Powerline wifi-extender voor in de tuin

Noud van Kruysbergen
0

Als je vaak in de tuin bezig bent is het wel prettig als je achter in de tuin ook een goed wifi hebt. Dan kun je daar bijvoorbeeld lekker internetten op je tablet of smartphone.

De WiFi Outdoor is een zwarte kunststoffen wifibehuizing met een doorsnee van ongeveer een decimeter. Hij lijkt een beetje op een uitvergrote ijshockeypuck. In de behuizing zit een dLAN-accesspoint. Het installeren van de WiFi Outdoor is – er wel vanuit gaande dat je een dLAN-powerlinenetwerk tot je beschikking hebt – een fluitje van een cent: steek de stekker in het stopcontact, schroef het deksel eraf, druk even op de contactknop en dan is het een kwestie van even wachten. Daarna is de verbinding gemaakt en heb je beschikking over een wifi.

Devolo extender wifi netwerk

Met de Devolo WiFi Outdoor maak je wifi beschikbaar in de tuin

Een Wifi-ID staat in eerste instantie standaard ingesteld op zoiets als devolo-ec9 en het bijbehorende WPA2- wachtwoord staat aan de binnenkant op het apparaat onder de knoppen. Als je het deksel er weer opschroeft, kun je hem dan ergens in de tuin neerzetten zonder dat je meteen bang hoeft te zijn dat hij het niet meer doet als het weer wat minder wordt. De webinterface heeft het bij Devolo gebruikelijke Cockpit-uiterlijk, dat universeel is voor het dLAN-systeem. Daar kun je hem uitgebreid mee configureren. Het eerste wat je dan ook zult doen is een andere wifi-ID en een ander wachtwoord instellen, zodat hij een wat meer geïntegreerd onderdeel van je eigen wifi-ecosysteem zal worden.

De WiFi Outdoor werkt helaas alleen op de 2,4GHz-band en moet het dan doen met maximaal 802.11g/n. Volgens de specificaties van Devolo zijn powerline-snelheden van 500 Mbit/s en wifisnelheden van 300 Mbit/s mogelijk, maar in de praktijk zijn de elektriciteitskabelverbinding en de 2,4 GHz daarbij wel beperkende factoren. We kwamen in onze testtuin dan ook niet verder dan een downstreamsnelheid van ongeveer 80 Mbit/s – maar dat was dan wel stabiel wifi. En een dergelijke snelheid is hoog genoeg voor streaming en andere internetbezigheden.

Voor je bbq-gasten kun je een gastnetwerk instellen, zodat ook zij kunnen meegenieten of stiekem toch nog wat werkmailtjes kunnen ophalen. Ook de wifitijdsbesturing is handig, zodat je wifi in de tuin niet de hele nacht openstaat. Daarbij wordt de verbinding pas verbroken als het laatste apparaat dat er verbinding mee maakt de verbinding verbreekt.

De kinderbeveiliging is geen internetfilter, maar een in te stellen tijdslimiet op basis van MAC-adressen.

De behuizing is IP65-bestendig en heeft een vastgegoten dik snoer met stekker, en kan dus met een gerust hart in de tuin gebruikt worden. Jammer dat er geen gaatje inzit waarmee je hem bijvoorbeeld aan een pergola zou kunnen ophangen, je moet hem nu per se ergens neerzetten – onopvallend in een bloembed bijvoorbeeld. De snoerlengte van 4 meter zal daarbij in de meeste gevallen lang genoeg zijn. De voeding moet zijn warmte kwijt aan de gegoten onderkant, dus die wordt wel warm.

Als je de schroeven van de behuizing losmaakt, zit er verrassend genoeg een netwerkaansluiting op het printplaatje. Het lijkt erop dat Devolo een bestaand dLANmodel heeft omgebouwd tot een outdoormodel. Gezien de specificaties zou dat een dLAN 550 kunnen zijn. Een losse adapter daarvan met dezelfde functies en mogelijkheden op wifigebied kost ongeveer 80 euro, dus moet je de extra weerbescherming wel nodig hebben om de WiFi Outdoor aan te schaffen.

 

Weerbestendig wifi-accesspoint
FabrikantDevolo
Bedieningsknoppenpairing, wifi aan/uit
Meegeleverdkorte handleiding
BenodigdhedenDevolo dLAN-powerline-netwerk, stopcontact
Shoplink en prijsDevolo dLAN WiFi Outdoor, € 170

Deel dit artikel

Noud van Kruysbergen
Noud van KruysbergenNoud heeft de 'American Dream' doorlopen van jongste bediende tot hoofdredacteur van c't, waar hij zo veel mogelijk de diepgang, betrouwbaarheid en diversiteit wil bewaken.

Lees ook

Eizo FlexScan EV3240X review: veelzijdige 4K-monitor voor op kantoor

De Eizo FlexScan EV3240X is een veelzijdige 31,5 inch 4K-monitor die zich niet specifiek richt op professionele grafische vormgevers of fotografen, ma...

Tado Slimme Thermostaat X review: nieuw maar ook beter?

De Duitse fabrikant Tado heeft een compleet nieuwe lijn aan smarthome producten op de markt gezet waaronder een nieuwe slimme thermostaat met de naam ...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er