Planet Computers Gemini PDA

Alieke van Sommeren
0

Inhoudsopgave

  De Gemini PDA is lekker tegendraads. In plaats van gimmicks biedt hij een prettig te bedienen toetsenbord en veel keuze qua besturingssystemen, waaronder een volwaardige Debian-Linux. Zelfs triple-boot is een optie.

  De Gemini PDA van Planet Computers oogt als iets uit de nineties, maar het is een moderne Android-smartphone. Hij doet sterk denken aan de Psion serie 5, die een cultstatus opbouwde met zijn toetsenbord. Als je hem openklapt, springt het deksel in een prettige positie om mee te werken en heb je direct het toetsenbord voor je neus.

  Planet Computers Gemini PDA

  Na het inschakelen zie je een verouderde Android 7 verschijnen. Via een over-the -air-update maakten we daar 8.1 van. Het ziet er lekker opgeruimd uit. Je hebt een handjevol apps vanuit de fabrikant, waaronder een agenda-app, een mailclient op basis van K9 en een lijst met koppelingen. Alles is gericht op het werken in landscape-formaat. Ook de belangrijkste Google-apps zijn van de partij, inclusief Google Play. Een pluspunt is dat we pas bij het gebruik van apps van Google onze accountgegevens hoefden op te geven en dat niet bij het instellen van het apparaat al moesten doen.

  De meeste apps die we testten draaiden probleemloos. Office-apps profiteren goed van het scherm, net als YouTube en Netflix en andere. Het ongeveer 6 inch grote ips-scherm is contrastrijk en heeft een dpi van 403 met 2160 × 1080 pixels. Met een helderheid van 371 cd/m2 is het scherm ook bij invallend zonlicht goed af te lezen. Het apparaat voelt snel aan, we merkten geen haperingen op en hadden geen last van lange laadtijden. Als je ooit op een Psion-PDA hebt getypt, heb je hier je draai al snel gevonden. Op een vlakke ondergrond typ je teksten lekker vlot in. Met een beetje oefenen typ je al snel zonder moeite flinke lappen tekst. Als je gewend bent aan swypen en woordvoorspellingen, ga je die echter al snel missen.

  Veel besturingssystemen

  De meeste fabrikanten van smartphones maken het laden van alternatieve besturings systemen zo lastig mogelijk. Planet Computers doet het tegenovergestelde. Behalve Android kun je ook Debian Linux, Kali Linux of zelfs Sailfish OS installeren. Je hebt roottoegang op Android en er is een niet officiële Lineage-build.

  Je hoeft niet voor één bepaald besturingssysteem te gaan, je kunt er drie combineren als triple-boot. Debian beviel ons goed. Dat draait met wifi, geluid en usb-ondersteuning. Met de pentesting-distributie Kali tover je de Gemini om in een hacking-tool.

  Sluit maar aan

  De Gemini PDA heeft twee USB-C-poorten. We konden er direct harde schijven, usb-sticks, muizen en toetsenborden op aansluiten. De fabrikant biedt een passieve HDMI-adapterkabel. Daarmee sluit je via de rechterpoort een scherm aan. De 5-megapixel frontcamera is prima voor video gesprekken. De accu houdt het bij video streamen 6,5 uur vol, internetten kan 12 uur lang.

  Planet Computers Gemini PDA

  Conclusie

  De Gemini PDA heeft een duidelijke doelgroep: voormalige Nokia Communicatoren Psion-eigenaren en mensen die graag een fysiek toetsenbord op hun smartphone gebruiken.

  Ook voor de Linux-community is het een interessant apparaat. Security-liefhebbers worden blij van Kali Linux. Met het toetsenbord is het intypen van Bash-commando’s en Python-scripts prima te doen.

  Als je toch liever een echte smartphone- vervanger met toetsenbord zoekt: neem een kijkje bij de Cosmo Communicator van Planet Computers. Die heeft een display aan de buitenkant voor notificaties, een tweede camera, toetsverlichting, vingerafdrukscanner en NFC om contactloos te betalen.

  Planet Computers Gemini PDA

  Smartphone met fysiek toetsenbord
  Cpu (kernen) / graphicsMediatek MT6797X Helio X27 (2 × 2,6 GHz, 4 × 2,0 GHz, 4 × 1,6 GHz) / Mali-T880 MP4
  RAM / flashgeheugen (vrij / uitbreidbaar)14 GB / 64 GB (55 GB / MicroSD)
  Wifi / 5 GHz / dualbandWiFi 5 / v / v
  Accuduur stream / 3D-games6,5 h / 7 h
  Internetten via wifi / video12,6 h / 7,8 h
  Weblink en prijsPlanet Computers, € 497 (wifi) € 596 (wifi+4G)

   

   

  Meer reviews lees je in c't 06/2024

  Meer over

  Smartphones

  Deel dit artikel

  Alieke van Sommeren
  Alieke van SommerenTypen geleerd op een 8086 met DOS 5.0 en al vroeg zelf aan het pc-(ver)bouwen geslagen. Speelt graag pc-games, houdt van gadgets en klikt ook wat rond op een MacBook.

  Lees ook

  Logitech MX Brio review: webcam voor zakelijke gebruikers én streamers

  In deze review nemen we de Logitech MX Brio onder de loep. Dit is een webcam die is gericht op meer dan één doelgroep: zowel fanatieke vergaderaars al...

  Samsung Music Frame review: elegante geluidsoplossing voor elk interieur

  Samsung heeft een nieuwe streaming-luidspreker uitgebracht, de Music Frame, waarover wij je in deze review meer vertellen.

  0 Praat mee
  avatar
    Abonneer  
  Laat het mij weten wanneer er