Review: externe ssd Samsung Portable T5

Redactie
0

externe ssd Samsung Portable T5Samsungs externe ssd Portable T5 kan maximaal 2 TB opslaan en is dankzij USB 3.1 Superspeed+ sneller dan voorganger T3.

De Samsung Portable SSD T5 doorbreekt dankzij USB 3.1 met 10 Gbit/s de USB 3.0-barrière van zo’n 450 MB/s. Veel sneller is de schijf overigens niet. In de test maten we een maximale leessnelheid van zo’n 550 MB/s. Bij schrijven was dat hooguit 320 MB/s. Het energieverbruik bedroeg dan ongeveer 2,5 watt. In idle daalde dat na korte tijd al tot slechts 0,3 watt – veel andere externe ssd’s hebben ook dan nog rond 1 watt nodig.

Om de ssd op de pc aan te sluiten krijg je er van Samsung twee kabels bij: een met USB-C voor aan de computerkant en een met USB-A. De ssd haalde de hoge snelheid ook met de USB A-kabel – als de hostpoort tenminste ook de tweede generatie van USB 3.1 ondersteunt. Op oudere USB 3.0-aansluitingen daalde de leessnelheid tot net onder de 450 MB/s.

Temperatuur en encryptie

De aluminium behuizing kan de warmte vrij goed afvoeren. Pas nadat we de schijf zo’n 10 minuten continu hadden belast, verlaagde de ssd de leessnelheid tot 480 MB/s. De temperatuur van de schijf was toen inmiddels gestegen naar een kleine 70°C.

In de verpakking zit ook encryptiesoftware voor Windows en macOS. Een Android-versie is te downloaden via de Play Store. Voor gebruik met smartphones heb je een USB-OTG-adapter nodig. Als je op zoek bent naar een lekker kleine en toch vrij snelle externe ssd, heb je aan de Portable SSD T5 een goede. Voor hogere snelheden kun je bijvoorbeeld terecht bij SanDisks Extreme 900.

tabel Samsung Portable T5

(c’t magazine 11/2017)

Meer over

SamsungSSD

Deel dit artikel

Lees ook

Samsung Music Frame review: elegante geluidsoplossing voor elk interieur

Samsung heeft een nieuwe streaming-luidspreker uitgebracht, de Music Frame, waarover wij je in deze review meer vertellen.

Microsoft Surface Pro 10 for Business review: krachtig maar prijzig

Microsoft geeft de Surface Pro Windows-tablet voor zakelijke gebruikers een kleine update, terwijl er grotere veranderingen komen voor thuisgebruikers...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er