Review: PaintShop Pro X9 is nog inconsequent

Noud van Kruysbergen
0

Paintshop Pro X9PaintShop Pro X9 heeft niet veel nieuwe tools, maar maakt een aantal dingen makkelijker zoals printproducten, kleurvariaties en fonteffecten. De modules Beheren, Aanpassen en Bewerken werken onderling nog niet goed samen.

Het beheer laat de foto’s als thumbnails zien of als snelle fullscreen diashow. Panels tonen de exif- en iptc-gegevens, geotags en herkende gezichten. Alleen bij jpeg-bestanden worden de metadata automatisch opgeslagen. Extra xmp-bestanden voor raw-foto’s worden alleen aangemaakt als je dat via het menu selecteert – dat is niet erg consequent.

Ook de gezichtsherkenning en geotagging zijn niet erg gebruiksvriendelijk. Normaal sleep je de foto’s op een Googlekaart om ze een locatie mee te geven. Bij PaintShop Pro springt de kaart die je net op je vakantie-adres hebt ingezoomd dan terug naar een wereldoverzicht. Dan val je snel terug op de omslachtigere manier van het markeren van plekken. Die markeringen zet je daarna weer op de foto’s. De gezichtsherkenning werkt niet bij geopende mappen, maar alleen bij collecties met geïmporteerde foto’s. Dan worden ze gegroepeerd per identiek herkend gezicht. Het programma stelt voor om die groepen een naam te geven.

De Aanpassen-module sleutelt aan de helderheid, schaduw, lichtbronnen en verzadiging. Je kunt rode ogen corrigeren, de foto bijsnijden en er zijn effecten voor het omzetten naar zwart-wit, sepia en cyanotypie.

Bewerken-module

De kern van PaintShop Pro is de Bewerken-module. Die module heeft veel tools en effecten, maar je raakt enigszins ontmoedigd door de grote hoeveelheid knoppen. Hij biedt met lagen, maskers, niet-destructief werken, groepen en laageffecten alles wat een professionele gebruiker nodig heeft. Het Studiecentrum helpt je bij het kiezen van een tool en biedt passende stap-voor-stap handleidingen.

De Aanpassen- en Bewerken-module werken niet lekker samen. PaintShop Pro is niet in staat op foto’s in beide werkvlakken tegelijk te tonen. Bij het wisselen tussen de modules wil hij alle geopende foto’s in beide modules sluiten. Als je even niet oplet, raak je wijzigingen dan kwijt.

In X9 zitten designvoorbeelden voor collages, wenskaarten, brochures en socialemediacontent. Je kunt de maskers redelijk makkelijk vullen met foto’s. Het is wel irritant dat er maar een paar gratis zijn, de meeste kosten 2 tot 5 euro.

Nieuwe verlooptool

Met een nieuwe verlooptool zijn complexe kleurverlopen op foto’s toe te passen. Binnen die verlopen kun je met een as de kleurtonen willekeurig verschuiven. Corel probeert de omvangrijke laagstijlen onder controle te houden met standaard fonteffecten. De effectcombinaties uit kleurverloop, schaduwen, outline en patroonvulling worden op een lijst getoond. Vaak ogen die combinaties wat scherp, maar dat is aan te passen.

De ondersteuning voor Windows Ink is prettig. PaintShop Pro reageert op het tekenen met een drukgevoelige stylus op de Microsoft Surface Pro door de lijndikte subtiel te veranderen. De Ultimate-versie biedt bruikbare extra’s als de screenshottool Corel Live Screen Capture, de raw-ontwikkelaar AfterShot 3 en de fotoverbeteringsplug-in Perfectly Clear 2 SE.

PaintShop Pro beheert, vormt en bewerkt met behulp van professionele tools, maar een aantal daarvan is inconsequent in gebruik. Het gedrag van sommige tools is wat lastig te begrijpen. Als je het programma niet precies gebruikt zoals de bedoeling is, raak je data kwijt. Zowel bij geotagging als het wisselen tussen modules. Photoshop Elements is een gebruiksvriendelijker alternatief, maar biedt wel minder professionele functies.

Paintshop Pro X9 tabel

(avs)

Meer over

Software

Deel dit artikel

Noud van Kruysbergen
Noud van KruysbergenNoud heeft de 'American Dream' doorlopen van jongste bediende tot hoofdredacteur van c't, waar hij zo veel mogelijk de diepgang, betrouwbaarheid en diversiteit wil bewaken.

Lees ook

QNAP TBS-h574TX review: compacte NAS met 5 slots voor M.2- of E1.S

De QNAP TBS-h574TX die we in deze review onder de loep nemen is een compacte NAS met 5 slots voor snelle storage in M.2- of E1.S-formaat. Hij biedt oo...

Deepcool AK500 Digital review: processorkoeler mét display

De Deepcool AK500 Digital die we in deze review onder de loep nemen koelt cpu’s uit de hogere middenklasse en heeft als bijzonderheid als bijzonderhei...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er