Multifunctionele laserprinters voor zzp’ers en kleine kantoren

Daniel Dupré
0

Inhoudsopgave

    Voor minder dan 500 euro heb je al een multifunctionele laserprinter die dubbelzijdig print, een touchscreen heeft en professionele kopieer- en scanfuncties biedt. Daarmee zijn ze geschikt voor zzp’ers die voor deze toepassingen een enkel apparaat willen. Dankzij hoge printvolumes en uitbreidbare papierlades zijn ze ook geschikt voor kleinere werkgroepen.

    Als het op snelheid en een strak printresultaat aankomt, dan genieten laserprinters nog steeds de beste reputatie. Zelfs onder de microscoop bekeken zien randen van letters er nog uit alsof ze langs een liniaal zijn getrokken. Het hoogwaardige dekkende poeder zorgt bovendien voor voortreffelijke contrastwaarden. Aangezien de toner door de fixeer-unit op het papier ingebakken wordt, speelt de papierkwaliteit een veel kleinere rol dan bij inkjetprinters.

    Multifunctionele laserprinters voor kantooromgevingen die scannen, kopiëren en faxen, zijn soms verrassend gunstig geprijsd zonder dat je inlevert op de scan- en netwerkprestaties. We hebben zes modellen eens goed onder de loep genomen: de Brother MFC-L8690CDW, Canon i-Sensys MF735Cx, Kyocera Ecosys M5526cdn, Lexmark CX 417de, Oki MC573dn en Ricoh SP C260SFNW. De testapparaten zijn bij veel (web)winkels voor minder dan 500 euro verkrijgbaar.

    Als je in een kantoor met weinig ruimte zit, dan zijn dit waarschijnlijk niet de apparaten voor jou: ze zijn allemaal behoorlijk fors van formaat. Heb je niet veel plek, dan is een compactere inkjet multifunctional wellicht beter geschikt. Bovendien blijft de lucht daarmee ook iets frisser in de ruimte waar de printer zich bevindt: de laserprinters verspreiden merkbaar de typische kopieer/ laserprinterlucht die fixeereenheden produceren. Daarom kun je ze het beste in een goed geventileerde ruimte neerzetten, het liefst waar niemand werkt.

    laserprinter dubbelzijdig printkosten multifunctional zzp kantoor scannen kopie ctNL1806_lasers_p01

    Alle geteste apparaten beschikken over een papiercassette met een capaciteit van 250 vel, en bij alle kun je de capaciteit verdubbelen met een tweede cassette. Met uitzondering van de Lexmark en Ricoh zijn alle apparaten voorzien van een handmatige papierinvoer waar je 50 vel normaal papier in kwijt kunt, of enkele folies of kaften, afhankelijk van de dikte. Bij de Lexmark of Ricoh kun je afwijkende media alleen per vel invoeren.

    Laserprinters voor werkgroepen zijn geschikt voor printvolumes van enkele duizenden pagina’s per maand. In de technische gegevens duiken bijzonder indrukwekkende vijfcijferige pagina-aantallen op. Deze verwijzen echter naar de eenmalige maximale belasting, de aangeraden maandelijkse volumes zitten eerder rond de vijf tot tien procent hiervan. De laserprinters die we getest hebben printen automatisch dubbelzijdig. Bij de printerdrivers staat duplexprinten standaard aan. Bij alle laserprinters komen de geprinte vellen met de voorpagina omlaag uit de machine gerold.

    Volgens de fabrikanten zouden er minstens 150 geprinte pagina’s in de uitvoerlade moeten passen, met in de praktijk wisselende gevolgen. Bij onze test van 200 enkelzijdig bedrukte pagina’s ging het bij de Kyocera, Oki en Ricoh ook nog goed. Bij de eerste test werd het bij de Brother een complete chaos. Door de warmteontwikkeling in de fixeereenheid gingen de pagina’s flink bobbelen, waardoor ze niet netjes in de lade terechtkwamen. Daarbij moet wel gezegd worden dat de MFCL8690 als enige printer een driveroptie heeft om het bobbelen te reduceren. Toen we deze optie activeerden, plaatste hij alle 200 geprinte pagina’s netjes in de lade. De printer van Canon onderbrak het printen na 110 pagina’s met een waarschuwing om de lade te legen. De Lexmark deed dit na 197 pagina’s. Bij de multifunctional van Oki kun je de scanner-opbouw die boven de uitvoerlade zit naar achteren klappen. Daarmee creëer je meer ruimte bij de uitvoerlade en kun je bovendien beter bij de geprinte pagina’s.

