Nvidia Shield TV Pro mediaspeler

Alieke van Sommeren
1

Inhoudsopgave

De Nvidia Shield TV Pro biedt toegang tot je favoriete streaming-apps en je eigen storage om content in allerlei formaten af te kunnen spelen. Een van de nieuwe features is de met AI geoptimaliseerde upscaling.

De nieuwe Shield TV Pro is een van de twee nieuwe Shield-streamers van Nvidia. Naast de Pro is er nog de stickvormige Shield TV.

Oud vs nieuw

De vorige Shield uit 2015 was zeer populair en legt de lat wel behoorlijk hoog voor de nieuwe Shield TV Pro. De oude versie bood namelijk al opties zoals streamen van 4K-content en het afspelen van HDR-content in het populaire HDR10-formaat. Je kunt met dat model ook Netflixen en Amazon Video gebruiken, maar ook eigen content inclusief de 3D-­audioformaten Dolby Atmos, DTS:X en Auro-3D beluisteren. Dat wordt mogelijk gemaakt door Kodi, die zonder allerlei kunstgrepen simpelweg via de Google Play Store is te installeren.

De TV Pro lijkt op foto’s misschien identiek aan zijn voorganger, maar de schijn bedriegt: het nieuwe model is maar ongeveer half zo groot als de vorige versie. Nvidia heeft de bluetooth/infrarood-­afstandsbediening flink onder handen genomen en uitgerust met een aparte Netflix-­knop. De knoppen lichten op als je de remote oppakt.

Android TV is nog steeds het besturingssysteem, met de meegeleverde stemassistent van Google. Hij luistert niet permanent mee, maar neemt commando’s aan na het indrukken van een speciale knop.  De nieuwe Shield TV Pro kan overweg met Dolby Vision, dat in steeds meer films en series gebruikt wordt. De ondersteuning hiervoor is tot nu toe echter beperkt tot videostreamingdiensten zoals Netflix, aangezien er nog geen Kodi-versie met bijbehorende ondersteuning beschikbaar is. Hoe lang we daar op moeten wachten is niet bekend.

Nvidia Shield TV Pro

Afspeelmogelijkheden en verbeterpunten

Er is niets veranderd aan de afspeel­opties van de Shield – en daar is niets mis mee. Hij speelt content in de belangrijkste formaten af zonder problemen af, zelfs van opslagmedia via de twee USB 3.0-aansluitingen.  De verversingssnelheid kan echter nog steeds alleen op een vaste waarde worden ingesteld, wat bij sommige tv’s leidt tot lelijke stotteringen bij snelle bewegingen. Nvidia komt nog met een firmware-update om dat te verhelpen.

Een ander minpunt is hoe Nvidia CEC in de Shield TV Pro heeft geïmplementeerd. Om de een of andere onbekende reden vroeg de box onze tv en audio/video­recorder herhaaldelijk om over te schakelen naar zijn ingangs­kanaal zonder dat we ook maar enigszins in de buurt van de remote waren. Een oplossing in de maak.

AI upscaler en hardware

Nieuw is de met behulp van AI geopti­maliseerde upscaler, die 720p- en 1080p-video’s met maximaal 30 fps tot 4K-­resolutie kan opschroeven. Binnen de redactie waren er behoorlijke verschillen van mening over de kwaliteit daarvan: in het algemeen beoordeelden veel mensen de resultaten met een beamer beter die van de geïntegreerde upscaler.

Maar in vergelijking met een goede tv vonden sommige mensen het door Nvidia’s AI berekende beeld te veel verscherpt en daardoor zeer onnatuurlijk ogen.

De nieuwe streamingbox heeft de Tegra X1+-cpu gekregen in plaats van de X1. De Shield TV Pro haalt daarmee een score van 3996 punten bij de Android 3DMark-benchmark Sling Shot Extreme – OpenGL ES 3.1, terwijl het voorgaande model 3641 punten als score mocht noteren. Je merkt echter niets van deze prestatieboost bij het kijken van content.

Conclusie

Wil je een streamer die alles zonder tegenstribbelen vanaf je NAS kan afspelen, zet de Shield TV Pro dan maar alvast op je wensenlijstje. Voor gebruikers van de vorige versie is een upgrade alleen de moeite waard als de huidige upscaling je niet goed genoeg bevalt.
Als de ondersteuning voor Dolby Vision voor Kodi beschikbaar komt, is het pakket mooi compleet.

Nvidia Shield TV Pro
cpu, geheugenNvidia Tegra X1+, 3 GB
opslag16 GB
video-outHDMI 2.0b (met HDCP 2.2 en CEC)
videocodecsHEVC (4K60HDR), H.264 (4K60), VP8/9 (4K60), MPEG-1/2 (4K60), H.263 (1080p60), MJPEG (1080p60), MPEG4 (1080p60), WMV/VC1 (1080p60)
meegeleverdremote (incl. batterijen adapter
prijs€ 220

c't 06/2024

Deel dit artikel

Alieke van Sommeren
Alieke van SommerenTypen geleerd op een 8086 met DOS 5.0 en al vroeg zelf aan het pc-(ver)bouwen geslagen. Speelt graag pc-games, houdt van gadgets en klikt ook wat rond op een MacBook.

Lees ook

Zelfstandige streamingkastjes voor je tv

In een smart-tv geïntegreerde apps voor streamen zijn handig. Maar er zijn goede redenen om een apart streamingkastje als een Apple TV 4K of Chromecas...

1 Praat mee
avatar
  Abonneer  
nieuwsteoudste
Laat het mij weten wanneer er
Iga
Lezer
Iga

Half gebakken review…