De Galaxy Book4 Pro 360 is een nieuw model in de high-end laptopserie van Samsung. De laptop herbergt moderne techniek in een slanke behuizing met een oled-touchscreen. Bovendien kun je de 360-variant omklappen en als tablet gebruiken. De meegeleverde stylus maakt het apparaat interessant voor creativelingen. Meer over deze laptop lees je in deze Samsung Galaxy Book4 Pro 360 review.
Samsung Galaxy Book4 Pro 360 review: krachtige prestaties & lekker stil
Eerste indruk
De Galaxy Book4 Pro 360 wordt geleverd in een minimalistische witte, platte doos waarop een foto van een nog plattere laptop prijkt. Het minimalistische thema wordt doorgezet na het openen van de doos: naast de Galaxy Book zit er een pen, kabel en power-adapter in, en een smalle envelop met een quickstart guide en garantievoorwaarden. Zo opgeruimd komen we ze maar zelden tegen.
Design
De foto op de doos houdt je niet voor de gek. Het apparaat zelf is met nog geen 13 millimeter bijzonder plat. Gezien het grote 16-inch scherm weegt het apparaat overigens met 1,66 kg relatief weinig. Voor optimale mobiliteit zou je wellicht een kleiner en lichter apparaat prefereren, maar als je kijkt naar wat Samsung er aan hardware allemaal in heeft weten te stoppen, zul je op dat vlak waarschijnlijk concessies moeten doen. Daar later meer over. De enigszins vingerafdrukgevoelige metalen behuizing van de Galaxy Book4 is stevig zonder merkbare torsie als je het apparaat aan een kant oppakt. De klep gaat makkelijk open met genoeg weerstand om het scherm in de gewenste hoek te zetten. Om het scherm zit een smalle rand die bovenin minimaal breder is om de 2 megapixel webcam te huisvesten.
Aansluitingen en connectiviteit
Qua aansluitingen zijn we snel klaar: aan de rechterzijde zit een USB-A 3.2-poort, een combo-jack-aansluiting en een microSD-poort. Links vindt je een HDMI 2.1-poort en twee USB-C Thunderbolt 4-poorten, waarvan er een bezet zal zijn als je de laptop aan de voeding aansluit. Er zit helaas geen ethernet-poort op, maar met Wi-Fi 6E aan boord ben je in principe van een lekker snelle draadloze verbinding voorzien.
Touchpad
Bij het openklappen valt gelijk de joekel van een touchpad op. Dat is met 10,5 cm zowaar hoger dan het toetsenbord (dat 10 cm hoog is, we hebben er een liniaal bij gepakt). Of zo’n groot touchpad nu echt iets toevoegt is een kwestie van smaak, omdat je ook je handen er overheen moet leggen om te kunnen typen.
Daarentegen is het toetsenbord prettig ingedeeld en er is zowaar ruimte voor een numeriek toetsenbord. De enige concessie zijn de verkleinde pijltjestoetsen die op een regel zijn gepropt, maar omdat er iets meer ruimte omheen zit vind je ze wel makkelijk op de tast. De toetsen zijn zeer plat met een korte travel en vereisen wat gewenning. Ze zijn voorzien van backlight dat je in vier niveaus kunt instellen via de functietoetsen.
Standaard zijn deze ingesteld zodat ze hun normale functie behouden, in combinatie met de fn-toets stel je zaken in als de helderheid van het scherm of de toetsen, het volume, de (Samsung) instellingen, het prestatieniveau en nog meer. Zoals al eerder genoemd is het touchpad met 10,5 × 15 cm gigantisch en zijn we er nog niet helemaal uit of dit nu prettig is of het typen in de weg zit. Zoals zo vaak is dit een kwestie van gewenning en smaak.
Mobiliteit en flexibiliteit
Dat het apparaat duidelijk voor mobiel gebruik gedacht is blijkt naast hoe plat hij is er ook uit dat Samsung de Book4 Pro heeft voorzien van een touchscreen dat achterover kan klappen, zodat je het apparaat ook als een tablet kunt gebruiken. Als je het deksel volledig achterover klapt, wordt het op zijn plek gehouden door ingebouwde magneten. Het fysieke toetsenbord wordt dan automatisch gedeactiveerd en je kunt Windows met het touchscreen bedienen met je vingers. Zodra je ergens op een invoerveld tikt, verschijnt er een virtueel toetsenbord om tekst in te typen.
Als alternatief kun je ook de meegeleverde stylus gebruiken om het touchscreen te bedienen. Helaas heeft Samsung niet zijn eigen slimme feature van de Galaxy S Ultra-smartphones afgekeken waarbij de stylus netjes in de behuizing kan worden opgeborgen wat de kans op verliezen kleiner maakt.
Scherm
Net als het voorgaande model, de Book3 Pro, heeft de Book4 ook een oled-scherm dat in het oog springt met heldere, volle kleuren. Samsung noemt het Dynamic Amoled 2X en het 3K-scherm (2880 × 1800 pixels) met 16:10-verhouding moet het aandeel blauw licht reduceren en heeft een ‘Cinema-ervaring’-certificering gekregen van de certificeringsinstantie SGS dankzij het ruime kleurenspectrum 120% van DCI-P3.