    Bediening

    Als je even snel iets wilt kopiëren of faxen, dan moet een kantoorapparaat gebruiksvriendelijk zijn. Alle apparaten zijn daarvoor voorzien van een touchscreen. Met uitzondering van de Canon hebben ze bovendien een fysiek numeriek toetsenblok en enkele functietoetsen.

    Het enorme touchscreen en de grote toetsen van de Oki waren het prettigst, terwijl het ongevoelige touchscreen van de Canon irritant was. We moesten drie tot vier keer op het scherm drukken om het kopiëren te starten. De touchscreens van alle geteste apparaten zijn drukgevoelig en werken daarom ook als je ze met de achterkant van een pen of een stift indrukt. Dat kan handig zijn, bijvoorbeeld als je op de kleine cijfertoetsen van het scherm van de Canon moet drukken.

    Alle testmodellen kunnen de pagina’s automatisch dubbelzijdig scannen en dubbelzijdig afdrukken, echter met uitzondering van de Ricoh. Die scant pagina’s via de invoer bovenop de klep alleen enkelzijdig. In de Automatic Document Feeder (ADF) bij de Brother, Canon en Kyocera zit een tweede scanstrip (Duplex ADF, DADF). De ADF’s van Lexmark en Oki draaien de pagina na de eerste scandoorloop om en scannen daarna dan de achterkant van de pagina (Reverse ADF, RADF). Dat vereist wel complexere en snellere mechanische onderdelen.

    ADF DADF documentinvoer feeder laserprinter dubbelzijdig printkosten multifunctional zzp kantoor scannen kopie

    In multifunctionele printers met een DADF (Duplex Automatic Document Feeder) zoals de Kyocera Ecosys M5526cdn zit een tweede scanstrip, zodat van een pagina automatisch beide zijden tegelijkertijd worden ingescand.

    Onze testapparaten hadden allemaal een usb-poort voor geheugensticks aan de voorkant. Bijna alle apparaten kunnen pdf- en JPEG-bestanden direct vanaf een stick printen of daar scans op opslaan. De Ricoh SP C260 gebruikt usb-sticks alleen als opslag voor scans, maar herkent wel PictBridge-camera’s die je op de usbpoort aansluit, zodat je vanaf de camera foto’s rechtstreeks kunt printen. Dit is een functie die je eigenlijk eerder bij printers voor thuisgebruik verwacht.

    De multifunctionele printers die we hebben getest ondersteunen ook afdrukken via een smartphone en andere mobiele apparaten met Android of iOS die in hetzelfde netwerk zitten. Met uitzondering van de Lexmark CX417de werden alle testapparaten door een iPad herkend als AirPrint-printers. Op Android-smartphones konden we printen via de printplug-in van Mopria (Mobile Printing Alliance), die als generieke printdriver werkt. Naar keuze kun je ook printplug-ins van de fabrikanten gebruiken of andere generieke plugins zoals Google Cloud Print. De Oki was de enige printer in de test die de Mopria plug-in niet herkende en Oki biedt ook geen eigen plug-in. Het lukte wel om via de Cloud-Print-plug-in te printen.

    Naast de printfuncties van de mobiele besturingssystemen kun je ook apps van de fabrikanten gebruiken, die zowel voor Android als iOS gratis beschikbaar zijn. Naast speciale functies zoals secure-printing of printen vanuit Cloud-opslag, kun je daarmee ook scans vanaf de multifunctionals naar een mobiel apparaat sturen. De scans worden dan lokaal of in de cloud opgeslagen. Houd er hierbij wel rekening mee dat dit niet altijd aan te raden is wat de gegevensbescherming betreft.

    De printers van Brother, Canon en Ricoh kunnen naast via usb en ethernet ook draadloos via wifi communiceren. Indien je smartphone geen toegang heeft tot het lokale netwerk, dan kun je ook met Wifi Direct verbinding met de printers maken. Voor het printen of voor het ontvangen van gescande documenten maak je dan een directe verbinding tussen het mobiele apparaat en de printer. Je moet dan een WPA-wachtwoord vanaf het scherm van de printer overtypen (Brother) of een verbinding maken via NFC (Near Field Communication) door je mobiele apparaat met NFC-ondersteuning bij het NFC-label op de printer te houden, zoals dat bij Canon en Ricoh kan.

