Ryzen 5 game-laptop Asus TUF FX505DY

Redactie
0

Inhoudsopgave

Met de derde generatie Ryzen biedt AMD ook quadcores voor krachtige laptops. De Asus TUF FX505DY game-laptop is een van de eerste modellen die hiervan is voorzien. We kijken wat AMD en Asus hiermee te bieden hebben.

Op desktop-gebied voert AMD al langer de druk op Intel op, maar in laptops had AMD nog geen sterke opties, zeker voor veeleisende game-laptops. De H-processors in de Ryzen-3000-serie moeten hier verandering in brengen. In deze Asus-laptop zit een Ryzen 5 3550H met vier cores. De H-processors hebben een hogere kloksnelheid dan de versies zonder ‘H’ en kunnen die langer vasthouden. De TDP van de processor ligt op 35 watt (15 watt voor de U-versie), terwijl dit bij de krachtige H-serie van Intel op 45 watt ligt. Daardoor is de warmteontwikkeling lager, maar de cpu heeft ook twee cores minder.

game laptop AMD Ryzen

Grote stap vooruit

Behalve deze Asus zijn er nog erg weinig laptops met een Ryzen-3000H-processor. De ondersteuning qua software voor Ryzen is wel beter geworden: terwijl bij oudere Ryzen-laptops de grafische drivers slecht geüpdatet werden, is dat bij deze Asus niet het geval. AMD biedt nu ook zijn eigen referentie-drivers aan en op de geteste laptop kon versie 19.4.3 probleemloos worden geïnstalleerd.

Grafische prestaties

Asus bouwt naast de Ryzen 5 3550H in dit model ook een aparte grafische kaart in. Deze Radeon RX 560 zorgt voor de 3D-weergave in games of andere toepassingen. Daarmee kun je op het 15,6-inch full-hd beeldscherm moderne games spelen met gemiddelde detailniveaus en vloeiende verversingssnelheden.

Dat het scherm over FreeSync beschikt helpt bij een vloeiende weergave. Daarmee kan de verversingsfrequentie dynamisch worden aangepast aan en gesynchroniseerd met de grafische kaart. Het IPS-panel ondersteunt een beeldfrequentie tot 120 Hz. Er is ook een HDMI 2.0-poort aanwezig, geschikt voor aansluiten van een 4K-scherm met tot 60 Hz verversingsfrequentie. Voor gamen is full-hd echter de aangewezen resolutie voor de ingebouwde grafische kaart.

Overige kenmerken

Het geluidsniveau van de koeling bleef bij belasting van de CPU en GPU acceptabel en bereikte slechts zelden het maximum van 2 sone. Maar als de notebook eenmaal warm was, steeg het geluidsniveau ook bij korte belasting van de CPU van stil naar 0,3 sone. Een BIOS-update bracht hier nog geen verbetering in. Prettig was wel dat die via Windows Update werd verspreid.

Het toetsenbord typt prettig. De rode toetsenbordverlichting is echter niet de meest ideale kleur voor leesbaarheid van de toets-opschriften. De pijltoetsen van het toetsenbord zijn iets verplaatst naar onderen, waardoor ze het normale formaat behouden en niet zoals bij andere laptops op één regel gepropt zitten.  Het touchpad maakt een duidelijk hoorbaar geluid bij indrukken.

AMD Ryzen laptop ASUS TUF FX505DY

De laptop is voorzien van drie Type-A usb-aansluitingen, waarvan een enkele slechts USB 2.0 is, de andere USB 3.0 (tot 5 Gbit/s). Jammer, want de controller in de Ryzen kan hogere snelheden tot 10 GB/s ondersteunen. Een geheugenkaartlezer of USB-C ontbreken. Andere voorzieningen zoals wifi (dualband, MU-MIMO), bluetooth en onboard geluid (Realtek ALC256) zijn aanwezig.

De Asus TUF FX505DY is verkrijgbaar in verschillende uitvoeringen. Het verschil zit hem vooral in de aanwezige opslag. Het geteste model beschikte over een 512GB-ssd. De versie met 256 GB ssd en 1 TB harde schijf vind je ook in webwinkels.

Conclusie

Voor een middenklasse-gamelaptop biedt de Asus TUF FX5050DY met de combinatie van Ryzen 5 3550H en Radeon RX 560X voldoende prestaties. De laptop is wel voor een beperkte doelgroep interessant. Als je geen veeleisende games speelt, heb je genoeg aan een laptop met 15watt-CPU en stillere koeling.

Vergeleken met laptops met 6-core Intel-processors (of zelfs 8 cores) en Nvidia’s Geforce RTX grafische kaarten is deze laptop weer niet krachtig genoeg. Maar laptops met zo’n configuratie zijn ook stukken duurder.

Asus TUF FX505DY
CPU / GPUAMD Ryzen 3550H, 4 × 2,1 GHz (3,7 GHz turbo) / Radeon RX 560X (4 GB GDDR5)
AansluitingenHDMI, 2 × USB 3.0, USB 2.0, RJ45 (gigabit)
3DMark (Night Raid / Sky Diver/ Fire Strike / Time Spy / Port Royal)6859 / 15462 / 5435 / 1892 / –
Afmetingen / gewicht36 x 26,3 x 2,5-2,8 cm / 2,14 kg
Shoplink en prijs Asus TUF FX505DY, € 950

Voor uitgebreide achtergronden, reviews en workshops: c't 06/2024

Deel dit artikel

Lees ook

Logitech MX Brio review: webcam voor zakelijke gebruikers én streamers

In deze review nemen we de Logitech MX Brio onder de loep. Dit is een webcam die is gericht op meer dan één doelgroep: zowel fanatieke vergaderaars al...

Samsung Music Frame review: elegante geluidsoplossing voor elk interieur

Samsung heeft een nieuwe streaming-luidspreker uitgebracht, de Music Frame, waarover wij je in deze review meer vertellen.

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er