PNY T400 review – goedkope videokaart voor 3 schermen

Marco den Teuling
0

In deze PNY T400 review bekijken we een grafische kaart die eigenlijk voor professioneel gebruik is bedoeld. Maar zoek je een videokaart voor 3 schermen aansluiten, dan is dit ook voor je (thuis)kantoor een interessante kaart.

De prijsontwikkelingen voor grafische kaarten maken workstationkaarten zoals de Nvidia T400 tot een serieus instap-alternatief voor pc-gebruikers.

De PNY T400 die we in deze review bekijken is voor gamers misschien niet zo interessant, maar is wel praktisch als je drie schermen op je pc wilt kunnen aansluiten.

Goedkope videokaart voor 3 schermen

Niet iedereen heeft een grafische kaart ­nodig om te gamen. Misschien heb je een processor zonder ingebouwde graphics en heb je daarom een losse videokaart nodig. Of misschien wil je 3 of meer schermen aansluiten, maar kan dat niet op je moederbord of huidige grafische kaart.

Losse grafische kaarten kunnen erg prijzig zijn. Dat geldt zelfs voor instapkaarten zoals de Nvidia GeForce GT 1030. De PNY T400 biedt een onverwacht alter­natief.

Deze kaart uit het workstationsegment heeft een moderne Turing TU117-chip, kan video’s (de-)coderen om de processor te ontlasten, en kost rond de 150 euro.

PNY T400 review - goedkope videokaart voor 3 schermen

Drie monitoren aansluiten

Terwijl je op (even dure) GT 1030-kaarten meestal maar twee monitoren kunt aansluiten, biedt de PNY T400 de mogelijkheid om tot drie 4K-schermen aan te sturen.

Dat is vooral praktisch bij doorsnee pc-werkzaamheden zoals internetten of kantoorwerk. Voor extra hoge refreshrates en soepel gamen is de kaart niet krachtig genoeg.

Beperkte grafische prestaties

De 3D- en rekenprestaties van de PNY T400 zijn zeer beperkt. Hij mist ray-tracing- en tensorcores en heeft sowieso te weinig rekenkracht om games met raytracing te spelen.

De grafische kaart heeft bovendien slechts 2 GB aan grafisch geheugen, wat de mogelijkheden beperkt. Zo is voor Netflix in 4K op je pc 4 GB grafisch geheugen nodig.

De prestaties zijn echter perfect voor kantoor- en videosoftware. De 3D-prestaties zullen alleen casual-gamers tevreden stellen.

Zuinig en stil

Zeker voor een (kantoor) werk-pc die vele uren achtereen aan staat is een laag energieverbruik prettig. Bij volledige belasting verbruikt de kaart maximaal 30 watt. In idle is dat 4,3 watt, en ook met drie beeldschermen aangesloten maar 8,6 watt.

De ventilator blijft in alle gevallen stil met idle minder dan 0,1 tot maximaal 0,2 sone. Heb je een pc met deze kaart op of onder je bureau staan, dan zal de grafische kaart in elk geval niet voor geluidsoverlast zorgen.

PNY-T400-zij-aanzicht

De T400 is net zo hoog als de kleine slotbeugel. Een hogere, normaal formaat slotbeugel wordt meegeleverd.

Let op het juiste model

De PNY T400 kaart wordt geleverd met een low-profile slotbeugel en drie adapters van mini-DisplayPort naar DisplayPort. Die heb je nodig als je gewone DisplayPort-kabels wilt gebruiken, want ook de grote slotbeugel is voorzien van mini-DisplayPort-aansluitingen.

Het slanke en compacte ontwerp maakt de kaart ook geschikt voor sommige krappe behuizingen of mini-pc’s.

Vermijd de small-box-variant van deze kaart, die wordt zonder de grote slotbeugel en mDP-adapters geleverd.

PNY T400 review – plus- en minpunten

+ betaalbaar met actuele codecs
+ drie schermen met 4K
niet geschikt om te gamen

PNY T400 specificaties

FabrikantPNY, pny.com
Grafische chip / shadersTuring TU117 / 384 (3 shader-multiprocessors)
Basis-/boost-klok (max.)420 / 1425 (1890) MHz
Geheugen2 GB GDDR6 (80 GB/s)
Aansluitingen3 × mini-DisplayPort
3DMark Fire Strike Extreme / Time Spy1725 / 1645 punten
Shoplink en prijsPNY T400, circa 150 euro

 

Lees meer uitgebreide reviews in c't 05/2024

Deel dit artikel

Marco den Teuling
Marco den TeulingHad als eerste eigen computer ooit een 16-bit systeem, waar van de 48 kilobyte toch echt niet ‘genoeg voor iedereen’ was. Sleutelt graag aan pc’s, van de hardware tot het uitpluizen van de BIOS-instellingen. Vindt ‘Software as a Service’ een onbedoeld ironische naamgeving.

Lees ook

Synology BeeStation review: speciaal ontworpen NAS voor beginners

In deze review werpen we een blik op de BeeStation van Synology. Dit is een NAS voor beginners, die niet meteen overweldigd willen worden door allerle...

CyberGhost VPN review: goedkope VPN-aanbieder in de test

In deze review werpen we een blik op een blik op een VPN-aanbieder, namelijk CyberGhost VPN. Deze VPN heeft een breed portfolio aan apps en verspreide...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er