Moto G7 versus G7 Plus en G7 Power: test budget smartphones

Marco den Teuling
0

Inhoudsopgave

In een smartphone van rond de 250 euro zit vaak bruikbare techniek zonder rare gimmicks. Je komt er de dag goed mee door zonder high-end foefjes als drievoudige camera’s, draadloos opladen of een op dit moment nog niet bruikbare 5G-ondersteuning. Motorola heeft vier nieuwe Moto-G-modellen tegelijk gelanceerd. Daarvan testen we de Moto G7, G7 Plus en G7 Power.

Bij de vorige smartphonegeneraties was de Moto G een duidelijk prima keuze als je niet ging voor de hypes rondom de nieuwste topmodellen. Maar bij de G7-generatie wordt de keuze wat lastiger: je kunt kiezen tussen een G7, G7 Plus, G7 Play en G7 Power. Dat maakt het er niet makkelijker op, zeker als je niet meteen in detail naar de specificaties kijkt.

Na een eerste schifting blijven over: de G7 van 250 euro, de G7 Plus van 300 euro met vooral een betere camera en de G7 Power (voor 210 euro) met een grotere accu, maar op andere punten een mindere uitrusting. De G7 Play valt met zijn prijs van 140 euro in een heel andere categorie. De naam moet misschien liefhebbers van games aantrekken, maar met 2 GB werkgeheugen, een 32-bit processor en een lage scherm­helderheid van ­­350 ­cd/m2 is het vooral een goedkoop speeltje. We laten dat model verder dan ook buiten beschouwing.

Moto G7 Plus Power budget smartphone Motorola review test resultaten

Moto G7: display en camera

Alle drie de toestellen hebben vergelijk­bare afmetingen en een 6,2-inch scherm. Ingeschakeld kun je vooral de Power herkennen, omdat die een bredere inkeping in het display heeft – de zogeheten notch. Dat zal eerder storend werken. Bij alle ­modellen krijg je standaard een doorzichtige case.

De schermen zijn een lcd-panel met een grote kijkhoek en krachtige kleuren. Ze halen het echter niet bij een goede ips-panel, laat staan een oled-scherm. Ook de maximale helderheid van de G7 en G7 Plus zou beter kunnen, met 400 cd/m2 kun je in zonlicht weinig herkennen. Ze hebben wel een full-hd-resolutie, wat in de prijsklasse van de G7 nog niet vanzelfsprekend is. Het display van de G7 Power heeft een lagere resolutie en wat fletsere kleuren.

De camera’s van de G7 en G7 Power leveren doorsnee resultaten voor hun prijsklasse. Je krijgt best goede foto’s bij voldoende licht, maar veel artefacten door ruisfilters als er weinig licht is. Het scherpstellen duurt relatief lang, als je geen statief gebruikt is een ongewoon hoog aantal foto’s onscherp. De camera van de G7 Plus is in alle opzichten veel beter. Een telelens ontbreekt daarbij wel, maar dat is logisch omdat de uitrusting toch al beter is dan je voor het prijskaartje zou verwachten.

Hardware en accuduur

De processor bij de G7 en G7 Power is voor de prijsklasse ruim voldoende. Alledaagse taken en ook een spelletje met een wat lager detailniveau zijn geen enkel probleem. De processor van de G7 Plus presteert bij 3D-games circa 50 procent beter.

Alle drie de modellen hebben voldoende werkgeheugen en opslagruimte en er zijn geen versies met andere capaci­teiten. Ze bieden allemaal een slot voor een geheugenkaart en zelfs gelijktijdig voor een tweede simkaart. De G7 en G7 Power kunnen de microSD-kaart als intern geheugen formatteren, maar bij de G7 Plus kan dat vreemd genoeg niet. Alle toestellen zijn voorzien van een USB-C-aansluiting. Een usb-stick die je daarop aansluit wordt herkend als massaopslag, maar je kunt er geen display op aansluiten.

Motorola Moto G7-serie: accuduur en benchmarks.