    Netwerk en veiligheid

    Misschien komt de multifunctionele printer op een afdeling waar met gevoelige informatie wordt gewerkt of in een openbare ruimte. Dan wil je niet dat er verbinding wordt gemaakt met een niet-geautoriseerd mobiel apparaat of dat elke willekeurige usb-stick erin kan worden gestoken. Daarom wil je dergelijke functies kunnen beheren en waar nodig deactiveren. Voor de cloud en Wifi-Direct-functies geldt dit ook. Voor de usb-host-aansluiting onder omstandigheden echter niet.

    De beheerdersinstellingen zijn bij de apparaten van Canon, Oki en Kyocera standaard van een wachtwoord voorzien, net als het webfront-end, waarmee het veel prettiger is om een printer te beheren dan via een onoverzichtelijk touchscreen. Het gaat dan wel om standaardwachtwoorden zoals ‘7654321’ of ‘admin’, dus die moet je wel eerst wijzigen. De beheerwebsites van de andere apparaten kunnen ook van een wachtwoord worden voorzien, wat je zeker moet doen.

    Voor het openen van de webinterface moet je het lokale ip-adres van de printer in de adresbalk van de browser typen. In het beheermenu tref je de opties aan voor apparaat-, veiligheids- en netwerkinstellingen die min of meer overzichtelijk in functiegroepen zijn ingedeeld. Ook de lijsten met faxcontacten en met doelapparaten voor het faxen kun je hier makkelijk beheren. Het front-end van de Canon i-Sensys was het meest verwarrend. Daar zit het configureren van de mailserver bijvoorbeeld verstopt bij de cryptische ‘TX-instellingen’ in plaats van bij de netwerkinstellingen, wat logischer zou zijn. De poortnummers van verschillende services zijn daarnaast in een eigen submenu gezet, wat nogal ongebruikelijk is.

    Daarbij moet wel gezegd worden dat Canon veel beveiligingsopties biedt, zoals SSL-encryptie, IPSec, secure-printing en zelfs een eigen firewall. De Ricoh SP C260 had de minste beveiligingsmogelijkheden van de geteste modellen. Hij heeft niet eens SSL-versleuteling voor de SMTP-server. Dat kan voor problemen zorgen met de meeste mailservers, die al lang versleuteling gebruiken.

    Veilig printen (Secure Printing) is in deze prijsklasse verplichte kost: printopdrachten worden gekoppeld aan een gebruikersaccount op de printer of bij het versturen vanaf de pc via de driverinstellingen voorzien van een pincode. Als de printer zo’n opdracht ontvangt, houdt hij deze vast en print hem pas op het moment dat de gebruiker zijn wachtwoord of pincode op de printer invoert. Dan valt het geprinte materiaal niet in verkeerde handen en wordt minder papier verkwist door printopdrachten die nooit worden opgehaald.

    Testresultaten

    Brother MFC-L8690CDW

    Brother MFC-L8690CDW

    De hoge multifunctional van Brother neemt relatief weinig plek in beslag. In de stevige ADF zit een tweede scanstrip ingebouwd. Naast de gebruikelijke 250 vel cassette is er ook een multifunctionele invoer, die handig kan zijn als je even snel een adres op een envelop moet printen. Je moet dan wel eerst de achterzijde van de printer openen en twee hendels omschakelen naar het briefpictogram. Dan print de MFC-L8690 ook prima op dikkere enveloppen zonder dat die er verkreukeld uitkomen.

    Op het bedieningspaneel, dat niet kan worden omgeklapt, zit een klein touchscreen met een overzichtelijke menustructuur en een numeriek toetsenbord.

    Bij het eerste gebruik van het apparaat verspreidde hij een onaangenaam luchtje, dat later gelukkig minder werd. In de stand-bymodus hield de Brother zijn fixeereenheid op temperatuur door elke 55 seconden een warmte- impuls te geven. In de energiespaarstand verbruikt hij maar 8,4 Watt. Je doet er goed aan het uitgebreide maar overzichtelijke webfront-end met een wachtwoord te beveiligen. Minder veilige opties zoals wifi-direct staan standaard uitgeschakeld. Printen via Google Cloud Print en vanaf mobiele apparaten werkt vlekkeloos.

