Review: Asus Fonepad met 7″-display, telefoonfunctie en Intel-cpu

Redactie
0

De eind vorige maand uitgekomen Fonepad van Asus is niet alleen de eerste Android-tablet met een Intel-processor. Het 7″-apparaat kan zelfs telefoneren. Dankzij een goede uitrusting en straatprijs van 230 euro vormt het een gedegen concurrent voor andere tablets.

Asus bewijst opnieuw bijzondere Android-tablets te kunnen maken. Bij de grote Padfone kun je de smartphone nog kwijt in de tablet, maar in de Fonepad is de telefoonfunctie meteen geïntegreerd. Dankzij de kleine speaker voorop kun je het apparaat net als een smartphone aan je oor houden. Dat kan overigens vanwege het formaat ook tot enige hilariteit leiden. Nieuw is het idee van een tablet-telefoon niet: de 3G-versie van de Samsung Galaxy Tab 2 7.0 is ook als reuzentelefoon te gebruiken en kost ongeveer evenveel als de Fonepad.

Een echte vervanger voor de smartphone is de Fonepad echter niet. Het is niet alleen onhandig om de tablet langere tijd tegen je oor te houden, maar met 320 gram is het apparaat daarvoor ook te zwaar – als je kleine handen hebt, krijg je snel kramp. In je broekzak past de tablet sowieso niet. Als je onderweg met name wilt lezen of films wilt bekijken, is de Fonepad prima om ook in geval van een lege smartphone-accu bereikbaar te blijven.

De geluidskwaliteit bij het telefoneren is goed, het geluid van je stem wordt duidelijk overgedragen en ook van de andere kant klinkt de stem helder; handsfree spreken levert eveneens geen problemen op. De luidspreker op de achterkant vervormt ook bij hoog volume niet. Diepe bassen kun je net als bij speakers in andere tablets natuurlijk niet verwachten. Een headset wordt niet meegeleverd, maar normale koptelefoontjes werken gewoon aan de 3,5mm-aansluiting.

Optisch onderscheidt de tablet zich met de sjieke achterkant in aluminiumlook van vele andere Android-tablets, de afwerking is perfect. Onder het klepje achterop schuilt een microSDHC-slot en de plek voor de SIM-kaart.

Dankzij de resolutie van 1280 × 800 biedt de Fonepad een aangenaam hoge dichtheid pixels. Afzonderlijke pixels zie je niet en letters en foto’s zien er scherp uit. Het IPS-display is helder genoeg om de tablet ook bij daglicht te gebruiken. Wel is het scherm van de Kindle Fire HD of de iPad Mini beter. Het contrast en de kijkhoekstabiliteit zijn gemiddeld tot goed te noemen. Een beetje vreemd is alleen dat de kleurtemperatuur en de verzadiging via een eigen app van Asus moet worden ingesteld.

Intel inside

Als eerste fabrikant bouwt Asus een Intel Atom in een Android-tablet. Tot dusver was die – met hogere kloksnelheid – alleen te vinden in enkele smartphones. De x86-cpu heeft maar een kern, waarmee die twee threads tegelijk kan bewerken.

Daarmee werkt niet elke app. Wel is het aantal voor Intel-cpu’s geschikte apps in de Play Store de laatste maanden behoorlijk gestegen. Ook veel moderne games zijn ondertussen beschikbaar voor apparaten met Atom. Kinderziektes met crashende games heeft Asus met een update snel verholpen.

Vergeleken met de hoger geklokte Intel-chips en vooral vergeleken met ARM-cpu’s met vier kernen (zoals in de Nexus 7) hebben apps wel lang nodig om te laden. Als ze eenmaal in het 1 GB grote werkgeheugen staan, merk je echter nog zelden verschil. De interface reageert vlot en scrollt vloeiend over het scherm, bij enkele grafische effecten zie je echter ook wel eens een hapering. Krachtige games als Real Racing 3 werken alleen vloeiend met een beperkt detailniveau.

De accu houdt het tijdens het afspelen van video’s meer dan 8 uur vol. Bij onze test met wifi aan verstreken er zelfs ruim 9 uur. Ter vergelijking: de Nexus 7 kan 11 uur video afspelen, maar de Galaxy Tab 2 slechts 7 uur.

