Z10 moet Blackberry nieuwe hoop geven

Redactie
0

Inhoudsopgave

BlackBerry brengt met de Z10 brengt niet alleen de eerste  smartphone met BlackBerryOS 10 uit, maar verandert ook haar business-model: je kunt nu op internet zonder speciale BlackBerry-optie.

De behuizing van onze geteste Z10 is matzwart, maar er is ook een witte uitvoering verkrijgbaar. Aan de voorkant zit geen enkele knop. Bovenop zit de powerknop, rechts de toetsen voor volume en spraakinvoer, links de microUSB- en HDMI-aansluitingen. Onder het accuklepje zitten naast de accu nog slots voor micro-SIM en een microSD-kaart. Het 4,2”-HD-scherm is met name door de hoge maximale helderheid in de zon best goed leesbaar.

Bediening, apps

Het centrale element voor de bediening is Active Frame, die de actieve apps weergeeft. Je bereikt die vanuit elke app door vanaf de onderkant naar boven te vegen. Daarmee zie je bijvoorbeeld je eerstvolgende afspraken of een nieuw WhatsApp-bericht. Als je in het overzicht naar links veegt, krijg je de geïnstalleerde apps te zien. Veeg je naar rechts, dan kom je in de BlackBerry Hub, het overkoepelende portal voor berichten. Met de combinatie ‘naar boven, naar rechts’ kun je snel nieuwe berichten bekijken.

Naast de accucapaciteit en de tijd geeft het systeem in de Active Frame en de lijst met apps drie pictogrammen weer voor telefoon, camera en zoekfunctie. In sommige apps kunnen met veegbewegingen naar links of vanaf boven ook extra menu’s tevoorschijn komen.

Standaard geïnstalleerd zijn een kaarten-app, browser, WLAN-hotspot, video- en mp3-speler en clients voor social communitysites. Een Exchange- of IMAP-account is snel te insatlleren.

De Webkit-browser ondersteunt tabbladen, HTML5 en Flash. In de JavaScript-benchmark Sunspider haalde de browser 1753 punten, wat een goede middenklasse is. De navigatie-app met kaarten van TomTom bevat geen instructies, satellietweergave en ook geen offline modus.

Met de officesuite Documents To Go bewerk je Word-, Powerpoint- en Excel-bestanden. Overige apps installeer je via de BlackBerry World. WhatsApp zit er al bij, maar Google+ nog niet. Ook zijn er nog weinig games. Daarnaast kun je muziek, films en video’s kopen.

De synchronisatiesoftware BlackBerry Link is beschikbaar voor Windows en Mac OS en synchroniseert multimediabestanden tussen een smartphone en pc. In tegenstelling tot bij oudere BlackBerrys kun je niet meer via usb of wifi met een lokaal geïnstalleerde Outlook synchroniseren.

Multimedia, accu

De foto’s van de 8-megapixelcamera maken bij goede lichtomstandigheden een fatsoenlijke indruk. Als het donkerder wordt, neemt de ruis snel toe en hadden de foto’s ook vrij weinig contrast. De touchfocus is even wennen: als je gewoon op de betreffende plek tapt, maakt de Z10 direct een foto – om de focus te wijzigen, moet je die op het display verplaatsen.

Als opties zijn alleen een beeldstabilisator, timeshiftmodus, geotagging en enkele scènemodi beschikbaar. De HDMI-uitgang speelde Full HD-video’s in onze test zonder haperingen af, maar zette wel een zwarte rand rondom het beeld.

Aanvankelijk deden geluiden over zeer korte accutijden de ronde. Vooral het zoeken naar een snel mobiel netwerk zou veel energie kosten. We hebben daar niets van gemerkt, maar ons toestel kreeg tijdens de testperiode wel twee systeemupdates. Waarschijnlijk is het probleem daarmeeverholpen, want de accutijden waren gemiddeld te noemen (9,7 uur voor surfen via wifi en 6,5 uur voor een film met maximale helderheid).

Zakelijk gebruik

BlackBerry Balance scheidt het systeem in een persoonlijk en zakelijk gedeelte. Daar heb je ook BlackBerry Enterprise Server met versie 10 voor nodig. Vervolgens heb je eigenlijk twee smartphones: het privégedeelte blijft privé en het zakelijke deel is versleuteld en wordt door de systeembeheerder gecontroleerd. De administrator bepaalt welke apps geïnstalleerd mogen worden, welk beveiligingsbeleid er geldt en hoe vaak de gebruiker het wachtwoord moet wijzigen.

Als de Z10 met een BlackBerry-server verbonden is, kan de beheerder de telefoon lokaliseren, blokkeren en de inhoud van het zakelijk gedeelte compleet wissen. Met BlackBerry Protect kan de privégebruiker een back-up maken en terugzetten van onder andere contactpersonen, bladwijzers en berichten.

Conclusie

Blackberry is met de Z10 aan een inhaalslag begonnen. De hard- en software zijn bij de tijd, maar qua apps en media-aanbod heeft BlackBerry ten opzichte van iOS en Android nog wat goed te maken. Ook de prijs is wat aan de hoge kant, maar je hoeft niet meer extra aan je provider te betalen. Zakelijke klanten moeten updaten naar BES 10 om van de BlackBerry-infrastructuur gebruik te kunnen maken.

Blackberry Z10

Afmetingen (b x h x d), gewicht13 cm x 6,6 cm x 0,9 cm, 136 g
Processor / kloksnelheidQualcomm S4 MSM8960 (dualcore) / 1,5 GHz
Grafische processorQualcomm Adreno 225
Geheugen RAM / flash2 GB / 16 GB (uitbreidbaar tot 64 GB)
WLAN / 5 GHz / alle 5GHz-banden802.11a/b/g/n / v / –
Bluetooth / NFC / aGPS4.0 / v/ v
Displaytechniek / -formaat / -resolutieLCD / 9,1 cm x 5,5 cm (4,2 inch) / 1280 x 768 ( 355 dpi)
Helderheid5…700 cd/m2
Resolutie camera foto / video3264 x 2448 / 1920 x 1080 pixels
Resolutie frontcamera foto / video1600 x 1200 / 1280 x 720 pixels
AansluitingenMicro-USB, Micro-HDMI
Straatprijs€ 590

Deel dit artikel

Lees ook

Microsoft Surface Pro 10 for Business review: krachtig maar prijzig

Microsoft geeft de Surface Pro Windows-tablet voor zakelijke gebruikers een kleine update, terwijl er grotere veranderingen komen voor thuisgebruikers...

Acer Chromebook Plus 515 review: krachtige allrounder

Zowel qua hardware als qua software zijn moderne Chromebooks flink geëvolueerd sinds de oorspronkelijke ‘browser met een toetsenbord’. Chromebook Plus...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er