    De MFC-L8690 was het enige apparaat in de test dat door Windows 10 automatisch werd herkend en geïnstalleerd. Hij print snel, in de tonerspaarstand iets bleker dan in de uitmuntende normale stand. Bij de testpagina vielen de strakke lijnen positief op, maar het blauw was veel te donker en een grijze driehoek werd wat streperig. Foto’s werden te donker geprint, maar in donkere gedeelten waren details nog herkenbaar. In de achtergrond traden storende strepen op, met name bij zwart-witmotieven.

    De Brother kan snel kopiëren. Onder het vergrootglas zie je tonersporen tussen de letters. Bij letters op een gekleurde achtergrond produceerde hij op minimale dichtheid en met de optie ‘Achtergrondkleur verwijderen’ geactiveerd, prima zwart-witkopieën. De ADF trekt gekreukte pagina’s recht het apparaat in en kopieerde ze zonder lelijke kreukelartefacten.

    Het scanprogramma heeft voor normale tekst een tekstherkenningsoptie en genereert doorzoekbare pdf’s. Fotoscans kregen een groene waas en toonden weinig details in donkere gedeelten. Er zit een Windows-tool voor het versturen en ontvangen van faxen op de pc bij.

    Pluspunten

    • makkelijke bediening
    • snelle duplexkopieën
    • goede netwerk- en cloudfuncties

    Minpunten

    • kleuren te donker

    Bekijk dit product

    Canon i-Sensys MF735Cx

    Canon i-Sensys MF735Cx

    De multifunctionele printer van Canon neemt relatief weinig ruimte in beslag. Het klapbare touchscreen steekt drie centimeter naast de behuizing uit. Er zit een aparte invoer op voor non-standaard media en het apparaat beschikt over twee usb-hostpoorten. De poort aan de achterzijde is bedoeld om een externe opslagmogelijkheid aan te sluiten voor secure-print-opdrachten.

    Je bedient de Canon via het touchscreen, het apparaat heeft geen numeriek toetsenbord. Het touchscreen reageert bijzonder traag. Het invoeren van wachtwoorden ging bijzonder irritant door de veel te kleine cijferknoppen, die niet altijd goed reageren als je erop drukt.

    De Canon beschikt als enige over een ingebouwde tekstherkenning (OCR). Hij kan ingescande teksten als doorzoekbare pdf’s naar een geheugenstick schrijven. Helaas is de tekstherkenning van de OCR behoorlijk matig: bij het testbestand negeerde de OCR de beginkaptalen van de tekst en er waren veel fouten in de lopende tekst. In een tabel werd iedere ‘a’ als een ‘o’ herkend.

    Het onoverzichtelijke webfront-end is standaard van een wachtwoord voorzien. Het energieverbruik is prima, in de spaarmodus verbruikt hij maar 1 watt. Binnen 10 seconden rolt de eerste pagina er al uit. Printen vanaf mobiele apparaten en vanuit de Cloud werkte goed.

    De Canon print snel en de kwaliteit met de standaardinstellingen is prima. Tekst die geprint is met de tonerbesparingsmodus is zeer bleek en heeft weinig contrast. De tekst had beter leesbaar mogen zijn. De testtekst van 200 pagina’s kwam rap uit de printer gerold. Het grafische testbestand zag er goed uit, alleen trad er een licht structuureffect op bij grijze vlakken. De foto’s hadden veel details maar, maar ook een lichte rode waas en er waren strepen zichtbaar in de achtergrond. Enveloppen werden netjes geprint en rolden zonder kreukels uit het apparaat.

    De Canon print tekst snel en bijzonder netjes. Grafische elementen werden echter vlekkerig en niet kleurneutraal geprint. Kopieën van tekst op gekleurd papier kwamen eruit als zwarte teksten op een grijze achtergrond, die bij rood papier slecht leesbaar waren. De uitgebreide twainmodule biedt handmatige witbalansinstelling en scande foto’s en afbeeldingen in een zeer goede kwaliteit. Scans en faxen kun je via mail versturen of bewaren op een netwerkschijf of ftp-server.

    Pluspunten

    • snelle duplexscanner
    • zuinige stand-bymodus

    Minpunten

    • moeizame bediening
    • onbruikbare OCR

    Bekijk dit product

    Doorlezen is gratis, maar eerst even dit:

    Dit artikel is met grote zorg samengesteld door de redactie van c’t magazine – het meest toonaangevende computertijdschrift van Nederland en België. Met zeer uitgebreide tests en praktische workshops biedt c’t de diepgang die je nergens online vindt.

