De QNAP TBS-h574TX die we in deze review onder de loep nemen is een compacte NAS met 5 slots voor snelle storage in M.2- of E1.S-formaat. Hij biedt ook zowel een 2,5- als 10Gbit-netwerkpoort plus twee Thunderbolt 4-poorten en zelfs HDMI.
QNAP TBS-h574TX review: compacte NAS met 5 slots voor M.2- of E1.S
Design
Bij het uitpakken van de TBS-h574TX komt je een compact, degelijk ogend en overwegend metalen behuizing tegemoet. Het design oogt premium en gelikt met afgeronde hoeken, wat uitnodigt uit om in het zicht te staan en niet weggemoffeld te worden in een hoekje of de meterkast. De compacte NAS is verkrijgbaar in twee smaken: de TBS-h574TX-i5-16G en de TBS-h574TX-i3-12G. De aanduidingen geven meteen aan waar het verschil in zit, namelijk aangedreven door een Intel Core i5-1340PE met 16 GB geheugen of een Intel i3-1320PE met 12 GB geheugen. Wij kregen de i3-versie met 12 GB ter review.
Meer van zulke hardware reviews?
Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief:
Voor wie is deze NAS interessant?
De snelle storage en Thunderbolt 4 en twee snelle netwerkpoorten maken de NAS geschikt voor gebruikers die veel met grote bestanden werken, zoals bij RAW-fotobewerking en video-editing. Als je een Mac-gebruiker bent, kun je dankzij de Thunderbolt 4-poorten ook onderweg snel en gemakkelijk al je bestanden beheren en bij de hand hebben zonder een bedraad netwerk nodig te hebben.
Aansluitingen en opslag
Voorop de NAS vind je naast de statusleds en bedieningsknoppen voor de power of USB copy een snelle 10Gbit/s USB type A-poort en Thunderbolt 4-poort. Aan de rechter zijkant zit een vergrendelings-knop voor het bovenste deel van het frontje, waar de 5 slots voor de flash-opslag achter verstopt zitten. Na het ontgrendelen via de knop haal je het rooster er gemakkelijk af. Met een kleine hendel haal je elke drivehouder er zonder tools uit. In de 5 slots zitten al adapters ingebouwd om M.2-ssd’s te gebruiken. Kwestie van de ssd schuin in de aansluiting klikken en vergrendelen met een klein plastic schuifje in plaats van een M.2-schroefje en klaar ben je. Wij hebben de QNAP TBS-h574TX getest in combinatie met twee Kingston KC3000-ssd’s van elk 4 TB in RAID 1. Deze zijn voorzien van een dun metalen koelplaatje.
De NAS kan ook overweg met de (erg prijzige) E1.S-ssd’s. Hierbij moet je, afhankelijk van het formaat, wel met tools aan de gang om de M.2-adapters en eventueel het voorste deel van de drivehouder te verwijderen om dan weer aan de ssd te bevestigen.
De achterkant van de NAS bevat de reset-knop, een 2,5Gbit/s- en 10Gbit/s-netwerkpoort, HDMI-poort, Thunderbolt 4-poort, en twee usb-poorten (type A USB 2.0 en type A met 10 Gbit/s). Ook zijn de uitsparingen voor de kleine fans zichtbaar en wat perforaties voor airflow.
Configuratie
Na het vullen van de drivebays start je de configuratie via de cloud of de Qfinder Pro-tool. Dankzij de HDMI-poort kun je de NAS ook direct aansluiten op een scherm en dan met behulp van een usb-toetsenbord (of eventueel een QNAP IR-afstandsbediening) de getoonde instructies opvolgen. De Qfinder Pro-tool is verkrijgbaar voor Windows, macOS en Linux. De tool leidt je door de configuratiestappen: het eventuele updaten van de firmware kan al direct worden uitgevoerd, je beheerdersaccount aanmaken, netwerkinstellingen en daarna door naar het beheer waarbij je als eerste een opslagpool maakt waarna je verdere instellingen kunt afwerken.
Het Quts hero-besturingssysteem van QNAP voelt lekker vlot aan en bevat alles wat je nodig hebt. Omdat de NAS een HDMI-poort biedt, is hij bijvoorbeeld via HybridDesk Station ook inzetbaar als desktop-pc om wat te internetten via Chrome of Firefox, of als media-pc voor een filmavond maar ook je opgenomen of live camerabeelden te bekijken.
