Voor minder dan 500 euro heb je al een multifunctionele laserprinter die dubbelzijdig print, een touchscreen heeft en professionele kopieer- en scanfuncties biedt. Daarmee zijn ze geschikt voor zzp’ers die voor deze toepassingen een enkel apparaat willen. Dankzij hoge printvolumes en uitbreidbare papierlades zijn ze ook geschikt voor kleinere werkgroepen.
Als het op snelheid en een strak printresultaat aankomt, dan genieten laserprinters nog steeds de beste reputatie. Zelfs onder de microscoop bekeken zien randen van letters er nog uit alsof ze langs een liniaal zijn getrokken. Het hoogwaardige dekkende poeder zorgt bovendien voor voortreffelijke contrastwaarden. Aangezien de toner door de fixeer-unit op het papier ingebakken wordt, speelt de papierkwaliteit een veel kleinere rol dan bij inkjetprinters.
Multifunctionele laserprinters voor kantooromgevingen die scannen, kopiëren en faxen, zijn soms verrassend gunstig geprijsd zonder dat je inlevert op de scan- en netwerkprestaties. We hebben zes modellen eens goed onder de loep genomen: de Brother MFC-L8690CDW, Canon i-Sensys MF735Cx, Kyocera Ecosys M5526cdn, Lexmark CX 417de, Oki MC573dn en Ricoh SP C260SFNW. De testapparaten zijn bij veel (web)winkels voor minder dan 500 euro verkrijgbaar.
Als je in een kantoor met weinig ruimte zit, dan zijn dit waarschijnlijk niet de apparaten voor jou: ze zijn allemaal behoorlijk fors van formaat. Heb je niet veel plek, dan is een compactere inkjet multifunctional wellicht beter geschikt. Bovendien blijft de lucht daarmee ook iets frisser in de ruimte waar de printer zich bevindt: de laserprinters verspreiden merkbaar de typische kopieer/ laserprinterlucht die fixeereenheden produceren. Daarom kun je ze het beste in een goed geventileerde ruimte neerzetten, het liefst waar niemand werkt.
Alle geteste apparaten beschikken over een papiercassette met een capaciteit van 250 vel, en bij alle kun je de capaciteit verdubbelen met een tweede cassette. Met uitzondering van de Lexmark en Ricoh zijn alle apparaten voorzien van een handmatige papierinvoer waar je 50 vel normaal papier in kwijt kunt, of enkele folies of kaften, afhankelijk van de dikte. Bij de Lexmark of Ricoh kun je afwijkende media alleen per vel invoeren.
Laserprinters voor werkgroepen zijn geschikt voor printvolumes van enkele duizenden pagina’s per maand. In de technische gegevens duiken bijzonder indrukwekkende vijfcijferige pagina-aantallen op. Deze verwijzen echter naar de eenmalige maximale belasting, de aangeraden maandelijkse volumes zitten eerder rond de vijf tot tien procent hiervan. De laserprinters die we getest hebben printen automatisch dubbelzijdig. Bij de printerdrivers staat duplexprinten standaard aan. Bij alle laserprinters komen de geprinte vellen met de voorpagina omlaag uit de machine gerold.
Volgens de fabrikanten zouden er minstens 150 geprinte pagina’s in de uitvoerlade moeten passen, met in de praktijk wisselende gevolgen. Bij onze test van 200 enkelzijdig bedrukte pagina’s ging het bij de Kyocera, Oki en Ricoh ook nog goed. Bij de eerste test werd het bij de Brother een complete chaos. Door de warmteontwikkeling in de fixeereenheid gingen de pagina’s flink bobbelen, waardoor ze niet netjes in de lade terechtkwamen. Daarbij moet wel gezegd worden dat de MFCL8690 als enige printer een driveroptie heeft om het bobbelen te reduceren. Toen we deze optie activeerden, plaatste hij alle 200 geprinte pagina’s netjes in de lade. De printer van Canon onderbrak het printen na 110 pagina’s met een waarschuwing om de lade te legen. De Lexmark deed dit na 197 pagina’s. Bij de multifunctional van Oki kun je de scanner-opbouw die boven de uitvoerlade zit naar achteren klappen. Daarmee creëer je meer ruimte bij de uitvoerlade en kun je bovendien beter bij de geprinte pagina’s.