    Bekijk de abonnementen   Lees eerst verder

    Kyocera Ecosys M5526cdn

    Kyocera Ecosys M5526cdn

    De Kyocera Ecosys is hoog en neemt relatief weinig oppervlakte in beslag. Het bedieningspaneel kan niet geklapt worden en heeft naast een touchscreen ook een numeriek toetsenbord en enkele functieknoppen.

    Als de Kyocera klaar staat om te printen, verwarmt hij de fuser om de 35 seconden. We raden daarom aan hem snel naar de spaarstand te laten gaan. Hij werd echter zo nu en dan niet meer wakker – het enige wat dan nog overbleef, was om de stekker uit het stopcontact te trekken.

    De Kyocera M5526 print relatief goedkoop voor zo’n 13 cent per ISO-kleurenpagina. De meegeleverde startercartridges zijn na 1200 pagina’s op.

    Het zeer uitgebreide webfront-end is ingedeeld in functiegroepen en biedt uitgebreide beveiligingsmogelijkheden. Het printen vanuit de cloud of vanaf een mobiel apparaat werkte vlekkeloos. Verander bij Androidplug- ins wel het papierformaat van Letter naar A4.

    Als software worden alleen printer- en twaindrivers meegeleverd. Windows 10 installeerde na enig handmatig zoekwerk alleen een basisdriver zonder verdere opties.

    De M5526 print snel en in de EcoPrint-stand is het resultaat iets bleker dan bij de standaardinstelling. Onder het vergrootglas waren de randen van letters iets wazig door tonerwolkjes. Met het blote oog zie je daar bijna niets van. De grafische print was netjes, maar gekleurde en grijze vlakken kwamen er te donker uit. Foto’s werden met mooie kleuren geprint, maar donkere details verdwenen in het zwart. Enveloppen werden correct geprint, maar kwamen met kreukels langs de randen uit de machine. De test met 200 pagina’s met talrijke foto’s en grafische elementen duurde tot wel 20 minuten door de vele pauzes die de Kyocera nam om te renderen.

    Ondanks de tweede scanstrip duurde het kopiëren enigszins lang. Tekstkopieën kwamen wat grauw over. Tekst op een gekleurde achtergrond kopieerde hij leesbaar zwart op wit. Gekreukelde pagina’s werden rechtgetrokken en kreukels werden niet mee gekopieerd.

    Foto’s die met de eenvoudige twainmodule waren gescand hadden bleke kleuren, waren onscherp en details in donkere delen waren nauwelijks te onderscheiden. Op scans van grafische afbeeldingen ontbrak het aan kleur. Het lukte ons niet om faxen te versturen omdat we de kiestoonherkenning niet konden deactiveren.

    Pluspunten

    • apparaat is ruimtebesparend
    • relatief lage printkosten

    Minpunten

    • traag in het renderen van grafische pagina's
    • kiestoonherkenning van fax niet uitschakelbaar

    Bekijk dit product

    Lexmark CX417de

    Lexmark CX417de

    De geprinte pagina’s komen er bij het zware apparaat aan de achterkant uit. Afgezien van de cassette voor 250 vel is er alleen een mogelijkheid om één pagina tegelijkertijd in te voeren. Enveloppen print hij correct en ongekreukt.

    Het schuine bedieningspaneel met het numerieke toetsenbord en het goed afleesbare touchscreen kun je niet omklappen.

    In de stand-bymodus verbruikte de printer 25 watt. Daarom is het slim om snel naar de slaapstand te laten gaan. Als hij lang niet wordt gebruikt, kun je hem met de netschakelaar uitzetten. Er zijn goedkopere retourcartridges en de duurdere eenmalige cartridges. Het retoursysteem is bedoeld om het navullen door derden tegen te gaan. Een rechtszaak in 2017 daarover is echter op niets uitgelopen.

    Het uitgebreide webfront-end toont een index waarin je snel alle verschillende instellingen vindt. Het registreren bij Google Cloud Print leverde alleen maar foutmeldingen op. Ook het herkennen als AirPrint-apparaat lukte niet. De Lexmark accepteerde wel printopdrachten die van Android apparaten kwamen en printte ze ook uit.

