OpenSprinkler Pi: uitbreiding voor beregenings-systeem

Marco den Teuling
0

Met de OpenSprinkler-uitbreiding kan een Raspberry Pi een beregenings-systeem aansturen voor in je tuin of op je balkon.

De geleverde printplaat zet je als HAT op een Pi en kan tot acht beregeningsscircuits aansturen. Download en installeer de software van OpenSprinkler zoals gebruikelijk. Als tuin-admin moet je zorgen voor een netwerkverbinding (wifi of LAN) en regel je de bewatering daarna via een intuïtieve web­interface met zones, schema’s en andere details.

Je kunt dat optimaliseren met een API voor weerinfo en een sensor voor de bodemvochtigheid. Het OpenSprinkler-forum bevat veel handige tips.

Het systeem is natuurlijk pas compleet met 24V-magneetkleppen (kosten circa € 25) voor elk circuit en de bijbehorende bedrading en buizen. De bijgeleverde doorzichtige behuizing voor de Pi plus HAT is niet waterdicht en de microSD-kaart is alleen toegankelijk na openschroeven. Je hebt sowieso een voeding (en eventueel een wifi-adapter) nodig en kunt alles samen in een (water­dichte) kabeldoos stoppen.

OpenSprinkler Pi (OSPi)

OpenSprinkler is niet de snelste oplossing voor automatische beregening, maar het is flexibeler dan oplossingen van grote fabrikanten. Als je graag aan je slimme huis knutselt, kun je je hobby hiermee in de warme (en droge) maanden in de tuin uitoefenen.

Recent is aan OpenSprinkler ook ondersteuning toegevoegd voor MQTT-­koppelingen, zodat het programma kan worden gekoppeld aan allerlei andere software voor huisautomatisering zoals ­ioBroker en Node-Red.

OpenSprinkler Pi (OSPi)
meegeleverdtransparante behuizing
aantal circuitsmax. 8
benodigde voeding24V AC (en Pi-voeding)
benodigde PiPi 2 of 3 aanbevolen
prijsvanaf 150 dollar

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor de wekelijkse c't nieuwsbrief en blijf bij op IT-gebied! Haal optimaal rendement uit je hard- en software en leer over nieuwe technologieën. Met achtergrondartikelen, workshops, tests, aanbiedingen en meer.

Deel dit artikel

Marco den Teuling
Marco den TeulingHad als eerste eigen computer ooit een 16-bit systeem, waar van de 48 kilobyte toch echt niet ‘genoeg voor iedereen’ was. Sleutelt graag aan pc’s, van de hardware tot het uitpluizen van de BIOS-instellingen. Vindt ‘Software as a Service’ een onbedoeld ironische naamgeving.

Lees ook

PiXtend 2.1 Pro: professionele Pi

De uitvindersmentaliteit van de maker-generatie heeft (heel positief) een flinke uitwerking op de industrie. Denk aan goedkope hardware, opensourcepla...

Raspberry Pi 4 koeling: koeler, behuizing en andere opties

De Raspberry Pi 4 wordt onder belasting heet en verlaagt zijn snelheid. Met koeling kan hij langer op topsnelheid werken. We testen verschillende oplo...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er