Meer dan genoeg: de Apple iPad Air 3

Daniel Dupré
0
Apple iPad Air 3

(Bron: Apple)

Apple heeft recent zijn nieuwe generatie iPad Air 4-modellen voor 2020 uitgebracht. Voor het goedkoopste model betaal je bij Apple 669 euro, terwijl een vergelijkbaar model van de vorige generatie iPad Air 3 voor rond de 520 euro te vinden is. Dit model is nog redelijk actueel, en de iets lager prijs maakt het interessant als je op zoek bent naar een nieuwe Apple tablet maar iets minder wilt uitgeven. Indien je twijfelt of Apple iets voor je is, hebben we ook een overzicht van verschillende systemen en hun respectievelijke voordelen.

Van klein tot groot: de iPad-serie heeft voor bijna elk doel wel een geschikte tablet, van de kleine multimediavreter (iPad Mini) tot de 12,9-inch krachtpatser (iPad Pro). De iPad Air 3 combineert de vele voordelen van de verschillende modellen. Hij is goedkoper dan de iPad Pro’s, maar krachtiger dan de instapmodellen. In vergelijking met de iPad 6, die een kleine 180 euro minder kost, biedt de iPad Air 3 twee keer zoveel geheugen, meer RAM, een betere frontcamera, eSIM en, last but not least, een aanzienlijk snellere chip. Terwijl de iPad 6 van rekenpower wordt voorzien door de A10 van Apple, gebruikt de iPad Air de A12 uit 2018.

Optisch gezien lijken iPad Air 3 en iPad 6 erg op elkaar omdat ze de brede displayranden inclusief vingerafdruksensor gemeen hebben. De Pro-modellen zijn daarentegen voorzien van smalle randen en ontgrendelen via Face ID. In tegenstelling tot de iPad Pro heeft de iPad Air een Lightning-poort en een jackaansluiting, maar geen USB-C. En in tegenstelling tot wat zijn naam doet vermoeden is de iPad Air iets dikker dan de iPad Pro (6,1 versus 5,9 mm).

Apple iPad Air Pencil

De Apple iPad Air 3 is helaas alleen compatibel met de Pencil van de eerste generatie. Die kun je niet inductief opladen, maar alleen vrij onhandig via de Lightning-poort van de iPad.

Met zijn 10,5-inch display lijkt de iPad Air 3 niet alleen op de huidige instap-iPads, maar ook op de iPad Pro uit 2017. Dezelfde Apple-toetsenborden kunnen ook worden gebruikt; ze docken via de Smart Connector. In gevouwen toestand beschermt het Smart Keyboard het display; in uitgeklapte toestand houdt de toetsenbordcover de iPad op zijn plaats met magneten. De toetsenafstand is voldoende groot en is ook niet groter voor het toetsenbord van de iPad Pro 11”. Na een korte periode van wennen aan de 18 millimeter brede toetsen kun je lekker doortypen. Als je de iPad wilt combineren met een groter toetsenbord, zul je moeten kiezen voor de 12,9-inch Pro-versie.

De iPad Air 3 ondersteunt peninvoer met de eerste generatie Pencil van Apple (100 euro), die wordt opgeladen via de Lightning-aansluiting en ook via die aansluiting kan worden gekoppeld. De pen is groter dan de S Pen van Samsung en ligt prettiger in de hand, vooral bij langdurig schrijven. Het gladde oppervlak is echter vervelend. Als alternatief kan de Stift Crayon van Logitech worden gebruikt, maar die is niet drukgevoelig. De Apple Pencil 2, die oplaadbaar is door middel van inductie, is niet compatibel. Hierdoor zit je zonder de mogelijkheid om te schakelen tussen twee kernfuncties door middel van dubbeltikken.

Apple iPad Air 3

Apple iPad Air 3

 

Wil je op de hoogte blijven van het laatste IT-nieuws en de nieuwste online-artikelen? Meld je dan hier aan voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.

Meer Apple-nieuws lees je in c't 06/2024

Meer over

Apple

Deel dit artikel

Daniel Dupré
Daniel DupréDaniel koestert een liefde voor het in elkaar zetten van zinnen en van computers, en heeft in c't een prachtige mogelijkheid gevonden om beide te combineren.

Lees ook

Tado Slimme Thermostaat X review: nieuw maar ook beter?

De Duitse fabrikant Tado heeft een compleet nieuwe lijn aan smarthome producten op de markt gezet waaronder een nieuwe slimme thermostaat met de naam ...

ECS Liva Z5 Plus review: mini-pc voor op kantoor met veel aansluitingen

Met twee 2,5Gbit/s-netwerkpoorten, USB4 en vier monitoraansluitingen heeft de Liva Z5 Plus mini-pc aansluitingen die niet onderdoen voor die van een d...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er