    De CX417de print normale tekst en afbeeldingen snel, maar de pdf van 200 pagina’s duurde met 22 minuten rijkelijk lang. In de tonerspaarmodus print hij tekst mooi en vol, maar grafische elementen komen er wat bleek uit. De instelling ‘4800 CQ’ zag er niet geweldig uit door de overdreven hoeveelheid toner. Met de instelling ‘1200 dpi’ zagen tekst, afbeeldingen en grijze vlakken er veel beter uit. Het testexemplaar drukte foto’s af met onregelmatige randen. Donkere details verdwenen in het zwart.

    De kopieerprestaties van de Lexmark waren prima: snel en van goede kwaliteit. Tekst op gekleurd papier werd prima omgezet naar zwarte letters op wit papier met de optie ‘Achtergrond verwijderen: -4’. Op de kopie van onze grafische pagina was donkerrood verdwenen en werden grijze vlakken vlekkerig. Gekopieerde foto’s hadden een groene zweem en weinig details.

    De twainmodule gaf geen voorbeeldweergave. Ingescande foto’s hadden warme kleuren, maar waren niet erg scherp en toonden weinig details. De Lexmark heeft geen tekstherkenning. De Lexmark biedt veel goede mogelijkheden voor faxen: i-Fax, faxserverfunctionaliteit en spam-blacklist.

    Pluspunten

    • goede tekstkwaliteit
    • uitgebreide faxfuncties

    Minpunten

    • hoge printkosten
    • wordt niet als AirPrint-printer herkend

    Bekijk dit product

    Oki MC573dn

    Oki MC573dn

    Deze grote multifunctionele printer neemt een groot oppervlak in beslag. Hij kan dik papier recht naar binnen trekken en er achter weer uitschuiven. De klep met het grote touchscreen, het numerieke toetsenbord en de functietoetsen kun je omhoog of omlaag klappen.

    Als de printer op stand-by staat, wordt de fuser om de 10 seconden verwarmd. Je kunt hem dan ook het beste zo instellen dat hij snel in de slaapstand gaat. Het webfront-end is een tikje onoverzichtelijk. Registreren voor het cloudprinten kan alleen via het touchscreen, dan moet je Google-url overtypen.

    Bij iOS wordt de Oki herkend als AirPrint-apparaat. De Android Mopria-plug-in herkende de printer niet. De Cloud-Print-plug-in werkte echter prima en als alternatief kun je ook de print-app ‘Oki mobile print’ gebruiken. Oki levert talloze pc-tools mee voor het kleur- en apparaatbeheer. Windows 10 kon het multifunctionele apparaat niet automatisch in het netwerk herkennen.

    De Oki was een van de snelste printers in de test. In de normale en de conceptmodus levert het apparaat een zeer goede tekstkwaliteit en print afbeeldingen met duidelijke lijnen en veel details. De tonerbespaarmodus kan in drie stappen worden ingesteld. Ook op het hoogste besparingsniveau zijn teksten nog goed leesbaar. Desgewenst kun je tekst selecteren waarbij niet op toner bespaard moet worden.

    De Oki verwerkte de test-pdf van 200 pagina’s snel. De kleuren in foto’s kwamen er goed uit en details in donkere gedeelten waren ook goed zichtbaar. Wel waren er in achtergronden strepen zichtbaar.

    De Oki kopieerde snel. Teksten werden goed gekopieerd, maar bij grafische elementen verdween donkerrood en grijze vlakken hadden een blauwe zweem, net als de kopie van de testfoto. Tekst op een gekleurde achtergrond werd op zijn best als zwart-wit gekopieerd, waarbij we de automatische achtergrondverwijdering hebben gebruikt met een minimale dichtheid.

    De twainmodule biedt veel opties voor het instellen van de kleuren. Gescande foto’s tonen veel details, maar wel met een lichte blauwe zweem. De grafische pagina kwam er zeer goed uit. De handige software Finereader 12 Sprint levert doorzoekbare pdf’s. De Oki MC573dn is in te richten als faxserver die je via e-mail kunt benaderen.

