miniLED vs OLED – LG QNED 8K 75QNED999PB – review

Elwin Hodžić
0

Het formaat van deze smart-tv is net zo indrukwekkend als de resolutie en helderheid maar er is ook een schaduwzijde. Benieuwd naar deze schaduwzijde? Lees meer hierover in deze LG QNED 8K 75QNED999PB review.

 

LG QNED 8K 75QNED999PB - review

MiniLED

LG’s QNED heeft net als Samsungs QLED niets met oled te maken, dat geeft alleen aan dat er mini-leds worden gebruikt voor de verlichting. Dat zijn er volgens LG circa 30.000, die volgens onze test over 1920 zones (60 × 32) verdeeld zijn. De zones kunnen afzonderlijk helderder oplichten, maar het resultaat is niet optimaal.


Ontvang gratis informatie en tips over nieuwe tv-trends, schrijf je in voor de nieuwsbrief:

Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.

HDR-modus – LG QNED 8K 75QNED999PB – review

In de HDR-modus zijn erg heldere objecten omgeven door een aura dat meebeweegt. Bij ondertitels en logo’s op een donkere achtergrond wordt die ook helderder en als een film zwarte randen hee‑ , stralen lichte delen van de film daarin door.

Beeldweergave – LG QNED 8K 75QNED999PB – review

De 8K-resolutie komt vooral bij foto’s tot zijn recht, omdat er nog weinig andere 8K-content is. Het goed ontspiegelde display toont verzadigde kleuren en dekt een groot deel van de DCI-P3 en Adobe RGB kleurruimte af. Full-hd-video’s van goede kwaliteit en 4K blu-rayfilms ogen scherp, bij slecht bronmateriaal toont het 8K-scherm alle artefacten ongenadig. Bij contrastrijke heldere objecten duiken de aura’s op. Deze QNED wijkt daarmee duidelijk af van oled-tv’s met hun afzonderlijk verlichte pixels.

MiniLED vs OLED

Mocht je na het lezen van bovenstaande nog steeds nieuwsgierig zijn naar hoe deze MiniLED tv zich verhoudt ten opzichte van een OLED, dan kan je even de video hieronder bekijken. In de video wordt een vergelijking gemaakt tussen een LG C1 OLED tv en een LG QNED99 MiniLED tv. Zo wordt er bijvoorbeeld gekeken op welke van de twee schermen je beter kan gamen en natuurlijk waarom dit het geval is.

 

Conclusie – LG QNED 8K 75QNED999PB – review

Zoals gezegd wijkt deze QNED wijkt duidelijk af van oled-tv’s met hun afzonderlijk verlichte pixels. Bovendien is de kans op een inbranding van het scherm kleiner bij miniLED dan bij OLED. Ben jij na het lezen van deze artikel wellicht geinteresseerd in meer informatie over miniLED TV’s? Lees dan onze blog over (onder andere) miniLED TV’s bij IFA 2022!

LG QNED 8K 75QNED999PB- review – plus- en minpunten

+ groot kleurbereik
+ erg hoge helderheid
problemen met zoneverlichting

LG QNED 8K 75QNED999PB specificaties

FabrikantLG, lg.com/nl
Display75” IPS, 120 Hz, 10-bit
Ingangen4 × HDMI 2.1 (4K/120 Hz met HDR, ALLM, HGIG)
HDR / audioDolby Vision, HDR 10, HLG / Dolby Atmos, Dolby Digital
Afmetingen167 × 103 × 41 cm (met voet)

(Deze informatie is afkomstig uit het artikel in c’t 04, 2022, pagina 26).

Lees meer over tv's en beeldschermen in c’t 10/2024

Meer over

LGsmart-tv

Deel dit artikel

Elwin Hodžić
Elwin Hodžić(Web)redacteur bij c't. Ondanks de studie geschiedenis, altijd al een passie gehad voor alles wat met IT te maken heeft. Sleutelt in zijn vrije tijd graag aan pc’s, van de hardware tot het uitpluizen van de BIOS-instellingen om een pc zo optimaal mogelijk te laten werken.

Lees ook

iiyama ProLite XUB2797QSN review: alleskunner voor op kantoor

Je vindt in iiyama’s ProLite monitorlijn de meest uiteenlopende modellen met cryptische modelnamen. Wat gaat er schuil achter XUB2797QSN en waarin ond...

Samsung Galaxy A55 review: betere optie dan de Galaxy A35 5G?

Bij Samsung krijgen de S-serie en vouwtelefoons de meeste aandacht, maar budgetmodellen zoals de A15 en (goedkope) middenklassers zoals de A54 zijn to...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er