Het scherm heeft een maximale helderheid van 400 nits en kan 500 nits bereiken wanneer het HDR-content weergeeft. Het scherm heeft bovendien een prettig hoge refreshrate van 120 hertz gekregen. Het is nu ook verkrijgbaar met een mat scherm, wat voor een rustiger beeld zorgt in omgevingen met veel verlichting.
Prestaties
Samsung voorziet Galaxy Book4 met een Intel Core Ultra 7 155H die over 6 P-cores en 8 E-cores beschikt. Daarnaast heeft hij ook nog twee zogenaamde Low Power Efficiency Cores, die voor een lager energieverbruik moeten zorgen. Volgens HWInfo heeft de cpu in de Book4 een TDP van 28 watt en Samsung noemt een turbopiek van 4,8 GHz. In de Cinebench R23-benchmark haalt de laptop een bijzonder respectabele multi-corescore van 9710 punten en een single-corescore van 1707. Met 16 GB DDR5 RAM en met 1TB kun je wat de opslagruimte betreft ook goed vooruit. De ingebouwde ssd is prima, maar niet de snelste: de SN740 NVMe-ssd van Western Digital haalt met CrystalDiskMark 8 waarden van 5226 voor het lezen en 4975 voor het schrijven.
Koeling en geluidsproductie
Samsung heeft de koeling van de Book4 goed voor elkaar. Met een idle Windows 11-desktop blijft de laptop volledig stil. Wanneer hij aan de bak moet gaat de ventilator ruisen, maar doet dat kortstondig en het geluid blijft binnen de perken.
Geluidskwaliteit
Het geluid van de Book4 is voor een laptop lovenswaardig. Samsung weet uit een bijzonder plat apparaat een zeer behoorlijk geluid te halen met de vier AKG Dolby Atmos-speakers – waar je zowaar nog ruimtelijk effect waarneemt, mits je niet te ver van de laptop afzit.
Software
Samsung heeft het systeem wel redelijk vol gestopt met zijn eigen software. Het bedrijf wil graag dat je Samsung-tools gebruikt en het liefst in samenwerking met een Samsung-smartphone. Dat kan leuk zijn als je er een hebt, maar voor andere gebruikers die er geen hebben zitten deze applicaties alleen maar in de weg.
Wat het besturingssysteem betreft is het verrassend dat Samsung ervoor heeft gekozen om de Galaxy Book4 Pro 360 van Windows 11 Home te voorzien. Veel van de bovengenoemde aspecten van de Book4 duiden op een laptop voor professioneel gebruik – niet in de laatste plaats het woord ‘Pro’ in de productnaam. Op de productpagina raadt Samsung bedrijven ook aan om voor Windows 11 Professional te kiezen, maar biedt deze optie niet aan gebruikers die hem op de website bestellen.
Conclusie Samsung Galaxy Book4 Pro 360 review
De Galaxy Book4 Pro 360 is met 2300 euro niet goedkoop, maar je krijgt er veel voor terug: een mooi, groot scherm, een bijzonder plat en mobiel apparaat, een mat oled-touchscreen, behoorlijk krachtige hardware en de mogelijkheid om het als tablet te gebruiken. De integratie-drang met Galaxy-smartphones daargelaten is het een fijne laptop voor professioneel en/of creatief gebruik.
Samsung Galaxy Book4 Pro 360 review: plus- en minpunten
+Krachtige stille prestaties
+ Veelzijdig goed scherm
–Galaxy-integratiedrang
Samsung Galaxy Book4 Pro 360 specificaties | |
Fabrikant | Samsung |
Processor | Intel Core Ultra 7 155H |
Graohics | Intel Arc-graphics |
Werkgeheugen | 16 GB LPDDR5 SO-DIMM |
Opslag | 1TB M.2-ssd |
Scherm | 16” WQXGA+ AMOLED (2880 × 1800) mat touchscreen |
Connectiviteit | Wi-Fi 6E, 802.11 ax 2×2, bluetooth v5.3 |
Aansluitingen | 1 × HDMI 2.1, 2 × Thunderbolt 4, 1 × USB 3.2, microSD, combo-jack |
Afmetingen | 36 × 25 × 1,3 cm |
Gewicht | 1,66 kg |
Shoplink & prijs | Samsung, circa 2300 euro |
Meer van zulke hardware reviews?
Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief:
Lees ook
Streamingdienst voor films en series: Netflix, Amazon & co vergeleken
Behalve Netflix als streamingdienst voor films en series, heb je nu ook Apple TV+, Disney+, Amazon Prime Video en lokale aanbieders. We vergelijken de...
Beste streaming box of streaming stick voor Netflix, HBO Max en meer
Netflix, ViaPlay of meer streamen, maar je tv heeft geen (goede) apps? Bekijk de vergelijkende review en kies de beste streaming box.