    Pluspunten

    • snelle print- en kopieerprestaties
    • zeer goede tekstkwaliteit
    • veel kleurmogelijkheden

    Minpunten

    • neemt veel ruimte in beslag

    Bekijk dit product

    Ricoh SP C260SFNW

    Ricoh SP C260SFNW

    De SP C260 valt op door zijn grote scannerunit bovenop het apparaat, maar daar zit alleen een simplex-ADF in voor 35 vellen papier. Het bedieningspaneel kan niet worden omgeklapt. Er zit een passieve NFC-tag op. De usb-hostaansluiting ondersteunt PictBridge-camera’s en je kunt er een usb-opslagmedium op aansluiten.

    Als de printer op stand-by staat, verhit hij de fixeerunit elke 35 seconden. De Spaarmodus 1 is nauwelijks zuiniger en standaard gedeactiveerd. Je kunt beter omschakelen naar Spaarmodus 2, die ook echt zuinig is.

    Na een gewenningsperiode werkt de touchscreenbediening goed. Bij het webfront-end hadden we graag meer veiligheidsopties gezien. De Ricoh kan naar netwerkdoelen scannen, maar biedt geen SSL-encryptie voor de communicatie.

    De Ricoh was moeiteloos te registreren bij Google Cloud Print. Via AirPrint en met de Mopria-plug-in kun je printen. Het was de enige multifunctional die alleen een host-based driver had voor pc’s, die dan wel weer ook voor macOS en Linux beschikbaar is.

    De Ricoh is niet de snelste. De geprinte tekst ziet er goed uit. In de tonerspaarmodus kwam teksten goed en duidelijk uit de bus, maar grafische elementen kwamen er wat bleek vanaf. De grafische testpagina had strakke lijnen, alleen met wat dunne gekleurde letters. Foto’s hadden mooie kleuren en weinig strepen, maar nauwelijks details in donkere delen. Bijzonder irritant was dat de fixeerunit het printen van enveloppen ondersteunt, maar het apparaat weigerde met die instellingen om enveloppen te printen. Met de normale instellingen verkreukte hij vervolgens de enveloppen.

    De Ricoh biedt niet veel kopieeropties. Tekstkopieën zien er goed uit, wel met lichte kleurranden aan de letters en bij grafische elementen zaten er storende kleurpuntjes in de grijze vlakken. Kopieën van foto’s hadden een groene zweem. Ondanks de ingestelde lage resolutie en de optie om de achtergrond te verwijderen, maakte het apparaat nauwelijks leesbare zwart-op-grijs-kopieën van tekst op een rode achtergrond.

    De twainmodule biedt enkele filters, maar niet veel kleurinstellingen. Bij gescande foto’s is een fijn raster zichtbaar, dat ook op de grijze vlakken van de grafische pagina te zien was.

    Pluspunten

    • goede smartphonefuncties

    Minpunten

    • geen SSL-encryptie
    • traag
    • zeer hoge printkosten

    Bekijk dit product

    Meer testresultaten

    laserprinter eerste pagina snelheid dubbelzijdig printkosten multifunctional zzp kantoor scannen kopie

    laserprinter geluidsproductie vergeleken stil dubbelzijdig printkosten multifunctional zzp kantoor scannen kopie

    laserprinter printen afdrukken snelheid dubbelzijdig printkosten multifunctional zzp kantoor scannen kopie

    laserprinter kopie snelheid dubbelzijdig printkosten multifunctional zzp kantoor scannen

    laserprinter scan pagina snelheid dubbelzijdig printkosten multifunctional zzp kantoor scannen kopie

    laserprinter printen kleur ISO afdrukken snelheid dubbelzijdig printkosten multifunctional zzp kantoor scannen kopie

    Een uitgebreide tabel met testresultaten vind je in c't jun/2018

    Gebruikskosten laserprinter

    Zo goedkoop als de kleurenlaserprinters zijn in aanschaf, zo duur zijn ze in het gebruik: een kleurenafdruk van een pagina volgens ISO/IEC 24712 kost bij de Kyocera M5526 12,94 cent aan tonerkosten – en daarmee is de Kyocera nog de goedkoopste uit de test. De Ricoh SP C260 is met meer dan 19 cent per ISO-kleurenpagina het duurst. Voor het dagelijkse gebruik raden we aan de tonerspaarmodus in te schakelen.

    laserprinter eco zuinig tonerspaarmodus dubbelzijdig printkosten spaarstand eco kwaliteit multifunctional zzp kantoor scannen kopie

    Bij het spaarzaam printen zijn er grote verschillen: bij enkele apparaten zoals de Brother, Canon en Oki komt er een raster in de letters, andere printen tekst vol en sparen inkt bij kleurvlakken in grafische elementen en logo’s (Lexmark, Ricoh).