Snelheden
De drives die je in de NAS stopt zijn elk beperkt tot PCIe 3.0 x2, waarmee je in theorie maximaal 2 GB/s aan snelheid haalt. De 10Gbit/s-netwerkaansluiting komt daar bij lange na niet bij in de buurt, maar is meer dan voldoende voor vrijwel elke taak. Een gigabitverbinding werd tot de rand toe gevuld met 114 MB/s en via een 2,5Gbit/s-verbinding haalden we netjes 283 MB/s, ook het maximum wat er uit te persen valt.
QNAP biedt volgens hun eigen instructies maximaal 20 Gbit/s aan bandbreedte via de TB4-verbinding, wat in theorie dus de meeste snelheid uit de storage moet kunnen persen. Zodra je een Thunderbolt-kabel in de NAS steekt en aan je Mac koppelt, plopt er een schermpje op waarmee je QNAP’s eigen T2E (Thunderbolt to Ethernet) in kunt stellen. Thunderboltverbindingen zonder T2E babbelen alleen met de NAS, Thunderboltverbindingen met T2E kunnen via de TB-kabel ook toegang tot internet krijgen.
Het aansluiten via Thunderbolt maakt de NAS ook geschikt voor gebruik onderweg, waar je meestal geen beschikking hebt over een bedraad netwerk met switch voor meerdere apparaten. En met de 10Gbit/s usb-poorten heb je ook de optie om bijvoorbeeld je extern geschoten materiaal snel op de NAS veilig te stellen.
Geluidsproductie
Tijdens het doorlopen van instellingen en aanmaken van de opslagpool ging de NAS al vrij ruisend te werk. De compacte behuizing gebruikt relatief kleine fans die op hun beurt al snel veel lawaaierige rondjes moeten draaien. Naast het geruis was er ook een beetje een zeurderig geluid waarneembaar, waardoor je hem niet al te dicht op je werkplek wil zetten.
De behuizing zelf warmde niet te hard op, maar het is wel raadzaam om je ssd’s te voorzien van of koelblokken of te gaan voor ssd’s die zelf al een (binnen de drivebay passende) koeloplossing heeft. Zo pakken de ssd’s alle bruikbare airflow mee om wat koeler te blijven.
Conclusie QNAP TBS-h574TX review
Deze QNAP TBS-h574TX is compact, snel, maar niet de stilste. Wel is het inbouwen van opslag een fluitje van een cent, de hoeveelheid en snelheid van aansluitingen ruim en dik in orde en QNAPs QuTS hero OS werkt prettig en is overizchtelijk.
QNAP TBS-h574TX review: plus- en minpunten
+Compact en snel
+Geheugen niet uitbreidbaar
–Geluid
QNAP TBS-h574TX specificaties | |
Fabrikant | QNAP |
Processor | Intel i3-1320PE |
Werkgeheugen | 12 GB |
Drivebays | 5 × M.2 2280 of E1.S tot 15mm |
Aansluitingen | power, 2 × Thunderbolt 4, USB type A 2.0, 2 × USB 3.2 type A Gen 2 (10 Gbit/s), HDMI 1.4 |
LED-lampjes | status, USB copy, ssd 1 t/m 5 / USB copy, reset, power |
Bedieningselementen | USB copy, reset, power |
Verbruik | 46 W |
Afmetingen | 60 × 215 × 199 mm |
Gewicht | 2,24 kg |
Meegeleverd | 120W-adapter, netwerkkabel (10Gbit/s), handleiding |
Shoplink & prijs | Proshop, circa 1610 euro |
Meer van zulke hardware reviews?
Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief:
Lees ook
Akasa introduceert behuizingen zonder ventilator voor o.a. Raspberry Pi 5
Tijdens Computex introduceert Akasa twee behuizingen die ASUS NUC mini-pc's en de Raspberry Pi geruisloos laten werken. Bovendien besteedt de fabrikan...
Met deze Raspberry Pi 5 behuizing tover je je Pi om tot een mini-tower pc
Wist je dat je met een Raspberry Pi 5 behuizing van Sunfounder je Pi kunt omtoveren tot een mini-tower pc? Deze kit bevat o.a. een behuizing, OLED-dis...