Samsung 870 Evo

Noud van Kruysbergen
0

Je kunt er de klok (bijna) op gelijk zetten: drie jaar na de erg populaire 850 Evo SATA-ssd kwam Samsung met de 860 Evo. Ondanks de opmars van M.2-ssd’s komt Samsung nu, ruim drie jaar later, met de 870 Evo SATA-ssd. We frissen het geheugen op en kijken wat er veranderd is bij deze nieuwe versie.



De 850 Evo was destijds een van de eerste drives die 3D-NAND met TLC gebruikte voor betere prestaties en hogere capaciteiten (destijds met 32 lagen flashgeheugen). Een nadeel van TLC ten opzichte van MLC was de iets kortere levensduur, maar Samsung bood op dat model een garantie van vijf jaar, terwijl dat bij veel concurrenten maar drie jaar was.

De 860 Evo had onder andere een verbeterde controller en cache en 64-laags 3D-NAND. Het NAND-flashgeheugen van Samsungs nieuwe 870 Evo heeft meer dan 100 lagen en Triple Level Cell (TLC)-technologie. Hij is met 530 MB/s bij sequentieel schrijven weer iets sneller dan de voorganger. Bij toegang tot willekeurige adressen haalt de 870 Evo tijdens het lezen tot 100.000 IOPS. Hij is vooral snel (vergeleken met andere SATA-ssd’s) bij weinig gelijktijdige toegangen: iets minder dan 12.000 IOPS bij een ‘queue depth’ van 1 is goed voor een SATA-ssd.

Schrijven naar de Evo

De schrijfprestaties van het 4TB-testexemplaar daalden niet, zelfs niet na het vollopen van de 78 GB SLC-cache, in tegenstelling tot bij de modellen met kleinere capaciteiten van 250 en 500 GB. Die hebben ook kleinere SLC-caches en kunnen de toegangen slechter parallelliseren.

PCmark 10 waardeert onze 870 Evo met bijna 1200 punten bij de Drive Consistency Test – dat is circa twee keer zoveel als bij een gebruikte en slechts 250 GB grote 860 Evo en veel meer dan bij veel PCIe-ssd’s. Een systeem met een SATA-ssd zal met de 870 Evo niet heel veel sneller worden, maar de ssd is heel geschikt als vervanging voor een harde schijf die in gebruik is als systeemschijf.

Als je maar een enkel M.2-slot hebt dat het snellere NVMe-protocol kunt gebruiken, is de 870 Evo SATA-ssd een goede tweede schijf. Het tweede M.2-slot op het moederbord wordt bovendien in bepaalde situaties vaak uitgeschakeld, iets waar je met een SATA-ssd geen last van hebt. Heb je geen andere optie dan SATA, bijvoorbeeld in een laptop, dan kun je daar met de 870 Evo het maximale aan performance uithalen.

De door Samsung aangekondigde prijzen voor de ssd’s beginnen bij 50 euro voor de kleinste capaciteit ssd. Voor 500 GB, 1 TB en 2 TB zijn de prijzen respectievelijk 66, 115 en 219 euro. Dat is relatief hoog, maar die prijzen kunnen nog aanzienlijk dalen. Je krijgt daarvoor wel een van de snelste SATA-sdd’s tot nu toe, met prestaties die (nog dichter) tegen de grenzen van het SATA-protocol liggen. Een toekomstige 880 Evo zal moeite hebben daar nog iets aan te verbeteren.

Pluspunten

+ erg snel (voor SATA)
+ snelheid zakt niet in

Minpunten

– SATA begrenst de performance

 

Samsung 870 Evo
fabrikantSamsung
modelnummerMZ-77E1T0
meetwaarden (schrijven/lezen)536 / 564 MB/s
IOPS (schrijven/lezen) 92506 / 99071
prijs€ 425

 

Wil je op de hoogte blijven van het laatste IT-nieuws en de nieuwste online-artikelen? Meld je dan hier aan voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.

 

 

Meer reviews lees je in c’t 12/2024

Deel dit artikel

Noud van Kruysbergen
Noud van KruysbergenNoud heeft de 'American Dream' doorlopen van jongste bediende tot hoofdredacteur van c't, waar hij zo veel mogelijk de diepgang, betrouwbaarheid en diversiteit wil bewaken.

Lees ook

NordVPN review: hoe goed & veilig is deze ‘duurdere’ VPN nou echt?

NordVPN is al meer dan tien jaar actief als commerciële VPN-dienst, waardoor het een van de langstbestaande spelers in de branche is. Maar hoe prestee...

Fairphone Fairbuds review: repareerbare draadloze oortjes

De meeste in-ears kunnen de prullenbak in als de accu kapot gaat. Maar het kan echt wel anders, zoals Fairphone laat zien met de Fairbuds en hun verwi...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er