    Van de geteste lasterprinters zijn er alleen voor de Brother, Canon, Lexmark en Oki XL-cartridges verkrijgbaar met een hogere capaciteit, waarmee de kosten per ISO-pagina lager uitkomen. Een complete set XL-cartridges kost wel meer dan 500 euro en is daarmee duurder dan een volledig nieuw apparaat. Met uitzondering van de Kyocera komen de tonerkosten nog steeds boven de 14 cent per ISO-pagina uit. Ter vergelijking: bij de huidige inkjetprinters voor een kantooromgeving met een XL-cartridge liggen de kosten per ISO-pagina tussen 6,6 en 9 cent.

    laserprinter verbruikskosten toner dubbelzijdig printkosten multifunctional zzp kantoor scannen kopie

    Afhankelijk van de constructie van het printmechanisme en de cartridges, komen er ook kosten bij voor het vervangen van de drum, de transfer-belt, fixeereenheid en de opvangbak voor het restpoeder. Bij de geteste apparaten van Brother, Lexmark en Oki komt er dan nog 1 cent per ISO-pagina bij. Bij de andere printers verwissel je samen met de tonercartridge ook meteen de drum. Kyocera gebruikt keramische drums met een lange levensduur.

    Bij de gebruikskosten zou je natuurlijk ook het energieverbruik van de laserprinters moeten meerekenen: het leeuwenaandeel komt voor rekening van de fixeereenheid tijdens het printen. Deze fixeert de toner met 200 graden op het papier. Om vanuit stand-by snel te kunnen printen, houden de meeste printers de fixeereenheid met kleine stroomstootjes op temperatuur. Alleen de apparaten van Canon en Lexmark werken zonder deze stroomimpulsen. Daarom kun je het beste instellen dat de printer na het afdrukken zo snel mogelijk naar de energiebesparingsmodus schakelt.

    laserprinter energieverbruik vergeleken dubbelzijdig printkosten multifunctional zzp kantoor scannen kopie

    Conclusie

    Alle getest multifunctionele kleurenlaserprinters zijn wat hun prestaties betreft prima geschikt voor een kantooromgeving met meerdere gebruikers of kleinere werkgroepen. Daarbij is de aanschafprijs van minder groot belang dan de gebruikskosten. De Kyocera Ecosys M5526cdn heeft de laagste printkosten, een goede uitrusting en biedt veel veiligheidsfuncties.

    Als daarentegen een zo hoog mogelijke printkwaliteit en ruime aanpassingsmogelijkheden zwaarder meetellen, dan is de snelle Oki MC573dn een aanrader. De Brother MFC-L8690CDW is makkelijk te bedienen, en daarmee ideaal voor mensen die geen gedoe willen. Zonder serviceovereenkomst om de doorlopende kosten te beheersen zijn de laserprinters echter allemaal eerder geschikt voor omgevingen waar weinig wordt geprint – maar daar zijn ze dan eigenlijk weer niet voor gemaakt.

    De printers zijn alleen al door hun grootte niet geschikt om op je bureau neer te zetten. Daarvoor zijn inkjetprinters beter omdat die apparaten kleiner zijn, minder stinken tijdens het gebruik en beduidend goedkoper zijn.

    Voor een optimale office-pc, zie c't nov/2018

    Meer over

    Printers

    Deel dit artikel

    Daniel Dupré
    Daniel DupréDaniel koestert een liefde voor het in elkaar zetten van zinnen en van computers, en heeft in c't een prachtige mogelijkheid gevonden om beide te combineren.

    Lees ook

    Ubuntu 24.10 review: nieuwe versie met retro-uiterlijk

    Met Ubuntu Desktop 24.10 viert de Linux-distributie een eigen feestje. Naast wat vleugjes nostalgie zijn er ook nieuwe Snap-functies toegevoegd diedie...

    Netgear Orbi RBE973S review: mesh-kit mét Wi-Fi 7

    Het rijk uitgeruste 970 Orbi-systeem slurpt aardig wat uit het stopcontact en heel wat kleine eigenaardigheden, maar seint meerdere gigabits aan data ...

    0 Praat mee
    avatar
      Abonneer  
    Laat het mij weten wanneer er