ROG Falchion toetsenbord

Alieke van Sommeren
0

De ROG Falchion is een draadloos toetsenbord met mechanische Cherry MX-switches. Niet alleen is het 65%-formaat vrij uniek, ROG heeft ook een aantal unieke features in het kleine toetsenbord weten te stoppen, die het niveau van gimmick duidelijk overstijgen.

Bij het uit de doos halen van de ROG Falchion valt op dat je meer dan alleen een klein toetsenbord krijgt. De 65%-layout is een ­fijne combinatie tussen zo veel mogelijk nuttige toetsen, maar wel zo compact mogelijk. Alle onder de functietoets gemapte toetsen zijn herkenbaar door een extra opdruk aan de voorkant. Met de functietoetsen kun je ook nog de verlichting aanpassen, macro’s opnemen en tussentijds wisselen tussen profielen.

ROG falchion toetsenbord

De keycaps zijn van duurzaam PBT en hebben een beetje een ruw oppervlak, wat zorgt voor wat grip en geen glimmende toetsen na langdurig gebruik. De switches komen uit de stal van Cherry, met keuze uit de lineaire Cherry MX Red of clicky Cherry MX Blue. Bovenaan de Falchion zit een uit­sparing met rechts een schakelaar: de stand off voor in de tas stoppen, bedraad gebruik en laden, en on voor draadloos gebruik via de 2,4GHz-wireless dongle. In het midden zit de USB-C-aansluiting en links de opbergplek voor de wireless dongle die magnetisch vastgrijpt.

De uitsparing bovenaan is ook mee­genomen in de cover. De cover is te gebruiken om de toetsen te beschermen tijdens het vervoer of tegen stofhappen op je bureau, maar is ook bruikbaar om het toetsenbord in te leggen. Zo heb je de toetsenbordcover onder handbereik, maar wordt ook de lichte metalen pling tijdens het tikken dankzij een laagje rubber gedempt. Een andere uitsparing in de cover is die voor het touchpanel aan de linkerkant, waar ook de indicatie­leds zitten opgenomen. Dat touchpanel laat je de accustatus zien.

Overigens geeft Asus een accuduur van 450 uur op met de meest strenge energiebesparende functies aan en verlichting uitgeschakeld. Wij kregen hem in een week met matige RGB-verlichting in ieder geval niet leeggetypt. Via de ROG Armoury Crate-­software is het ­touchpanel instelbaar om te dienen als 5 touchknoppen voor functies of bijvoorbeeld te zoomen door omhoog en omlaag te vegen. De Armoury Crate-­software laat je onder andere ook nog toetsen re­mappen en macro’s instellen, standaard bedien je het volumeniveau met het vegen over het touchpanel.

ROG heeft een degelijk mechanisch 65%-toetsenbord weten te voorzien van nuttige en doordachte extra’s, waardoor het een toetsenbord is voor zowel gamers en veel­typers die vaak onderweg zijn. Als er ook nog bluetooth als tweede draadloze optie in was gestopt, was het toetsenbord helemaal af geweest.

 


Schrijf je hier in op de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.

 

Pluspunten

degelijk en draagbaar
handig touchpanel
zeer ruime accuduur

ROG Falchion toetsenbord
FabrikantAsus
soort switchCherry MX Red of Blue
connectiviteitUSB-C, draadloos via dongle
extra’sdongle-extender, cover
afmetingen30,5 × 10,1 × 3,85 cm
gewicht520 gram (zonder kabel)
alternate.nl€ 160

 

Blijf op de hoogte van de ontwikkelingen in c't 05/2024

Deel dit artikel

Alieke van Sommeren
Alieke van SommerenTypen geleerd op een 8086 met DOS 5.0 en al vroeg zelf aan het pc-(ver)bouwen geslagen. Speelt graag pc-games, houdt van gadgets en klikt ook wat rond op een MacBook.

Lees ook

Logitech G512 Carbon gamingtoetsenbord

Een klein deel opfrissen: een refresh. De G512 Carbon (Lightsync) had echter nog een tikje extra opfrissing kunnen gebruiken.

Dygma Raise mechanisch ergonomisch toetsenbord

Ex-e-sporters wilden een ‘perfect’ ergonomisch gaming-toetsenbord bouwen: compact, splitsbaar, en naar eigen (switch)smaak aan te passen. Die poging i...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er