Bij Samsung krijgen de S-serie en vouwtelefoons de meeste aandacht, maar budgetmodellen zoals de A15 en (goedkope) middenklassers zoals de A54 zijn toch echt de meest verkochte Samsung-smartphones. De nieuwe A55 is daarbij de opvolger van de A54 maar is upgraden de moeite waard? Kom erachter in deze Samsung Galaxy A55 review.
Samsung Galaxy A55 review: betere optie dan de Galaxy A35 5G?
Positionering van de Samsung Galaxy A55
Qua prijs zit de Samsung Galaxy A55 5G in elk geval wel duidelijk bovenin de middenklasse. De Galaxy A54 had een jaar geleden een adviesprijs van 489 euro, maar is inmiddels voor zo’n 290 euro te koop. De adviesprijs voor de A55 ligt op 479 euro, maar voor zo’n 330 euro heb je het instapmodel in huis.
De voornaamste verschillen tussen de A55 en de A54: een Exynos 1480- versus 1380-processor, 6,6-inch amoled-display versus 6,4 (maar wel dezelfde resolutie van 2340 × 1080) en iets makkelijker te bedienen knoppen. De overeenkomsten: de 50-megapixel en 32-megapixel camera’s (al heb je wat meer AI-mogelijkheden bij de A55) en de 5000mAh-accu.
Moeten kiezen keuze tussen een A54 of A55 lijkt dan ook geen al te groot dilemma: voor ongeveer hetzelfde bedrag krijg je met de A55 iets meer telefoon. Het is daarom logischer om de A55 te vergelijken met een ander nieuw model: de A35 – een goedkopere middenklasser uit dezelfde serie.
De A55 heeft 8 GB RAM tegen de A35 6 GB. Ga je echter kijken naar de specificaties van de toestellen, dan is het verschil tussen de A55 en de goedkopere A35 (vanaf 240 euro) veel kleiner dan je misschien zou denken
Kleine verschillen
Het ontwerp van de A55 lijkt als twee druppels water op de A35, alleen de gebruikte materialen zijn anders. De A35 gebruikt plastic in de behuizing, maar oogt niet goedkoop en voelt robuust aan. Qua afmetingen en gewicht verschillen de toestellen slechts tienden van millimeters en vier hele grammen. Een hoesje voor het ene toestel past ook bij het andere toestel, want de poorten, knoppen en camera’s zitten op dezelfde plek.
Ook het 6,6-inch amoledscherm met 2340 × 1080 resolutie en 120Hz-verversingsfrequentie is hetzelfde, afgezien van een iets hogere piekhelderheid voor de A55. Een groter verschil is de frontcamera, die in een gaatje midden boven in het scherm zit. De 13-megapixel frontcamera van de A35 heeft een lagere resolutie dan de 32 megapixels van de A55, maar in de praktijk is de kwaliteit vergelijkbaar, al kun je op de A55 dan verder inzoomen. Ook bij de camera’s achterop is het verschil verwaarloosbaar (enkel een iets lagere resolutie voor de ultrawide-camera, de hoofdcamera en macrocamera zijn hetzelfde).
De A35 heeft een iets tragere chipset, maar beide toestellen zitten op een vergelijkbaar (middenklasse) niveau qua prestaties. Veel meer verschillen zijn er eigenlijk niet, behalve de verkrijgbare kleuren en modellen. De A35 is er ook in een uitvoering met 8 GB werkgeheugen, evenveel als in de A55, maar de prijs van 295 euro komt er dan ook dichter bij.
De A55 is verkrijgbaar met 128 en 256 GB aan opslagruimte, waarbij die laatste een meerprijs van zo’n 60 euro betekent. Of dat in de praktijk nodig is moet je van tevoren goed afwegen, maar je kunt later altijd nog een geheugenkaart toevoegen.
Meer van zulke hardware reviews?
Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief:
Ondersteuning
Voor de A55 en de A35 geldt evenals voor de nieuwe A15 dat de ondersteuning veel beter is dan je voor de prijs misschien verwacht. Ze krijgen nog vier Android-upgrades en vijf jaar beveiligingsupdates. Aangezien ze alle drie in 2024 zijn uitgebracht met Android 14, betekent dit dat je updates krijgt tot 2029 en Android 18.
Prestaties en gebruikservaring
Los van vergelijkingen met andere toestellen, is de Galaxy A55 5G een prima toestel voor alledaags smartphonegebruik. Van Whatsappen, tot internetten tot een spelletje spelen, het draait allemaal probleemloos. De Exynos 1480-chip heeft er allemaal geen problemen mee. De Geekbench 6-scores van 3422 multi- en 1156 single-core zijn vergelijkbaar met bijvoorbeeld oudere topsmartphones zoals de Galaxy S21 en S22. Alleen voor zware 3D-games is de A55 met zijn 3DMark Wildlife-score van 3804 (22,78 fps) niet ideaal, maar oudere games zoals Fortnite draaien probleemloos. Het scherm is prima en het geluid vrij doorsnee voor een smartphone. De hoge verversingsfrequentie maakt scrollen door websites aangenaam.
