QNAP TS-233 review: voordelige netwerkopslag

Elwin Hodžić
1

In deze review kijken wij naar de QNAP TS-233.  Dit NAS-systeem verbruikt onder andere weinig energie en verrast bij het benaderen van versleutelde data.

QNAP TS-233 review: voordelige netwerkopslag

 


Ontvang informatie en tips over hardware en software, abonneer op ons tijdschrift of schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief:

Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.

Prima NAS voor beginners

Met de TS-233 moderniseert QNAP zijn NAS-assortiment voor beginners. Voor iets meer dan 200 euro is het momenteel het meest interessante apparaat van deze fabrikant als de gegevens van een gezin of werkgroep centraal moeten worden opgeslagen, met twee harde schijven of SSD’s voor fail-safe via mirroring (RAID 1).

Hoe doet de QNAP TS-233 in de test?

In de test verraste de TS-233 met een stroomverbruik van nog geen 10 watt met twee draaiende harde schijven. In de sluimerstand zakte het stroomverbruik onder de 4 watt.

Bij een NAS-station draait het niet alleen om snelheid. Zo is het niet ongebruikelijk dat apparaten in deze klasse een Gigabit Ethernet-interface kunnen laden met meer dan 100 MB per seconde bij het overbrengen van grote bestanden. Dankzij de moderne Cortex-A55 processor (ARM quad-core processor met een maximale kloksnelheid van 2 GHz) is de TS-233 hier ook in geslaagd bij het benaderen van een versleuteld opslagvolume. Als je je gegevens wilt beschermen tegen fysieke diefstal, kun je zonder zorgen encryptie activeren.

De doorvoer daalde aanzienlijk bij middelgrote en kleine bestanden. Dit is echter typisch voor NAS (Network Attached Storage) van alle klassen. Met SATA ssd’s daalde het stroomverbruik tot een recordbrekende 3,4 watt. Maar de snelle ssd’s bieden slechts een klein voordeel bij het lezen van middelgrote bestanden (24 in plaats van 19 MB/s).

Met de TS-233 heeft QNAP een paar compromissen gesloten voor de relatief lage prijs. Zo is de 2 GB RAM niet uitbreidbaar. De individuele netwerkinterface transporteert maximaal 1 Gbit/s. Duurdere NAS-stations hebben al beschikking tot 2,5 Gbit/s. Hoewel QNAP een USB-adapter (QNA-UC5G1T) voor multi-gigabit Ethernet aanbiedt, werkt deze volgens de fabrikant helaas niet met de TS-233.

Hoewel QNAP het apparaat identificeert als hot-swappable, zou je de schijven tijdens het gebruik kunnen verwisselen. Maar omdat de trays van buitenaf niet bereikbaar zijn, moet je hiervoor de NAS optillen. Een schroef aan de onderkant houdt de kasthelften bij elkaar. Dit kan alleen worden opgelost zonder de harde schijven in gevaar te brengen door het apparaat vooraf uit te schakelen.

De uitbreidbaarheid via add-ons uit de QNAP-repository is iets wat heel positief is aan de QNAP TS-233. Zolang er voldoende werkgeheugen is en je images voor de ARM-processor kunt vinden, kun je diensten toevoegen voor bijvoorbeeld een persoonlijke Nextcloud.

Conclusie QNAP TS-233 review

QNAP’s TS-233 laat zien hoe weinig energie een eenvoudige NAS kan gebruiken. Voor iets meer dan 200 euro krijg je moderne hardware en langdurige firmware-updates. Als je je eerste NAS wilt kopen of een ouder QNAP-apparaat wilt vervangen, zit je goed met de TS-233.

QNAP TS-233 review – plus- en minpunten

+ werkt goed als mediacenter
+ ondersteunt veel formaten
Ondersteunt wel minder dan Shield TV + Kodi

QNAP TS-233 specificaties

FabrikantQNAP, qnap.com
ShoplinkAmazon, circa 219 euro

(Deze informatie is afkomstig uit het artikel in c’t 08/09 2022, pagina 20.)

Lees meer over netwerken in c't 04/2024

Meer over

NAS

Deel dit artikel

Elwin Hodžić
Elwin Hodžić(Web)redacteur bij c't. Ondanks de studie geschiedenis, altijd al een passie gehad voor alles wat met IT te maken heeft. Sleutelt in zijn vrije tijd graag aan pc’s, van de hardware tot het uitpluizen van de BIOS-instellingen om een pc zo optimaal mogelijk te laten werken.

Lees ook

Surfshark VPN review: VPN gebruiken op een onbeperkt aantal apparaten

Surfshark VPN, dat werd gelanceerd in 2018, blijft een van de relatief jonge commerciële VPN-diensten. Toch wil de VPN-dienst indruk maken met moderne...

CyberGhost VPN review: goedkope VPN-aanbieder in de test

In deze review werpen we een blik op een blik op een VPN-aanbieder, namelijk CyberGhost VPN. Deze VPN heeft een breed portfolio aan apps en verspreide...

1 Praat mee
avatar
  Abonneer  
nieuwsteoudste
Laat het mij weten wanneer er
Hendrik
Lezer
Hendrik

Verschillende consumenten die de TS-233 online hebben gekocht klagen over de hoge moeilijkheidsgraad om de TS-233 te configureren en dat de handleiding zo maar eventjes meer dan 500 blz’s telt. Dat maakt de TS-233 dan misschien toch niet zo geschikt voor beginners.