De G7 en G7 Plus gaan ongeveer even lang mee op een batterijlading. de meeste gebruikers zullen daar de dag prima mee doorkomen. Veel vergelijkbaar geprijsde concurrenten bieden echter een langere gebruiksduur. Het opladen van de G7 Plus ging echter in een tot dusver snelste tijd. De G7 Power doet zijn naam eer aan en overtreft het record wat de accuduur betreft tot nu toe met maar liefst 20 procent. Dat het opladen ook erg lang duurt, is dan ook niet zo’n groot nadeel.

Motorola voorziet de toestellen van Android 9 met weinig aanpassingen of bloatware. Updates zou je in elk geval twee jaar lang moeten ontvangen. Op het moment van testen werden de toestellen echter nog geleverd met de security-patch van december 2018.

Testresultaten

Moto G7

Moto G7

De één centimeter brede ­notch boven in het display is nauwelijks hinderlijk en laat genoeg ruimte over voor statusiconen en meldingen. De foto’s hebben mooie kleuren, maar zelfs bij voldoende licht zie je zichtbare ruis, filterartefacten en weinig details in donkere delen. Bij minder licht nemen de artefacten toe. Vaak kiest de camera een te korte belichtingstijd, zodat de foto’s donker worden. De foto’s zijn daardoor minder dan die van de Huawei Mate 20 Lite en Samsung A7.

Het binnenste van het toestel is verzegeld tegen water. Dat levert geen IP-normering op en maakt het toestel niet waterdicht, maar het kan schade bij een korte onderdompeling voorkomen. Je kunt het toestel in ieder geval in de regen gebruiken. Dat is al meer dan je elders in die prijsklasse aantreft. De luidspreker klinkt matig, kan niet hard en vertekent. Bij het afspelen van media werkt ook de oorspeaker bovenin mee, maar op hetzelfde volume als bij het telefoneren. Een stereogeluid levert dat echter niet op.

Op stand-by kun je bij alle drie de modellen de camera starten door het toestel snel om te keren en weer terug, zoals gebruikelijk is bij Motorola. De vingerafdrukscanner aan de achter­zijde is ver genoeg van de camera verwijderd om een vuile lens te vermijden.

Pluspunten

  • redelijk scherm
  • redelijke camera

Minpunten

  • middelmatige accuduur

Bekijk deze smartphone

Doorlezen is gratis, maar eerst even dit:

Dit artikel is met grote zorg samengesteld door de redactie van c’t magazine – het meest toonaangevende computertijdschrift van Nederland en België. Met zeer uitgebreide tests en praktische workshops biedt c’t de diepgang die je nergens online vindt.

Bekijk de abonnementen   Lees eerst verder

Moto G7 Plus

Moto G7 Plus

Het grote pluspunt is de camera. Die belicht trefzeker, toont meer details in de schaduwen en het ruisfilter werkt beter. Bij minder licht blijven meer details behouden. De afdrukvertraging is ook korter, waardoor we geen bewogen foto’s kregen.

Daardoor maakt de G7 Plus betere foto’s dan de gelijk geprijsde Huawei Mate 20 Lite en Samsung A7. Zelfs de Nokia 8.1 met zijn voor 400 euro al goede camera, moet zich vaak gewonnen geven.

Andere interessante pluspunten: Quick Charge 4 laadt de accu in een kwartier tot de helft op en in 42 minuten volledig. Een record! Bovendien is er wifi 5 aanwezig (11ac), Bluetooth 5.0 met de betere aptX-codec en sneller LTE. De oorspeaker gaat ook aan bij het afspelen van media, wat in landschapsmodus zorgt voor een subtiel stereo-effect met een relatief goed geluid. Anders dan bij de G7 wil de G7 Plus een geheugenkaart niet als intern geheugen formatteren, waardoor je er alleen foto’s, films, en specifieke data op kwijt kunt (maar dan niet met alle apps).

