Meer opslagruimte in je NAS: 12 TB-schijf van Seagate

Marco den Teuling
0

opslagruimte NAS schijf helium harde schijf capaciteit uitbreiden Seagate 12 TBWie niet afhankelijk wil zijn van clouddiensten kan zijn data centraal opslaan op een NAS. Bij kleinere bedrijven kan een NAS soms prima dienen als fileserver. Seagate verkoopt voor degenen die echt veel opslagruimte nodig hebben een met helium gevulde harde schijf van 12 TB. We hebben de schijf getest.

Seagates met helium gevulde NAS-schijf Ironwolf Pro (ST12000VN0007) draait met 7200 toeren per minuut, heeft 256 MB DRAM-cache en de kans op niet-corrigeerbare bitfouten ligt op 1 bit per 1015 gelezen bits – normale waarden voor een NAS-schijf.

Maar in tegenstelling tot andere schijven uit de Ironwolf-serie heeft de Pro-versie trillingssensoren. De Ironwolf Pro is daardoor geschikt voor NAS-behuizingen die ruimte bieden voor 16 harde schijven.

Veel opslagruimte, veel pluspunten

Bij de benchmarks deed de Ironwolf Pro het goed: bijna 270 MB/s bij het sequentieel lezen en schrijven is voor een harde schijf een heel goede waarde. Bij toegang tot random adressen haalde hij meer dan 600 IOPS – ook dit is een heel goede waarde voor een harde schijf. Daarbij verbruikte de Ironwolf Pro door zijn heliumvulling slechts rond 8 watt. Als de motor uitgeschakeld is, is dat nog maar tot 0,7 watt. Door de geluidsproductie van 0,1 sone bij geen activiteit en 0,5 sone als hij wel wat aan het doen is, kan de schijf zelfs in een NAS in de woonkamer worden gestopt.

Bij een defect in de eerste twee jaren biedt Seagate gratis datarecovery aan. Door de hoge snelheid, het lage energieverbruik en het feit dat hij zo lekker stil is, is de Ironwolf Pro ook geschikt voor een thuis-NAS. De hoge prijs schrikt misschien wel wat af, maar reken het maar eens om naar GB/euro.

In c’t magazine 5/2018 vind je een vergelijkende test van speciale harde schijven voor NAS-systemen van 3 tot 12 TB.

NAS-schijf met 12 TBFabrikantSeagate, www.seagate.comTypenummerST12000VN0007Capaciteit12 TBShoplink en prijsSeagate Ironwolf 12TB, circa € 400

Seagate Ironwolf Pro

 

 

Meer over

NAS

Deel dit artikel

Lees ook

Pure Power 11 FM 850W review – efficiënte pc-voeding

De Pure Power 11 FM 850W pc-voeding is een volledig modulaire, efficiënte voeding. Lees meer in deze korte Pure Power 11 review.

Internet via coax – review EoC-adapters voor netwerk via bestaande tv-kabels

Maak een netwerk via bestaande (coax) tv-kabels in huis. We testen vier (EoC) adapters die internet via coax doorgeven. Bekijk de resultaten.

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er