PiXtend 2.1 Pro: professionele Pi

Noud van Kruysbergen
0

Inhoudsopgave

De uitvindersmentaliteit van de maker-generatie heeft (heel positief) een flinke uitwerking op de industrie. Denk aan goedkope hardware, opensourceplatforms en frisse nieuwe ideeën. In die ontwikkeling past de PiXtend-module voor de Raspberry Pi.

De Raspberry Pi komt in het industriële bereik ook steeds vaker voor, bijvoorbeeld als stuurcentrale bij prototype-ontwikkeling of als volwaardige industriële aansturing. Met name bij de meet- en regeltechniek bieden ontwikkelboards als de Raspberry Pi een bedrijf nieuwe mogelijkheden en ruimte voor innovatie.

Maar in een dergelijke omgeving kan een Pi tegen zijn grenzen aanlopen. Bij hogere omgevingstemperaturen kan zijn eigen temperatuur flink oplopen. De processor wordt dan wel lager geklokt, maar dat is funest voor de performance. De microSD-kaart heeft ook maar een beperkt aantal schrijfcycli en is daardoor op de lange termijn industrieel minder geschikt.

De juiste uitbreidingen

De 3B+ heeft geen industriële interfaces zoals RS485 en CAN. Dat betekent dat een zinvol gebruik van een Raspberry Pi in de industrie alleen mogelijk is met de juiste uitbreidingen. Een daarvan is de PiXtend-module, die voor verschillende doeleinden gebruikt kan worden.

Pixtend Pro 2.1

Hij heeft seriële interfaces zoals RS232, RS485 en CAN en de mogelijkheid van realtime monitoring. De module kan omgevingstemperaturen van 50 graden aan en is makkelijk te installeren.

De PiXtend beschikt ook over onder meer 8 digitale ingangen, 4 digitale uitgangen, 4 PWM-servo-uitgangen, 4 relais, 2 analoge spanningsingangen en 2 analoge uitgangen. Alle interfaces zijn netjes beschermd tegen kortsluiting.

Aan de slag

Om met de PiXtend2.1 Pro te kunnen werken is een Raspbian-image beschikbaar, naast een hardware-manual van 130 pagina’s en een software-manual van maar liefst ruim 300 pagina’s.

In die manual wordt van alles behandeld, van het installeren van Raspbian tot aan het programmeren met CODESYS en de integratie met Python en het OpenPLC-project.

Wie gisteren nog als student aan een hobbyproject met een Pi zat te knutselen, werkt vandaag als systeemontwikkelaar bij een bedrijf voor goede en efficiënte oplossingen voor industrieschakelingen. Met de PiXtend worden de mogelijkheden van een Raspberry Pi alleen maar groter.

PiXtend 2.1 Pro

FabrikantPiXtend
Geschikt voorRaspberry Pi B+, 2 en 3
MeegeleverdPiXtend V2.1 ePLC Pro,
Raspberry Pi 3B+, 16 GB sd-kaart
OndersteuningFHEM, Python, OpenPLC,
Node-RED / CODESYS v3
Behuizingrvs, DIN-rail
Prijs€ 255

Meer hardware-reviews in c't 05/2024

Meer over

Hardware

Deel dit artikel

Noud van Kruysbergen
Noud van KruysbergenNoud heeft de 'American Dream' doorlopen van jongste bediende tot hoofdredacteur van c't, waar hij zo veel mogelijk de diepgang, betrouwbaarheid en diversiteit wil bewaken.

Lees ook

Raspberry Pi 3B+ met snellere netwerkverbindingen

Elk jaar komt er weer een nieuwe Raspberry Pi. In 2016 was het de Raspberry Pi 3, in 2017 arriveerde de Zero W. En in 2018 verscheen op Pi Day (14-3) ...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er