De Snapdragon 636 presteert bij 3D-benchmarks duidelijk sneller dan de 632. Bij andere benchmarks was hij soms absurd veel sneller, maar soms ook wel absurd veel trager dan de 632. Het display en helaas ook de accuduur zijn grotendeels vergelijkbaar met die van de G7.

Pluspunten

  • goede camera
  • goede uitrusting

Minpunten

  • middelmatige accuduur

Bekijk deze smartphone

Moto G7 Power

Moto G7 Power

Een accuduur van 21,5 uur bij offline video afspelen, dat is wel een record te noemen. Tot dusver was 17 uur uitstekend, en haalden maar een handvol toestellen zoals de OnePlus 6T, Asus ZenFone Max en CAT S61 dat. Ook bij andere metingen van de accuduur scoorde de G7 Power minstens 20 procent beter dan het op een na beste toestel. Kortom: de accuduur is erg lang.

De behuizing is slechts iets groter dan die van de andere twee. De camera maakt praktische dezelfde foto’s als de G7, wat voor die prijs heel goed is.

Het grootste nadeel ten opzichte van de andere G7’s is echter wel het display met zijn wat fletsere kleuren en een lagere resolutie. Tekst is niet zo scherp en foto’s spreken minder dan op de andere schermen. Games draaien wel wat sneller. De verlichting kan ook feller dan bij de andere panels.

Er zijn nog meer minpunten: de Power is niet spatwaterbestendig, hij biedt geen 5GHz-wifi en bij LTE geen kanaalbundeling. Bovendien hebben niet alle modellen die verkocht worden NFC. Als dat ontbreekt, kun je niet contactloos betalen met je smartphone – al is dat nog geen al te groot probleem.

Een echte luidspreker ontbreekt, muziek wordt alleen afgespeeld via de matig klinkende oorspeaker.

Pluspunten

  • extreem lange accuduur

Minpunten

  • lage schermresolutie
  • matige uitrusting

Bekijk deze smartphone

Bekijk voor meer gegevens en beoordelingen van de Moto G7, G7 Plus en G7 Power de uitgebreide tabel (in pdf-formaat).

testresultaten Motorola G7 Plus Power beoordeling

(klik op tabel voor de pdf)

Conclusie

Het liefste zouden we een G7 Power Plus zien, maar Motorola biedt die combinatie van een goede uitrusting en lange accuduur helaas niet. De G7 stelt je wat dat betreft voor een lastige keuze: betaal je liever wat meer voor de goede camera van de G7 Plus of wil je geld besparen met de G7 Power en accepteer je dan het slechtere display in ruil voor een dubbel zo lange accuduur?

Geduchte concurrenten zijn de Sam­sung A7 (goed oled-display, accuduur tussen G7 en G7 Power in, groothoeklens) en de Huawei Mate 20 Lite (snellere processor). Qua camera liggen die op het niveau van de G7 en G7 Power. De Moto G7 Plus maakt betere foto’s en heeft ook de beste camera in zijn prijsklasse.

(Jörg Wirtgen, c’t magazine)

Meer uitgebreide reviews lees je in c’t 12/2024

Meer over

Smartphones

Deel dit artikel

Marco den Teuling
Marco den TeulingHad als eerste eigen computer ooit een 16-bit systeem, waar van de 48 kilobyte toch echt niet ‘genoeg voor iedereen’ was. Sleutelt graag aan pc’s, van de hardware tot het uitpluizen van de BIOS-instellingen. Vindt ‘Software as a Service’ een onbedoeld ironische naamgeving.

Lees ook

NordVPN review: hoe goed & veilig is deze ‘duurdere’ VPN nou echt?

NordVPN is al meer dan tien jaar actief als commerciële VPN-dienst, waardoor het een van de langstbestaande spelers in de branche is. Maar hoe prestee...

Fairphone Fairbuds review: repareerbare draadloze oortjes

De meeste in-ears kunnen de prullenbak in als de accu kapot gaat. Maar het kan echt wel anders, zoals Fairphone laat zien met de Fairbuds en hun verwi...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er