Review: makkelijk én gratis cd rippen met Fre:ac

Daniel Dupré
0

De gratis cd ripper fre:ac converteert audiobestanden naar andere formaten, voegt meerdere samen en leest audio-cd’s.

Heb je nog een cd-verzameling die je wilt digitaliseren? De gratis cd ripper fre:ac converteer je muziektracks onder meer naar MP3, MP4 (AAC), FLAC, WMA, Opus, Ogg Vorbis, Apple Lossless en WAV. De conversie gebeurt geheel op de achtergrond door bekende converters. Zo worden MP3-bestanden gemaakt met Lame, terwijl FFmpeg verantwoordelijk is voor de meer exotische formaten als ATRAC-1. Indien nodig haalt fre:ac het audiomateriaal extra door filters voor bijvoorbeeld ruisonderdrukking.

Bij het converteren behoudt fre:ac de mappenstructuur of maakt een nieuwe aan volgens een bepaald sjabloon. Op die manier zet je je digitale platenverzameling om naar een ander formaat zonder de bestanden afzonderlijk te hoeven selecteren of moeizaam te moeten sorteren.

 

Fre:ac cd rippen

Met de overzichtelijke interface van Fre:ac converteer je in een mum van tijd je oude cd-collectie naar je harde schijf.

 

Bij het cd rippen haalt de tool desgewenst artiest, albumtitel en andere gegevens uit een CDDB-compatibele database. Die informatie en de tags kun je wijzigen voordat de tool ze in de geconverteerde bestanden schrijft. Fre:ac kan afzonderlijke hoofdstukken van een audioboek tot een bestand combineren. De tool kan ook cuesheets en afspeellijsten in verschillende formaten maken.

Pluspunten

+ veel audioformaten

+ CDDB-database

+ makkelijk in gebruik

 

Fre:ac
opensource cd converteertool
producentfreac.org
systeemeisenWindows, macOS v.a. 10.5, Linux, FreeBSD, NetBSD, OpenBSD, Solaris, Haiku
prijsgratis

 

 

(Deze tekst is verschenen in c’t 8-9/2021, p.27)

 

Op de hoogte blijven van nieuws en updates? Schrijf je in voor de c’t-nieuwsbrief:

Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.

Meer over

Software

Deel dit artikel

Daniel Dupré
Daniel DupréDaniel koestert een liefde voor het in elkaar zetten van zinnen en van computers, en heeft in c't een prachtige mogelijkheid gevonden om beide te combineren.

Lees ook

Beste muziek streamingdienst 2023: welke past het best bij jou?

Kies je Spotify, Tidal, Apple Music of een andere muziekdienst? Lees verder en kijk wat voor jou de beste muziek streamingdienst is.

Chromecast met Google TV review: beter dan de Chromecast (Ultra)?

In deze review bespreken we of de Google Chromecast met Google TV, die beschikt over een eigen grafische interface, apps en een afstandsbediening, han...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er