Philips 65OLED903: oled-bioscoop

Marco den Teuling
0

Een oled-scherm is op dit moment de beste keus als je beelden met een diep zwart en hoog contrast wilt hebben. De Philips 65OLED903 65-inch tv laat qua beeld en geluid dan ook weinig te wensen over. Ambilight is aan te sturen via Hue, maar het toestel heeft nog andere plus- en minpunten.

Philips 65OLED903

Het grote tv-scherm rust op twee dunne metalen balkje. De luidsprekers zitten midden in de met stof bekleedde strook onder het scherm. Het geluidssysteem van Bowers & Wilkins klinkt helder en gedetailleerd. De equalizer vergat wel de aangepaste instellingen na wisselen tussen presets.

Je krijgt twee afstandsbedieningen bij de tv: een grotere met een toetsenbord op de achterkant en een kleine die qua design bij de voet past en alleen basisfuncties biedt. Het toetsenbord is handig bij het zoeken of aanmelden in apps. In de kleine zit ook een niet erg gevoelig touchpad en een microfoon voor stembesturing.

De slank uitgevoerde tv (5 cm diep zonder voet) overtuigt met een zeer goede beeldkwaliteit. Zoals gebruikelijk bij Philips- tv’s is de beeldoptimalisatie erg ijverig, maar hij doet zijn werk goed. De beeldmodus Film levert een gebalanceerd beeld op. De voor een thuisbioscoop storende beeld aanpassingen zijn in die beeldmodus uitgeschakeld, zoals het berekenen van tussenbeelden of het automatisch aanpassen van contrast en kleuren. De schermhelderheid kun je zelf aanpassen of via een lichtsensor automatisch laten afstemmen op het licht in de kamer.

Zoals gebruikelijk bij oled is het beeld ook van opzij goed en zonder grote veranderingen in kleuren. De anti-spiegelende laag doet zijn werk goed, maar geeft wel een lichte rode tint als je erg vanaf de zijkant kijkt.

Bij de bediening kunnen wat puntjes verbeterd worden: het schakelen tussen zenders gaat traag en het inschakelen van de tv zou ook sneller mogen. Voor aangepaste instellingen moet je eigenlijk altijd een omweg nemen via het hoofdmenu. De 65OLED903 maakt gebruik van Android TV (versie 8.0). Of je de app-indeling en bediening daarvan prettig vindt, is een kwestie van persoonlijke voorkeur. Technisch is het toestel up-to-date: De geïntegreerde wifi biedt dualband 802.11ac (2 × 2) en de HDMI- aansluitingen ondersteunen Audio Return Channel en 4K, plus HDCP 2.2.

Bijzonder bij Philips-tv’s is het ingebouwde Ambilight, waar dit model aan drie randen mee is uitgerust. Dat is via de afstandsbediening makkelijk in te stellen (en eventueel uit te schakelen). Het breidt de kleuren van het scherm uit naar de muren en de rest van de kamer en kan worden gesynchroniseerd met Hue-lampen. De bediening kan beter, maar het beeld en geluid van de 65OLED903 zijn erg goed.

Philips 65OLED903 OLED-tv
FabrikantPhilips
Display65 inch, 3840 × 2160 pixels
Helderheid730 cd/m2 (HDR piek) / 150 cd/m2 (volledig beeld)
Afmetingen145 × 89 × 28 cm (met voet)
Verbruik0,3 W stand-by / 181 W actief (bij 166 cd/m2)
Gewicht31,4 kg
Webprijs€ 2400

 

 

 

Meer handige reviews lees je in c't 06/2024

Deel dit artikel

Marco den Teuling
Marco den TeulingHad als eerste eigen computer ooit een 16-bit systeem, waar van de 48 kilobyte toch echt niet ‘genoeg voor iedereen’ was. Sleutelt graag aan pc’s, van de hardware tot het uitpluizen van de BIOS-instellingen. Vindt ‘Software as a Service’ een onbedoeld ironische naamgeving.

Lees ook

GitVote review: democratisch stemmen voor ontwikkelaars versimpeld

Wanneer je software ontwikkelt in een team, ontstaan er vroeg of laat verschillende meningen. De GitVote-app, die we in deze review bespreken, helpt t...

Zint review: offline 145 verschillende QR- en barcodes genereren

In deze review bekijken we de opensourcetool Zint, waarmee je offline 145 verschillende QR- en barcodes kunt genereren. Dit kan handig via een GUI of ...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er