OpenBoard – virtueel Whiteboard

Marco den Teuling
0

Het gratis digitale whiteboard OpenBoard biedt de gebruikelijke stiften, tekstvakken en vormen, maar heeft ook speciale ­mini-toepassingen. Ermee leren werken kan de moeite waard zijn – zeker voor docenten.

De gebruikelijke functies voor virtuele whiteboards selecteer je in OpenBoard via pictogrammen boven in het werkvenster en vanuit een zwevend gereedschapspalet. Het assortiment is overzichtelijk: er zijn pennen en markeerstiften beschikbaar in vijf kleuren en telkens drie diktes, plus een gum. Je hebt ook de mogelijkheid om rechte ­lijnen te tekenen en tekstvakken te gebruiken.

Werkruimte

In tegenstelling tot andere programma’s van dit type, biedt OpenBoard geen willekeurig groot werkoppervlak – de randen van het werkvenster beperken namelijk ook de beschikbare ruimte. Voor een groter document maakt de gebruiker extra pagina’s aan in OpenBoard. Zoals gebruikelijk bij traditionele presentatieprogramma’s, toont een uitklapbare balk aan de linkerrand een overzicht van alle pagina’s. Daar kun je ze ook dupliceren, verplaatsen of naar wens nieuwe pagina’s maken.

OpenBoard

Mini-apps en interacties

Op een balk rechts van het werkvenster staat een mappenstructuur met materiaal dat je naar het werkvlak kunt slepen: beeld-, audio- en videobestanden, plus zogenaamde apps en interacties. De mappen voor ­foto’s, audio en video’s kun je vullen met je eigen bestanden.

Installatie

Tijdens de installatie maakt OpenBoard hiervoor nieuwe submappen aan in de standaard foto- en muziek­map van je computer. De sectie ‘Toepassingen’ bevat kant-en-klare functies zoals een klok, stopwatch, rekenmachine, functieplotter, kompas en dergelijke. De ‘Interactiviteiten’ zijn 25 ­interactieve ­sjablonen beschikbaar met typische oefenvormen voor gebruik op school: meerkeuzevragen, memospel enzovoort. De inhoud van de oefening kun je makkelijk vervangen door je eigen woorden, zinnen of getallen. Niet alles is echt nuttig, en sommige interacties werken onhandig, maar als je goed kijkt naar wat er beschikbaar is, vind je enkele juweeltjes.

OpenBoard slaat de inhoud continu op in de achter­grond. Bestanden met een tijdstempel worden in het eigen formaat aangemaakt. Als je compatibel wilt blijven met de buitenwereld, kun je he beste pdf als het formaat selecteren. OpenBoard kan pdf-­bestanden zowel lezen als exporteren.

Voorgangers

OpenBoard heeft twee voorgangers: Uniboard werd oorspronkelijk ontwikkeld aan de Universiteit van Lausanne in 2003. In 2010 is daaruit Open-Sankoré voortgekomen. In 2014 verscheen versie 1.0 van OpenBoard als een fork, die overeenkwam met Open-­Sankoré 2.0. Momenteel wordt de software vooral ontwikkeld in Zwitserland (openboard.ch) en sinds 2019 ook in Oostenrijk (openboard.at). In Frankrijk is de ontwikkelaar François Le Cléac’h bijzonder actief, van hem komen verdere toevoegingen zoals een inter­actieve getallenlijn en speciale oefenformaten voor breuken. Die kun je als zipbestanden downloaden en worden in OpenBoard geïntegreerd.

De software is opensource en wordt aangeboden in versies voor Windows, macOS en Ubuntu. We hebben de Windows-versie getest op een oudere pc met een Core i3-processor en op een Surface Laptop met een aanraakscherm en een Wacom Intuos als invoer­apparaat. Handgeschreven invoer werkt alleen praktisch met een tekentablet, al het andere kan prima worden gebruikt met muis en toetsenbord. OpenBoard is eigenzinnig, maar biedt met name voor leerkrachten interessante mogelijkheden.

<hr />

Het laatste nieuws over OpenSource ontvangen? Schrijf je in op de nieuwsbrief.

Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.

<hr />

 

Pluspunten

opensource software
veel kant-en-klare inhoud

Minpunten

bediening vergt gewenning

 

Dorothee Wiegand en Marco den Teuling

 

OpenBoard – virtueel Whiteboard
producentOpenBoard-Community,
github.com/OpenBoard-org
systeemeisenWindows vanaf 7 /
macOS vanaf 10.11 / Ubuntu 16.04
prijsopenboard.ch gratis

 

Blijf op de hoogte van OpenSource in c't 05/2024

Meer over

Software

Deel dit artikel

Marco den Teuling
Marco den TeulingHad als eerste eigen computer ooit een 16-bit systeem, waar van de 48 kilobyte toch echt niet ‘genoeg voor iedereen’ was. Sleutelt graag aan pc’s, van de hardware tot het uitpluizen van de BIOS-instellingen. Vindt ‘Software as a Service’ een onbedoeld ironische naamgeving.

Lees ook

Wacom Intuos M bluetooth tekentablet

We bekijken de draadloze Wacom Intuous M: de ideale tool om op een notebook zonder touchschreen of op je pc te tekenen en schetsen.

Professioneel tekendisplay met plug-in workstation van Wacom

De Wacom Cintic Pro 32 is een groot tekentablet met een optioneel workstation, de Cintiq Pro Engine.

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er