MSI Cubi 5 mini-pc

Noud van Kruysbergen
0

De MSI Cubi 5 is een kant-en-klare mini-pc die meer te bieden heeft dan het formaat in eerste instantie doet vermoeden. Met een Core i5 en 8 GB aan RAM en veel aansluitmogelijkheden biedt hij zo’n beetje alles wat je van een mini-pc mag verwachten voor een schappelijke prijs.

MSI heeft al een aantal jaren de Cubi-lijn aan mini-pc’s. Het gaat daarbij niet om barebones, maar om kant-en-klare apparaten compleet met processor, geheugen en opslag.

Ons testmodel had een Core i5-20210U-cpu, een 256GB-ssd en 8 GB RAM. Die 1,6GHz-i5 is een mobiele quad­core-processor die vaak wordt gebruikt bij mid­range laptops. De maximale turbosnelheid is 4,2 GHz, maar gezien de TDP van 15 watt moet je daar niet te veel van verwachten.

Die specificaties betekenen wel dat een passieve koeling niet altijd genoeg zal zijn. De MSI Cubi 5 is dan ook voorzien van een ventilator, die aanslaat als de reguliere warmteafvoer het niet meer aankan. Dat blijkt in de praktijk echter niet zo vaak voor te komen: bij PCMark10 bleef de Cubi 5 muisstil. Met Prime95 kon het echter niet meer zonder hulp van de ventilator, en die is dan wel hoorbaar, maar niet hinderlijk.

MS Office staat (zonder licentie) geïnstalleerd, en als extra software staat er ColorDirector for MSI, MSI SuperCharger, PhotoDirector 10 Essential, PowerDirector 17 en Norton Security met een licentie voor een jaar op. Bruikbare programma’s, die ook simpel te verwijderen zijn.

Met behulp van de meegeleverde vesa-mount kun je hem achter op een scherm monteren, en met de 5 usb-poorten, HDMI en DisplayPort zijn er genoeg aansluitmogelijkheden. Al zijn de drie USB 3-poorten wel van type Gen 1. De compacte 19V-voeding benadrukt dat het om een laptop in miniformaat gaat. Heel handig: aan de zijkant zit een aansluiting voor een powerschakelaarkabel, zodat je hem aan en uit kunt zetten zonder achter de monitor te hoeven.

Door de PCMark10-score van 3128 lijkt de Cubi ondanks de Core i5 geen hoogvlieger te zijn, maar op de onderdelen Essentials en Productivity scoort hij respectievelijk 6695 en 5049. De totaalscore wordt gedrukt door de 2460 punten voor de Digital Content Creation.

Maar het is bij voorbaat al duidelijk dat deze mini-pc met zijn UHD-graphics niet bedoeld is voor zware video-editing. De resultaten voor browsing, videoconferencing en spreadsheets geven meer aan waar de Cubi 5 het best tot zijn recht komt.

MSI Cubi 5
processorIntel Core i5-10210U, 1,6 GHz
geheugen, opslag8 GB DDR4-RAM (16 GB max), 256GB-ssd
draadloos802.11ac, Bluetooth 5
aansluitingenHDMI 1.4, DisplayPort,  1Gbit-ethernet, 2 × USB-A,  3 × USB-3.0, 1 × USB-C,  3,5mm-audio-out, 3,5mm-mic-in
meegeleverd19V-voeding,  vesa-mount met schroeven
afmetingen / gewicht12,4 × 12,4 × 5,4 cm / 5,5 kg
prijs€ 650

Meer hardware-reviews in c't 07/2024

Meer over

Hardware

Deel dit artikel

Noud van Kruysbergen
Noud van KruysbergenNoud heeft de 'American Dream' doorlopen van jongste bediende tot hoofdredacteur van c't, waar hij zo veel mogelijk de diepgang, betrouwbaarheid en diversiteit wil bewaken.

Lees ook

Vier Kaby Lake mini-pc’s getest

Een mini-pc neemt weinig ruimte in bij je bureau. En als je hem achterop een scherm schroeft, houd je al helemaal veel plek over. De twee compacte bar...

Intel NUC10i7FNH: compacte mini-pc met zes cores

De NUC10i7FNH van Intel is een van de eerste systemen met een Comet Lake-cpu. In de topconfiguratie rekent een krachtpatser met zes snelle cores.

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er