Op een balk rechts van het werkvenster staat een mappenstructuur met materiaal dat je naar het werkvlak kunt slepen: beeld-, audio- en videobestanden, plus zogenaamde apps en interacties. De mappen voor foto’s, audio en video’s kun je vullen met je eigen bestanden.
Installatie
Tijdens de installatie maakt OpenBoard hiervoor nieuwe submappen aan in de standaard foto- en muziekmap van je computer. De sectie ‘Toepassingen’ bevat kant-en-klare functies zoals een klok, stopwatch, rekenmachine, functieplotter, kompas en dergelijke. De ‘Interactiviteiten’ zijn 25 interactieve sjablonen beschikbaar met typische oefenvormen voor gebruik op school: meerkeuzevragen, memospel enzovoort. De inhoud van de oefening kun je makkelijk vervangen door je eigen woorden, zinnen of getallen. Niet alles is echt nuttig, en sommige interacties werken onhandig, maar als je goed kijkt naar wat er beschikbaar is, vind je enkele juweeltjes.
OpenBoard slaat de inhoud continu op in de achtergrond. Bestanden met een tijdstempel worden in het eigen formaat aangemaakt. Als je compatibel wilt blijven met de buitenwereld, kun je he beste pdf als het formaat selecteren. OpenBoard kan pdf-bestanden zowel lezen als exporteren.
Voorgangers
OpenBoard heeft twee voorgangers: Uniboard werd oorspronkelijk ontwikkeld aan de Universiteit van Lausanne in 2003. In 2010 is daaruit Open-Sankoré voortgekomen. In 2014 verscheen versie 1.0 van OpenBoard als een fork, die overeenkwam met Open-Sankoré 2.0. Momenteel wordt de software vooral ontwikkeld in Zwitserland (openboard.ch) en sinds 2019 ook in Oostenrijk (openboard.at). In Frankrijk is de ontwikkelaar François Le Cléac’h bijzonder actief, van hem komen verdere toevoegingen zoals een interactieve getallenlijn en speciale oefenformaten voor breuken. Die kun je als zipbestanden downloaden en worden in OpenBoard geïntegreerd.
De software is opensource en wordt aangeboden in versies voor Windows, macOS en Ubuntu. We hebben de Windows-versie getest op een oudere pc met een Core i3-processor en op een Surface Laptop met een aanraakscherm en een Wacom Intuos als invoerapparaat. Handgeschreven invoer werkt alleen praktisch met een tekentablet, al het andere kan prima worden gebruikt met muis en toetsenbord. OpenBoard is eigenzinnig, maar biedt met name voor leerkrachten interessante mogelijkheden.