Odyssey Neo G9:

  • de monitor heeft een nogal retro-futuris­tisch ontwerp
  • de game-monitor heeft een extreme kromming van 1000R.

De Odyssey Neo G9 stuurt 5120 bij 1440 pixels aan met een diagonaal van 49 inch, en dat met maximaal 240 Hz. Het scherm heeft 2048 dimzones die hem geschikt maken voor contrastrijke content (mini-LED voor local dimming).

Samsung Odyssey Neo G9 kromming - hoe sterk is die - zijaanzicht

Van opzij zie je beter hoe extreem de kromming is van de Odyssey Neo G9.

Bevestigen aan een VESA-compati­bele houder is een optie. Het scherm is opzij te draaien en in hoogte te verstellen.

Het VA-panel geeft rijke kleuren weer en dekt de DCIP3-kleurruimte grotendeels af. Na even wennen navigeer je snel met de joystick door het goed gestructureerde menu.


Ontvang gratis informatie en tips over monitors en andere game-hardware, schrijf je in voor de nieuwsbrief:

Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.

Odyssey Neo G9 – aansluitingen en kijkervaring mini-LED

De Odyssey biedt input via DisplayPort 1.4 of HDMI 2.1 en is geschikt voor AMD FreeSync Premium Pro en Nvidia G-Sync. Dat wordt aangevuld met LFC (Low Framerate Compensation) dat frames herhaaldelijk weergeeft wanneer de framerate van de ­grafische kaart buiten de FreeSync-range valt. Adaptive overdrive is ook een optie.

Er zijn geen luidsprekers ingebouwd, maar die zijn meestal toch middelmatig, dus dat is geen gemis. De koptelefoonhouder aan de achterkant is het net niet, je komt er niet makkelijk bij. Het scherm heeft een usb-hub met twee USB 3.0-poorten.

Met Picture-by-Picture (PbP) of Picture-in-Picture (PiP) kan het immense beeldoppervlak worden gebruikt om het beeld van twee bronnen weer te geven. Je kunt ook Easy Setting Box van Samsung gebruiken om het scherm in zones te verdelen Bij een heldere bureaubladachtergrond ziet het beeld er voor gevoelige ogen wat on­stabiel uit, ongeacht de refreshrate.
Bovendien zie je als je wat langer naar het scherm kijkt afwisselend lichte en donkere lijnen. Niet storend, maar als je het weet ga je er op letten.

Gamen in de praktijk

Het scherm komt het best tot zijn recht bij games als shooters, racegames en vluchtsimulators en trekt je letterlijk de digitale wereld in. Het brede scherm draagt bij aan de immersie. Voor de hoge resolutie en refresh rate heb je uiteraard ook een topmodel grafische kaart nodig.

Samsung Odyssey Neo G9 review - game-monitor met mini-LED

Maar het ultrabrede formaat heeft ook de nodige bijwerkingen, waaronder dat je last kunt krijgen van misselijkheid zoals bij een VR-sessie. En de games moeten het extra brede formaat wel aankunnen. Met name bij oudere games krijg je last van zeer sterke vervorming aan de randen.

Bij strategiegames is het ook meer een nadeel, want om de wereld in beeld te houden moet je je hoofd of de kaart veel bewegen.

Datzelfde geldt voor kantoortaken, alhoewel editing van beeld en geluid wel handig is met zo’n breed formaat. Voor al dat mooie gamegeweld moet je bovendien de portemonnee wel flink trekken.

Plus- en minpunten

+ immersie in first-person games
+ 240 Hz
niet zo geschikt voor kantoorwerk

Odyssey Neo G9 specificaties

FabrikantSamsung, samsung.com
Diagonaal / resolutie / Hz49 inch / 5120 × 1440 / 240 Hz
Panel / beeldverhoudingVA (mat, gebogen 1000R) / 32:9
HDR-standaardenHDR 10, Quantum HDR
Aansluitingen2 × HDMI 2.1, 1 × DisplayPort 1.4, usb-hub, audiojack
Shoplink en prijsSamsung Odyssey Neo G9, circa 2150 euro

 

Lees uitgebreide reviews van monitoren en andere (game-)hardware in c't 06/2024

Deel dit artikel

Marco den Teuling
Marco den TeulingHad als eerste eigen computer ooit een 16-bit systeem, waar van de 48 kilobyte toch echt niet ‘genoeg voor iedereen’ was. Sleutelt graag aan pc’s, van de hardware tot het uitpluizen van de BIOS-instellingen. Vindt ‘Software as a Service’ een onbedoeld ironische naamgeving.

Lees ook

Tado Slimme Thermostaat X review: nieuw maar ook beter?

De Duitse fabrikant Tado heeft een compleet nieuwe lijn aan smarthome producten op de markt gezet waaronder een nieuwe slimme thermostaat met de naam ...

ECS Liva Z5 Plus review: mini-pc voor op kantoor met veel aansluitingen

Met twee 2,5Gbit/s-netwerkpoorten, USB4 en vier monitoraansluitingen heeft de Liva Z5 Plus mini-pc aansluitingen die niet onderdoen voor die van een d...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er