NAS met AMD-processor: Synology DS1621+ getest

Marco den Teuling
0

Synology DS1621Plus NAS met AMD-processor

De DS1621+ biedt ruimte aan zes schijven en is de eerste NAS met AMD-processor van Synology. Met alle beschikbare uitbreidingsmogelijkheden kan de hardware nog beter benut worden.

De + in het typenummer geeft al aan dat deze NAS niet op (doorsnee) thuisgebruikers is gericht. Met het prijskaartje van bijna 900 euro is hij tegelijkertijd wel goedkoper dan de XS(+) enterprisemodellen. Doordat alle NAS-modellen van Synology hetzelfde Disk Station Manager (DSM) als besturingssysteem hebben, zijn de grenzen tussen een privé of zakelijke NAS sowieso vaak niet zo scherp. Met vier gigabit-netwerkpoorten achterop is echter duidelijk dat de DS1621+ het best tot zijn recht komt bij meerdere gelijktijdige gebruikers in een groter netwerk of meerdere subnetwerken. Met load-balancing kun je de netwerksnelheden verhogen, en als je netwerk het ondersteunt kun je ook link-aggregation activeren. Er is ook altijd nog een 10-Gbit-poort te installeren voor nog hogere snelheden.

Een bijzonder kenmerk van deze NAS is de AMD Ryzen V1500B processor. Deze energiezuinige octacore-processor is specifiek ontworpen voor servertaken zoals in een NAS. De prestaties zijn niet vergelijkbaar met Ryzen desktop-cpu’s, maar wel aanzienlijk beter dan van de Intel Atom in de voorganger (DS1618+). Bovendien ondersteunt hij ECC-geheugen voor foutcorrectie. Standaard is een 4 GB ECC DDR4-SODIMM aanwezig, maar er zijn twee slots die elk tot 16 GB ondersteunen.

Installatie

Het installeren van de NAS gaat vlot, het lostrekken van de plastic beugels op de toolless drive-trays kost nog de meeste moeite. Verder is het een kwestie van de trays terug erin schuiven, de voedingskabel en netwerkkabel aansluiten en aanzetten. Via de DS Finder-app of webinterface is de NAS snel gevonden en geïnstalleerd. De trays kun je vergrendelen met een van de twee bijgeleverde plastic sleutels. Het plastic maakt een wat goedkope indruk voor deze prijsklasse. De grotendeels metalen NAS oogt zelf wel netjes en mooi compact, met alle statusleds (ook voor de LAN-poorten) goed afleesbaar aan de voorzijde.

DS1621plus drive tray NAS en sleutels

De plastic drive tray heeft twee beugels opzij die je kunt lostrekken voor toolless plaatsen van 3,5inch-schijven. Daaronder de sleutels voor vergrendelen van de trays.

Prestaties en ssd’s

De AMD-processor heeft geen moeite met het draaien van verschillende taken tegelijk en bijvoorbeeld Docker en Docker-images zijn vlot te installeren en starten. Bij de overdrachtssnelheden maten we met iperf3 921 Mbit/s up en down en met c’t-NASbench lees- en schrijfsnelheden van 110 MB/s bij grote (400 MB) bestanden. Een enkele 1Gbit-verbinding wordt daarmee helemaal verzadigd. Bij veel kleine bestanden (1000 van 256 Kb elk) daalt de snelheid flink als je harde schijven gebruikt: met 4 stuks WD Red 2 TB in SHR (Synology Hybrid Raid) haalden we met c’t-NASbench 24,8 MB/s schrijven en 9,2 MB/s lezen. Dat is inherent aan het gebruik van harde schijven en om dit te verhelpen kun je een of twee M.2-sdd’s als cache inbouwen. De handige SSD Cache Advisor in Opslagbeheer kan adviseren hoe groot die moet zijn op basis van wat er onlangs is geopend op de NAS. Je moet de drive-trays wel verwijderen om bij de M.2-slots te kunnen als je achteraf ssd-cache toevoegt.

Synology DS1621plus M.2 slots ssd inbouwen

Na verwijderen van drive-trays zie je links de twee M.2-slots voor cache-ssd’s. Om er goed bij te kunnen, kun je het beste alle drive-trays verwijderen.

NAS met upgrademogelijkheden

De M.2-ssd’s kunnen niet voor gewone opslag worden gebruikt, uiteraard kun je wel 2,5″-SATA-ssd’s in de drive-trays monteren (met de bijgeleverde schroefjes) voor opslagruimte. Verder vind je achterop de NAS twee poorten voor elk een DX517-uitbreiding (met vijf drive-trays). Een PCIe-slot biedt ruimte voor een 10-Gbit-netwerkkaart om de AMD-cpu nog meer aan het werk te zetten. Met die extra’s gaat de prijs richting de XS-serie, maar je kunt dan wel zonder het overhuizen van je data verder met de DS1621+. Voor veeleisende gebruikers (privé of zakelijk) is de NAS dankzij de snelle AMD-cpu en vele upgrademogelijkheden een model waar je lang mee vooruit kunt.

(Marco den Teuling, c’t magazine)

Synology DS1621+

NAS met AMD-processor
FabrikantSynology, www.synology.nl
ProcessorAMD Ryzen V1500B, quadcore, 2,2 GHz
Geheugen4 GB DDR4 ECC (max. 2 × 16 GB)
Schijfruimte6 × 2,5/3,5”, 2 × M.2 NVMe (2280)
Aansluitingen4 × 1-Gbit, 3 × USB 3.2 Gen 1, 2 × DX517 (eSATA), 1 × PCIe x8 (4 lanes)
Meegeleverdvoedingskabel, netwerkkabel, schroefjes (voor 2,5inch-schijven), korte installatiehandleiding, 2 × sleutel
Afmetingen / gewicht28,2 × 24,3 × 16,6 cm / 5,1 kg
Shoplink en prijsSynology DS1621+, € 865

Blijf op de hoogte van de nieuwste informatie en tips!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief:
Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.

Lees uitgebreide achtergrondinfo en reviews op je gemak in c’t 10/2024

Deel dit artikel

Marco den Teuling
Marco den TeulingHad als eerste eigen computer ooit een 16-bit systeem, waar van de 48 kilobyte toch echt niet ‘genoeg voor iedereen’ was. Sleutelt graag aan pc’s, van de hardware tot het uitpluizen van de BIOS-instellingen. Vindt ‘Software as a Service’ een onbedoeld ironische naamgeving.

Lees ook

Asus RT-BE88U review: Wi-Fi 7 router met negen netwerkpoorten

De Asus RT-BE88U, die we in deze review onder de loep nemen, is uitgerust met maar liefst negen netwerkpoorten. Hiervan zijn er vier geschikt voor 2,5...

LG UltraGear 45GS95GE review: enorme oled-gamingmonitor

De LG UltraGear 45GS95GE is een van de grootste oled gaming-monitoren. Hoe bevalt dat in de praktijk en hoe presteert hij op andere vlakken? We nemen ...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er