Review: makkelijk én gratis cd rippen met Fre:ac

Daniel Dupré
0

De gratis cd ripper fre:ac converteert audiobestanden naar andere formaten, voegt meerdere samen en leest audio-cd’s.

Heb je nog een cd-verzameling die je wilt digitaliseren? De gratis cd ripper fre:ac converteer je muziektracks onder meer naar MP3, MP4 (AAC), FLAC, WMA, Opus, Ogg Vorbis, Apple Lossless en WAV. De conversie gebeurt geheel op de achtergrond door bekende converters. Zo worden MP3-bestanden gemaakt met Lame, terwijl FFmpeg verantwoordelijk is voor de meer exotische formaten als ATRAC-1. Indien nodig haalt fre:ac het audiomateriaal extra door filters voor bijvoorbeeld ruisonderdrukking.

Bij het converteren behoudt fre:ac de mappenstructuur of maakt een nieuwe aan volgens een bepaald sjabloon. Op die manier zet je je digitale platenverzameling om naar een ander formaat zonder de bestanden afzonderlijk te hoeven selecteren of moeizaam te moeten sorteren.

 

Fre:ac cd rippen

Met de overzichtelijke interface van Fre:ac converteer je in een mum van tijd je oude cd-collectie naar je harde schijf.

 

Bij het cd rippen haalt de tool desgewenst artiest, albumtitel en andere gegevens uit een CDDB-compatibele database. Die informatie en de tags kun je wijzigen voordat de tool ze in de geconverteerde bestanden schrijft. Fre:ac kan afzonderlijke hoofdstukken van een audioboek tot een bestand combineren. De tool kan ook cuesheets en afspeellijsten in verschillende formaten maken.

Pluspunten

+ veel audioformaten

+ CDDB-database

+ makkelijk in gebruik

 

Fre:ac
opensource cd converteertool
producentfreac.org
systeemeisenWindows, macOS v.a. 10.5, Linux, FreeBSD, NetBSD, OpenBSD, Solaris, Haiku
prijsgratis

 

 

(Deze tekst is verschenen in c’t 8-9/2021, p.27)

 

Op de hoogte blijven van nieuws en updates? Schrijf je in voor de c’t-nieuwsbrief:

Meer over

Software

Deel dit artikel

Lees ook

Rescuezilla review: software die misschien je redder in nood kan zijn

Het live-systeem Rescuezilla maakt met slechts enkele muisklikken een back-up van partities of kloont een bestaand systeem naar een nieuwe schijf. Bov...

Toshiba MG09 18TB review: lekker vlot met flinke capaciteit

Als je je NAS of server van meer opslag wilt voorzien, is de Toshiba MG09 18 TB wellicht wel wat voor jou. Kom erachter in deze Toshiba MG09 18TB revi...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er