Meer opslagruimte in je NAS: 12 TB-schijf van Seagate

Marco den Teuling
0

opslagruimte NAS schijf helium harde schijf capaciteit uitbreiden Seagate 12 TBWie niet afhankelijk wil zijn van clouddiensten kan zijn data centraal opslaan op een NAS. Bij kleinere bedrijven kan een NAS soms prima dienen als fileserver. Seagate verkoopt voor degenen die echt veel opslagruimte nodig hebben een met helium gevulde harde schijf van 12 TB. We hebben de schijf getest.

Seagates met helium gevulde NAS-schijf Ironwolf Pro (ST12000VN0007) draait met 7200 toeren per minuut, heeft 256 MB DRAM-cache en de kans op niet-corrigeerbare bitfouten ligt op 1 bit per 1015 gelezen bits – normale waarden voor een NAS-schijf.

Maar in tegenstelling tot andere schijven uit de Ironwolf-serie heeft de Pro-versie trillingssensoren. De Ironwolf Pro is daardoor geschikt voor NAS-behuizingen die ruimte bieden voor 16 harde schijven.

Veel opslagruimte, veel pluspunten

Bij de benchmarks deed de Ironwolf Pro het goed: bijna 270 MB/s bij het sequentieel lezen en schrijven is voor een harde schijf een heel goede waarde. Bij toegang tot random adressen haalde hij meer dan 600 IOPS – ook dit is een heel goede waarde voor een harde schijf. Daarbij verbruikte de Ironwolf Pro door zijn heliumvulling slechts rond 8 watt. Als de motor uitgeschakeld is, is dat nog maar tot 0,7 watt. Door de geluidsproductie van 0,1 sone bij geen activiteit en 0,5 sone als hij wel wat aan het doen is, kan de schijf zelfs in een NAS in de woonkamer worden gestopt.

Bij een defect in de eerste twee jaren biedt Seagate gratis datarecovery aan. Door de hoge snelheid, het lage energieverbruik en het feit dat hij zo lekker stil is, is de Ironwolf Pro ook geschikt voor een thuis-NAS. De hoge prijs schrikt misschien wel wat af, maar reken het maar eens om naar GB/euro.

In c’t magazine 5/2018 vind je een vergelijkende test van speciale harde schijven voor NAS-systemen van 3 tot 12 TB.

NAS-schijf met 12 TBFabrikantSeagate, www.seagate.comTypenummerST12000VN0007Capaciteit12 TBShoplink en prijsSeagate Ironwolf 12TB, circa € 400

Seagate Ironwolf Pro

 

 

Meer over

NAS

Deel dit artikel

Marco den Teuling
Marco den TeulingHad als eerste eigen computer ooit een 16-bit systeem, waar van de 48 kilobyte toch echt niet ‘genoeg voor iedereen’ was. Sleutelt graag aan pc’s, van de hardware tot het uitpluizen van de BIOS-instellingen. Vindt ‘Software as a Service’ een onbedoeld ironische naamgeving.

Lees ook

Tado Slimme Thermostaat X review: nieuw maar ook beter?

De Duitse fabrikant Tado heeft een compleet nieuwe lijn aan smarthome producten op de markt gezet waaronder een nieuwe slimme thermostaat met de naam ...

ECS Liva Z5 Plus review: mini-pc voor op kantoor met veel aansluitingen

Met twee 2,5Gbit/s-netwerkpoorten, USB4 en vier monitoraansluitingen heeft de Liva Z5 Plus mini-pc aansluitingen die niet onderdoen voor die van een d...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er