Camera
Het maken van foto’s gaat soepel en dankzij de optische stabilisatie lukken ze meestal goed. Als je flink inzoomt of foto’s neemt bij weinig licht zie je wel verschillen met (veel) duurdere smartphones, maar voor gangbare snapshots voldoet de 50-megapixel hoofdcamera prima. De ultragroothoek-camera en vooral de macrocamera zijn meer een gimmick. De A55 kan video’s opnemen tot 4K met 30 fps, al kost dat veel opslagruimte. Gelukkig rust Samsung veel middenklassers, waaronder de A55, weer uit met een geheugenkaartslot. Daardoor kun je makkelijk en goedkoop extra opslagruimte (microSD tot 1 TB) toevoegen.
Accuduur en opladen
De A55 heeft een ruim bemeten 5000mAh-accu. Bij normaal gebruik kun je daar prima twee dagen mee doorkomen. Zit je niet veel op je smartphone, dan is zelfs langer haalbaar, want op stand-by verliest het toestel weinig lading. Opladen gaat met maximaal 25 watt, waarmee je in een half uur ongeveer de helft van de accu kunt opladen. Dit kan met elke USB-C-lader die Power Delivery ondersteunt, al wordt er geen lader meegeleverd. Je ontvangt wel een USB-C naar USB-C-kabel en een pinnetje om het simkaartslot te openen. In dit slot passen twee microsimkaarten of een enkele simkaart samen met een microSD-kaart. De Galaxy A55 5G ondersteunt ook e-sim en, zoals de naam al aangeeft, is hij geschikt voor 5G. Het toestel is bovendien waterdicht, al is dat tot een geringere diepte dan bij de topmodellen (een half uur tot op een meter diepte in zoet water).
Software en interface
De OneUI-interface van Samsung is vrij overzichtelijk en biedt genoeg opties voor als je de smartphone naar eigen wens wilt aanpassen. Van het aanpassen van de interface zelf met thema’s, tot het toevoegen van een tweede account voor ondersteunde apps of een ‘veilige map’, het zit wel ergens in de uitgebreide instellingen. Een minpunt is wel de hoeveelheid apps die ongevraagd mee wordt geïnstalleerd. Naast alle Samsung-versies van Google-apps, zijn dat bijvoorbeeld ook verschillende Microsoft-apps, een reeks AR-apps, Bixby, TikTok en Snapchat. Niet alles is te verwijderen.
Conclusie Samsung Galaxy A55 review
De A-serie van Samsung is begrijpelijkerwijs de best verkochte reeks, omdat deze modellen alles bieden wat de meeste gebruikers nodig hebben. De grootste verschillen met de topmodellen zijn waarschijnlijk de fotokwaliteit en de snelheid van de chipset. Toch maakt de A55 bij voldoende licht prima foto’s, en is de snelheid voldoende voor dagelijks smartphonegebruik.
Dankzij de goede software-ondersteuning kun je lang van dit toestel genieten. Binnen de A-serie biedt de Samsung Galaxy A55 5G een sterke prijs-prestatieverhouding. De A35 is goedkoper en biedt een nog betere prijs-prestatieverhouding, dus het is verstandig om te overwegen of de (kleine) verschillen de hogere prijs waard zijn.
Samsung Galaxy A55 review: plus- en minpunten
+Prima scherm en accuduur
+ Goede software-ondersteuning
–Bloatware
Samsung Galaxy A55 5G specificaties | |
Fabrikant | Samsung |
SoC | Samsung Exynos 1480 |
Werkgeheugen | 8 GB |
Scherm | 6,6” amoled, 2340 × 1080 pixels, 120 Hz |
Opslag / uitbreidbaar | 128 GB / microSD (max. 1 TB) |
Afmetingen | 161,1 × 7,8 × 8,2 mm |
Gewicht | 213 g |
Shoplink & prijs | mobiel.nl, circa 319 euro voor los toestel & vanaf 192 euro bij een abonnement |
Meer van zulke hardware reviews?
Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief:
Lees ook
Akasa introduceert behuizingen zonder ventilator voor o.a. Raspberry Pi 5
Tijdens Computex introduceert Akasa twee behuizingen die ASUS NUC mini-pc's en de Raspberry Pi geruisloos laten werken. Bovendien besteedt de fabrikan...
Met deze Raspberry Pi 5 behuizing tover je je Pi om tot een mini-tower pc
Wist je dat je met een Raspberry Pi 5 behuizing van Sunfounder je Pi kunt omtoveren tot een mini-tower pc? Deze kit bevat o.a. een behuizing, OLED-dis...