De IFA, de jaarlijks vakbeurs voor consumentenelektronica in Berlijn, werd in 2020 in het klein gehouden en in 2021 geannuleerd. Van 2 tot 6 september 2022 was er voor het eerst weer een grootschalige IFA. Was er op de IFA van 2022 veel nieuws te melden na twee jaar afwezigheid?
De c’t-redactie bezocht het evenement en kwam terug met veel foto’s en indrukken. We noemen hier enkele hoogtepunten en welke nieuwe producten en technologieën het meeste opvielen.
IFA 2022 – van 8K naar mini- en microled
Waar in 2019 en 2020 de nadruk nog op 8K en oled lag, lag de focus dit keer op andere termen die bij de tv’s de aandacht moesten trekken. Miniled (LG) en microled (Samsung) zijn de nieuwe toverwoorden voor nog fraaiere beelden.
Bijna alle tv-fabrikanten hadden op zijn minst een of meerdere modellen tv’s staan met minileds. Die bieden in vergelijking met normale lcd-schermen een erg hoog aantal backlight-zones en daardoor op veel punten een beter beeld.
Bij microleds licht elke pixelgroep echter afzonderlijk op, vergelijkbaar met oled, voor een nog hoger contrast en helderheid. Samsung toonde meteen bij de ingang van hun eigen hal een serie microled-tv’s met inderdaad indrukwekkende beelden. Voordat microled-tv’s echter goed verkrijgbaar – of enigszins betaalbaar – zijn zal wel nog een tijd duren.
Gebogen en vouwbare schermen
Veel fabrikanten presenteerden producten met gebogen schermen, veelal gericht op gamers. Zo had LG op de stand de OLED Flex, een 42-inch scherm dat van vlak naar gebogen kan schakelen. De variabele refreshrate en snelle responstijd passen prima bij een gamingmonitor. Op de beurs werd hij in fraaie gameset-ups getoond.
Samsung liet op de beurs de Odyssey Ark zien, een maar liefst 55 inch grote curved monitor die verticaal gezet kan worden. Met een ronde bedieningspuck kun je het schermoppervlak verdelen en verschillende lay-outs maken voor bepaalde toepassingen.
Laptop met vouwbaar scherm
Een hoogtepunt van de beurs vonden we de Zenbook 17 Fold van Asus. Als het scherm gevouwen is en het toetsenbord de onderste helft afdekt, heb je een 1,5 kg lichte, compacte 12,5-inch laptop. Maar til je het toetsenbord eraf en vouw je het scherm uit, dan heb je een 17,3-inch werkoppervlak, dat je met de uitklapbare steun horizontaal of verticaal neer kunt zetten. Andere scenario’s om het vouwen te benutten zijn ook mogelijk.
Ook andere fabrikanten hadden producten met vouwbare schermen. Samsung verwerkte zelfs grote aantallen Galaxy Fold 4 en Flip 4 op verschillende manieren in de stands en aankleding .
Sneller draadloos
Op de IFA toonden diverse fabrikanten ook de meest recente en nieuwe routers met uiteraard Wi-Fi 6 en Wi-Fi 6E. In routers van internetproviders zul je die misschien nog niet aantreffen, maar dankzij de vrije routerkeuze ben je daar niet toe beperkt.
Fabrikant AVM toonde bijvoorbeeld de nieuwe Fritz!Box 5590 Fiber voor glasvezelaansluitingen en de Fritz!Repeater 3000 AX. Die kunnen uiteraard ook in een meshnetwerk met andere Fritz!-producten en de binnenkort gelanceerde Fritz!OS versie 7.50 gaan draaien.
E-mobility
Zowel in de gangpaden als op diverse stands moest je uitkijken niet te struikelen over elektrische steps en andere elektrische voertuigen. Aangezien die hier nog niet zijn toegestaan, zijn ze voor ons nog niet zo relevant, maar er zijn op dat vlak toch leuke ontwikkelingen.
De CT-1 elektrische microcar trok onze aandacht niet alleen door een soort c’t-logo op de auto, maar ook door de zeer smalle wielbasis. Tijdens het rijden kan in de ‘performance modus’ de wielbasis verbreed worden, zodat hogere snelheden mogelijk zijn zonder dat het voertuig risico loopt om te vallen – zoals de elektrische bestelwagentjes van Picnic.
Meer IFA
Andere dingen die in meer of mindere mate opvielen tijdens ons bezoek aan de IFA:
- De beurs was iets kleiner dan in 2019 en er werd meer nadruk gelegd op online en hybride events. Mondkapjes waren wel niet verplicht op de beurs, maar het effect van de coronapandemie was toch zichtbaar.
- Er waren meer producten (zeker bij schermen) gericht op het lucratieve en groeiende gamingsegment.
- Elektrische voertuigen (van stepjes tot een omgebouwde Rolls Royce met elektromotor) waren meer vertegenwoordigd, opvallend veel fabrikanten presenteerden ook eigen laadpalen op hun stand.
- De IFA was nog meer gericht op pers en genodigden in plaats van consumenten, Sony had bijvoorbeeld geen publiek toegankelijk deel op de beurs.
- Er was – in elk geval in de slogans en marketing – meer aandacht voor milieuaspecten, maar minder dan verwacht. Energieverbruik was echter een onderbelicht aspect bij veel producten en er werd nauwelijks ingespeeld op de huidige energieprijzen in Europa.
Volgens de organisatie van de IFA zelf was de beurs een ‘sterke comeback’. Ondanks het ontbreken van echt revolutionaire producten hebben we veel fraaie en interessante producten bekeken en uitgeprobeerd die voor IT-liefhebbers de moeite waard zijn. Het is altijd wel even afwachten welke we daar in de (nabije) toekomst in de winkel concreet terug van gaan zien.