De tablet draait op Android 4.1. De interface heeft Asus slechts behoedzaam aangepast. Er is nog geen update naar de actuele versie 4.2 van het besturingssysteem aangekondigd. De software-uitrusting is met apps als Bestandsbeheer, een back-up-applicatie, een tekenprogramma (MyPainter) en een app voor notities (Sticky Memo) zeer uitgebreid. Met behulp van een extra knop in de navigatiebalk onderin is een aantal apps (browser, stopwatch, mailclient en de videospeler) als venster te openen. Een andere app kan daarbij op de achtergrond blijven werken. Ook met meerdere openstaande vensters gaat dat nog verbazingwekkend goed; games haperen wel op de achtergrond.

Conclusie

De Fonepad is misschien niet de goedkoopste 7″-tablet met 3G en ook niet de snelste, maar voor de meeste taken is de prijs/kwaliteitverhouding voldoende. De resolutie van het display is om te lezen lekker hoog en verder is de processor snel genoeg om te internetten en video’s te bekijken. Bij krachtige games wordt het de cpu te veel. Daarnaast hebben apps relatief lang nodig om op te starten. De telefoonfunctie is goed geïntegreerd, zodat je de tablet ook kunt gebruiken om te bellen als de accu van je smartphone bijvoorbeeld leeg zou zijn en je niet in de gelegenheid bent die op te laden. Een echte vervanger voor je smartphone is de tablet echter niet. Daarvoor is het apparaat simpelweg ook al te groot.

Als je de telefoonfunctie volledig kunt missen en een tablet niet zozeer gebruikt om erop te internetten maar hoofdzakelijk voor het spelen van games of het bekijken van video’s, biedt de Nexus 7 voor 200 euro duidelijk meer performance en een beter display. Voor zo’n 100 euro meer is er ook een 3G-versie. Een geheugenkaartslot ontbreekt bij beide uitvoeringen.

De iets goedkopere Galaxy Tab 2 7.0 is ondanks vrijwel dezelfde uitvoering en performance geen alternatief voor de Fonepad. De resolutie van Samsungs tablet is namelijk veel lager (1024 × 600).

Asus Fonepad

BesturingssysteemAndroid 4.1.2
Afmetingen, gewicht197 mm x 120 mm x 11 mm, 317 g
Meegeleverdvoeding, micro-USB-kabel
Uitrusting
Displaytechniek / resolutieIPS / 1280 x 800 (216 dpi)
Helderheid / verlichting20…264 cd/m2 / 75 %
Processor / kernen / kloksnelheidIntel Atom Z2420 / 1 / 1,2 GHz
GpuPowerVR SGX 540
Werkgeheugen1 GB
Intern geheugen (vrij)16 GB (11 GB)
microSD-slotv (maximaal 64 GB)
Aansluitingenmicro-USB, 3,5mm-mini-jack
WLAN/ 5 GHz802.11 b/g/n / –
UMTS (down-/upload, fabrikantopgave)HSPA+ (21 Mbit/s / 5,8 Mbit/s)
Bluetooth/ NFC / GPS3.0 / –/ v
Resolutie camera3 megapixels
Resolutie frontcamera (foto/video)1,2 megapixels (1280 x 960 / 1280 x 720)
Accumetingen
Video 200 cd/m2 / maximum8,1 h / 6,4 h
Games / wifi (bij 200 cd/m2)5,9 h / 9,1 h
Accu / verwisselbaar4270 mAh (15,8 Wh) / –
Prijs en garantie
Advies-/straatprijs249 / 230 euro
Garantie1 jaar
v aanwezig – niet aanwezig

Deel dit artikel

Lees ook

Chromecast met Google TV review: beter dan de Chromecast (Ultra)?

In deze review bespreken we of de Google Chromecast met Google TV, die beschikt over een eigen grafische interface, apps en een afstandsbediening, han...

NordVPN review: hoe goed & veilig is deze ‘duurdere’ VPN nou echt?

NordVPN is al meer dan tien jaar actief als commerciële VPN-dienst, waardoor het een van de langstbestaande spelers in de branche is. Maar hoe prestee...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er