Samsung Galaxy A80 review

Marco den Teuling
0

Als je veel selfies maakt is de frontcam te slecht, maak je er geen dan is hij overbodig. De Samsung A80 biedt een oplossing: hij heeft geen frontcamera, maar klapt de hoofdcamera naar voren voor selfies en videobellen.

Het omklappen van de camera van de nieuwe bovenklasse-smartphone Galaxy A80 van Samsung is een manier om zo veel mogelijk schermoppervlak te bieden in een nog enigszins hanteerbaar formaat. Het 6,7 inch grote oled-scherm zit in een smart­phone van 16,5 centimeter lang bij 7,7 centimeter breed. Activeer je de selfiemodus, dan zie (en hoor) je een deel van de behuizing omhoog schuiven en klapt de camera­module 180 graden om zodat hij naar de gebruiker kijkt.

Samsung Galaxy A80 camera selfie

De cameramodule bevat een tweede (breedbeeld)camera en een Time-of-Flight-camera voor het maken van betere selfies. De hoofdcamera maakt geslaagde foto’s tot circa 20 lux, bij minder licht krijgen ze een blauwwaas. De speciale nachtmodus weet zelfs tot 5 lux nog genoeg licht op te vangen, maar bij minder moet de A80 het afleggen tegen de topcamera’s in de Samsung S10 en Huawei P30. De foto’s van de breedbeeldcamera (beeldhoek van 123 graden) vallen tegen. Bekijk je ze op een groot scherm, dan zie je gladgestreken vlakken en een gebrek aan details.

Video’s zijn verbazingwekkend schokvrij met de ‘Super-Steady’-modus. Als die is uitgeschakeld, kun je tijdens het filmen wisselen tussen normale en selfiemodus.
Met de toegevoegde Time-of-Flight-camera kun je diepte-informatie krijgen. Er is dan ook een app die je kunt gebruiken om afstanden en afmetingen te meten, al dienen de resultaten voornamelijk als richtlijn omdat de nauwkeurigheid niet optimaal is.

Bijzondere techniek

Er zit veel techniek in en achter het scherm, zoals een omgevingslichtsensor en optische vingerafdrukscanner. Het scherm dient tevens als luidspreker, maar dat heeft flinke nadelen. Het ontwerp met maximaal schermoppervlak gaat hier ten koste van de functionaliteit. Bij het bellen in een rumoerige omgeving versta je de ander niet, in een rustige omgeving is je gespreks­partner ook voor je omgeving hoorbaar (maar niet verstaanbaar).

Het oled-scherm is goed in het weergeven van films en foto’s, met veel contrast en sprekende kleuren. Het is ook in zonlicht goed afleesbaar en de resolutie van 2400 × 1080 pixels levert een bruikbare pixeldichtheid op van 393 dpi.

Prestaties

De nieuwe Snapdragon 730-cpu van Qualcomm levert prestaties die vergelijkbaar zijn met het oudere 835-topmodel. Voor alledaags gebruik en zelfs voor huidige games met maximale details is de A80 snel genoeg. Dankzij 8 GB werk­geheugen is multitasking ook geen probleem.

De 128 GB opslagruimte is helaas niet uit te breiden en ook een koptelefoonaansluiting ontbreekt. Dat laatste lijkt een paradigmawisseling bij Samsung te zijn. De A80 is niet waterdicht en draadloos opladen kan ook niet, maar er is wel ruimte voor twee simkaarten. De accucapaciteit van 3700 mAh lijkt klein voor het enorme scherm, maar ook bij intensief gebruik kom je er de dag wel mee door. De telefoon is bovendien snel opgeladen.

Conclusie

Vind je een omklapcamera leuk, dan vind je iets vergelijkbaars in de (snellere) Asus Zenfone 6 – die wel een koptelefoonaansluiting en uitbreidbare opslagruimte heeft. De camera daarvan kan ook in tussenstappen draaien om bijvoorbeeld een panoramafoto te maken. Die van de A80 kan alleen omklappen. Maar de A80 heeft een beter scherm. Oudere topmodellen zoals de Huawei P30 en Google Pixel 3 zijn ondertussen ongeveer even duur, hebben snellere hardware en ook een betere (maar niet omklappende) camera.
Met de A80 doe je echter geen verkeerde aankoop. De snelle hardware maakt het een veilige keuze. Het reusachtige oled-scherm en natuurlijk die unieke camera maken van de A80 bovendien een smart­phone die afsteekt tegen de massa. Het is alleen iets lastiger een hoesje voor je Samsung te vinden met dit model.

(Robin Brand en Marco den Teuling, c’t magazine)

Samsung Galaxy A80

ProcessorQualcomm Snapdragon 730
GpuQualcomm Adreno 618
RAM / opslagruimte8 GB / 128 GB (106 GB vrij)
Display6,7″ oled / 2400 × 1080 pixels
Camera48 MP f/2, 8 MP f/2,2
Afmetingen16,5 × 7,7 × 1 cm
Gewicht219 g
Website en prijssamsung.nl, circa € 500

 

Lees uitgebreide reviews en achtergrondinfo in c't 05/2024

Deel dit artikel

Marco den Teuling
Marco den TeulingHad als eerste eigen computer ooit een 16-bit systeem, waar van de 48 kilobyte toch echt niet ‘genoeg voor iedereen’ was. Sleutelt graag aan pc’s, van de hardware tot het uitpluizen van de BIOS-instellingen. Vindt ‘Software as a Service’ een onbedoeld ironische naamgeving.

Lees ook

Chromecast met Google TV review: beter dan de Chromecast (Ultra)?

In deze review bespreken we of de Google Chromecast met Google TV, die beschikt over een eigen grafische interface, apps en een afstandsbediening, han...

OWC Express 4M2 review: externe behuizing voor maar liefst 4 M.2-ssd’s

Als je geen opslagruimte meer hebt in je laptop, is er altijd nog de optie om een externe ssd aan te sluiten. Als je daar echter nog steeds niet genoe...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er