Professioneel tekendisplay met plug-in workstation van Wacom

Marco den Teuling
0

Hoe kun je een 32-inch 4K-pendisplay nog meer cachet geven? Door er een speciale pc-module voor aan te bieden met workstationspecificaties. We bekijken Wacoms Cintiq Pro 32 en de optionele Cintiq Pro Engine.

Naast de ‘traditionele’ tekentablets heb je tegenwoordig draadloze (bluetooth)modellen en modellen met een ingebouwd display, zoals Wacoms Cintiq-lijn. Daarnaast komen er steeds grotere modellen. Met zijn 32″-display (een diagonaal van 31,5 inch om precies te zijn) overtroeft de nieuwe Cintiq Pro 32 de rest.

Het apparaat is ruim 85 bij 50 cm groot en weegt maar liefst 13 kg. Met de optionele Cintiq Pro Engine (zie verderop) komt daar nog eens 2 kg bij. Als je dan toch zo veel investeert in een werkplek, moet je de aanschaf van een Wacom Ergo Stand (circa 400 euro) of een andere standaard ook maar gewoon incalculeren. Het apparaat kan wel in een hoek van 20° omhoog gezet worden op uitklapbare voetjes, maar dat biedt weinig flexibiliteit en gaat moeizaam vanwege het formaat en gewicht.

Cintiq Pro 32

De Cintiq Pro 32 sluit je aan op een workstation met Windows of macOS. Via USB-C kan dat met een enkele kabel voor display en invoer. Alternatief kun je de Cintiq via DisplayPort of HDMI 2.0 en een standaard usb-poort op een pc aansluiten. In alle gevallen is een ergonomische 60 Hz op het 4K-scherm mogelijk. De usb-hub in de Cintiq biedt twee usb-aansluitingen rechts en twee links, onderop zit een extra usbpoort voor de dongle van de bijgeleverde draadloze afstandsbediening. Die Express Key Remote biedt 17 programmeerbare knoppen waaraan je functies kunt koppelen van Photoshop of andere software. De Cintiq Pro heeft zelf ook vijf knoppen rechtsboven, maar die zijn voor snelle toegang tot de beeldscherminstellingen en andere eigenschappen van het apparaat.

Een van die knoppen schakelt de touchfunctie van het scherm uit of in, terwijl de pen actief blijft. Die Pro Pen 2 werkt uiteraard met Wacoms EMR-techniek, waardoor opladen niet nodig is. Hij heeft 8192 drukniveaus, twee knoppen en een gum. De pen werkt erg nauwkeurig en herkent ook de hoek waaronder je hem vasthoudt. Je kunt hem opbergen in de losse standaard of de bijgeleverde houder. De pen werkt uiteraard veel nauwkeuriger dan het touchscreen, dat vooral meerwaarde biedt als je de Pro Engine gebruikt. Handig is dat de remote, pen en standaard magnetisch aan de brede schermrand blijven plakken. Het matte 4K-scherm van de Cintiq biedt natuurgetrouwe kleuren en ondersteunt tot 99% van de Adobe-RGB-kleurruimte. Via Wacoms software kun je ook andere kleurruimten kiezen en de helderheid en dergelijke regelen. Dankzij het enorme werkoppervlak kun je zowel je ontwerp als je favoriete toolboxen makkelijk kwijt. Een tweede (pc-)scherm is daardoor minder noodzakelijk, wat handig is als je met de Pro Engine een werkplek wilt realiseren.

Wacom Pro Engine

De Wacom Pro Engine is een los verkrijgbare module die aan de onderkant in het 32-inch pen-display schuift. Hij past ook in het 24-inch model. Het verbinden van het display en de input zijn zo meteen geregeld, maar helaas is de voeding van de Pro Engine alleen niet genoeg. Je moet ook de voeding van het pen-display aansluiten op de doorluspoort in de engine. De engine benut de USB-C-aansluiting voor beeldoverdracht. Net als bij een gewone pc werken de usb-poorten van het pendisplay dan met USB 2.0-snelheden.

De Pro Engine bevat een complete pc, naar keuze met een Xeon-cpu of een Core i5. Een Nvidia Quadro grafische kaart, een ruime hoeveelheid RAM en een snelle M.2- ssd zorgen dat hij professioneel grafisch werk aankan. Bij zware belasting hoorden we de ventilatoren flink ruisen, maar de koeling voorkomt cpu-throttling. Prettig is overigens dat het geheugen en de ssd makkelijk te vervangen zijn.

De Pro Engine is de (fraaie) kers op de taart. Maar ook zonder die module zullen grafische professionals zoals tuinarchitecten smullen van het enorme werkoppervlak en de mogelijkheden van de Cintiq Pro 32.

 

Cintiq Pro 32 en Cintiq Pro Engine

Professioneel 32″ pen-display en plug-in-workstation
FabrikantWacom
Kenmerken tekentablet (DTH-3220)4K-scherm met multitouch, 5 touchknoppen, ingebouwde kickstand
Compatibel metWindows 7 of hoger, macOS 10.11 of hoger
Display31,5″ (697 × 392 mm), 16:9, IPS, 3840 × 2160 pi×els, 10-bit
Aansluitingen4 × USB 3.0*, 1 × USB-C, 1 × HDMI 2.0, 1 × DisplayPort, 2 × USB-A (een voor ExpressKey-dongle)
Afmetingen, gewicht854 × 506 × 53 mm, 13 kg
MeegeleverdPro Pen 2 + accessoires, ExpressKey Remote + dongle en kabel, netvoeding, diverse usb-kabels en displaykabels, DisplayPort-miniDisplayPort-adapter, beknopte handleiding, schoonmaakdoek
Pen (Pro Pen 2) afmetingen, gewicht / specificaties8,9 × 2 mm, 45 g / 8192 drukniveaus, 2 knoppen + gum
Specificaties Cintiq Pro Engine (DPM-W1000L)Intel Core i5-7300HQ (tot 3,6 GHz), 16 GB DDR-2400, Nvidia Quadro P3200 6 GB GDDR5, 256 GB M.2-ssd, Gigabit-ethernet, wifi 802.11ac, Windows 10 Pro
Afmetingen, gewicht217 × 445 × 29 mm, 2 kg
Prijs Cintiq Pro 32€ 3550
Prijs Cintiq Pro Engine€ 2690 (Xeon-versie circa € 3550)
* Als een pc is aangesloten via USB-C (inclusief de Cintiq Pro Engine) werken de poorten met USB-2.0-snelheid om 4K over USB-C te kunnen bieden.

 

 

Meer over

Software

Deel dit artikel

Marco den Teuling
Marco den TeulingHad als eerste eigen computer ooit een 16-bit systeem, waar van de 48 kilobyte toch echt niet ‘genoeg voor iedereen’ was. Sleutelt graag aan pc’s, van de hardware tot het uitpluizen van de BIOS-instellingen. Vindt ‘Software as a Service’ een onbedoeld ironische naamgeving.

Lees ook

Samsung Music Frame review: elegante geluidsoplossing voor elk interieur

Samsung heeft een nieuwe streaming-luidspreker uitgebracht, de Music Frame, waarover wij je in deze review meer vertellen.

Microsoft Surface Pro 10 for Business review: krachtig maar prijzig

Microsoft geeft de Surface Pro Windows-tablet voor zakelijke gebruikers een kleine update, terwijl er grotere veranderingen komen voor thuisgebruikers...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er