MapSCII review: een wereldkaart op je terminal

Marco den Teuling
0

Inhoudsopgave

  Ben je fan van Zuid-Frankrijk maar zit je vast aan de commandoregel? In deze review kijken we naar MapSCII waarmee je beide werelden kunt combineren. Dit programma laat een kaart zien in de terminal die je kunt inzoomen met het muiswiel of de A-Z toetsen, afhankelijk van je terminalemulator.

  MapSCII review: een wereldkaart op je terminal

  Interactieve kaartbediening

  Je kunt de kaart verschuiven door te slepen of de pijltoetsen te gebruiken. Hoewel de naam anders doet vermoeden, maakt MapSCII hoofdzakelijk gebruik van unicode-tekens om een verrassend duidelijke weergave te bieden, mits je de juiste zoomfactor kiest.

  Status en installatie

  Het programma wordt niet meer actief onderhouden, maar blijft een interessante tool om te demonstreren. Voor een snelle blik kun je met een Telnet-client verbinding maken door ‘telnet mapscii.me’ in te voeren.

  Voor lokale installatie is het gebruik van de JavaScript-pakketmanager npm het eenvoudigst; gebruik het commando ‘npm install -g mapscii’. Alternatieve installatiemethoden zijn via Snap voor Ubuntu of via AUR voor Arch Linux onder de naam ‘nodjs=mapscii’.

  Dataopslag

  Na installatie haalt het programma kaartmateriaal op van http://mapscii.me, maar de data wordt lokaal gecached in de map ~/.mapscii. Dit zorgt ervoor dat de kaarten snel en offline beschikbaar zijn.

  Conclusie MapSCII review

  Al met al is MapSCII een unieke tool die het mogelijk maakt om via de commandoregel interactief kaarten te verkennen, gebruikmakend van unicode-tekens voor de visualisatie. Hoewel het programma niet langer wordt bijgewerkt, biedt het nog steeds waardevolle functionaliteit voor het bekijken en manipuleren van kaartgegevens op een minimalistische manier. Bovendien maken de eenvoudige installatie en lokale caching van kaartdata MapSCII een interessante optie voor snel en toegankelijk kaartgebruik.

  MapSCII review: plus- en minpunten

  +Hoge geekfactor
  Beperkte bruikbaarheid
  Wordt niet meer onderhouden

  MapSCII specificaties

  Systeemeisen

  Node.js, xterm-compatibele terminal

  Meer van zulke software reviews?

  Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief:

  Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.

  Meer over

  Software

  Deel dit artikel

  Marco den Teuling
  Marco den TeulingHad als eerste eigen computer ooit een 16-bit systeem, waar van de 48 kilobyte toch echt niet ‘genoeg voor iedereen’ was. Sleutelt graag aan pc’s, van de hardware tot het uitpluizen van de BIOS-instellingen. Vindt ‘Software as a Service’ een onbedoeld ironische naamgeving.

  Lees ook

  Streamingdienst voor films en series: Netflix, Amazon & co vergeleken

  Behalve Netflix als streamingdienst voor films en series, heb je nu ook Apple TV+, Disney+, Amazon Prime Video en lokale aanbieders. We vergelijken de...

  Beste streaming box of streaming stick voor Netflix, HBO Max en meer

  Netflix, ViaPlay of meer streamen, maar je tv heeft geen (goede) apps? Bekijk de vergelijkende review en kies de beste streaming box.

  0 Praat mee
  avatar
    Abonneer  
  Laat het mij weten wanneer er