Met de Devolo 550+-reeks regel je wifi via powerline

Noud van Kruysbergen
0

Devolo 55+ wifikit powerline

De 550+-serie van Devolo moet wifi in het hele huis mogelijk maken, maar dan wel alleen op de 2,4 GHz-band en zonder meshmogelijkheden.

De Multiroom WiFi Kit 550+ van Devolo bestaat uit een dLAN 550 duo+-set en een extra dLAN 550+ WiFi-adapter. Bij alle drie ben je geen stopcontact kwijt. De basisadapter sluit je aan op je netwerk, het koppelen van de twee Powerline-adapters is daarna zo gepiept. Je kunt ook kiezen voor een starterkit met twee adapters en eventueel nog uitbreiden met een losse uitbreidingsadapter.

Je kunt een eigen wifinetwerk opzetten, maar ook de gegevens van je router via WPS overnemen. Het makkelijk doorgeven van wifigegevens tussen adapters is wat Devolo de Wifi Move-technologie noemt. Die term houdt dus niet in dat je zelf makkelijk in huis kunt rondlopen en altijd het sterkste wifisignaal hebt. Je moet zelf switchen van wifibron. Het is dus geen meshsysteem.

Ook valt meteen op dat er alleen een 2,4GHz-signaal is. Met het gebruikte 11n-protocol is maximaal 300 Mbit/s mogelijk, al kan er via Powerline 500 Mbit/s door de elektriciteitsdraden. De bottleneck zit in de Fast-Ethernet-verbinding: hiermee haal je 100 Mbit/s maximaal.

Bij metingen kwamen we uit op zo’n 80 Mbit/s up en down. Dat is een prima waarde voor zo’n systeem, maar met hetzelfde notebook haalden we met een ac-867-meshsysteem op 5 GHz een snelheid van meer dan 450 Mbit/s. Devolo heeft met de 1200+-kit dan ook een concurrent in eigen huis met wél 5 GHz en een Gigabit-ethernetaansluiting. Dat lijkt ons de meerprijs – zeker op de langere termijn – meer dan waard.

Devolo Multiroom WiFi Kit 550+

Wifi-Powerline-systeem
FabrikantDevolo
Wifi2,4 GHz, 802.11n-300
Bedieningselementen basis / adapterspairing / pairing, wifi
Aansluitingen basis / adapters2 × Fast Ethernet / 1 × Fast Ethernet
Meegeleverdnetwerkkabel, handleiding
Prijs€ 199

Meer over

HardwareWifi

Deel dit artikel

Lees ook

VirusTotal Mobile: gespuis detecteren onder Android

De app VirusTotal for Android geeft meteen aan het begin al een disclaimer dat de app geen realtime virusscanner is. Maar het is wel een handige tool ...

Externe behuizing voor ssd of harde schijf: 8 modellen getest

Een (oude) harde schijf of ssd kun je in een usb-behuizing stoppen en als extern opslagmedium gebruiken. We hebben een aantal modellen externe behuizi...

0 Praat mee

avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er