Logitech Brio 505 review: de perfecte partner voor videoconferenties?

Noud van Kruysbergen
0

Inhoudsopgave

  In deze review nemen we de Logitech Brio 505 onder de loep. Deze webcam richt met een paar interessante features zoals het automatisch inzoomen en de Show Mode op zakelijke gebruikers, maar is mede gezien zijn prijs ook interessant voor thuisgebruik.

  Logitech Brio 505 review: de perfecte partner voor videoconferenties?

  Zakelijke functionaliteit en gemak

  De Logitech Brio 505-webcam lijkt op het eerste gezicht een standaard webcam, zoals er al vele op de markt zijn. Echter, het toevoegen van ‘for Business’ wekt toch interesse. Dit komt allereerst tot uiting in de certificeringen voor platforms zoals Microsoft Teams en Zoom. Daarnaast wordt gebruiksgemak met optimale standaardinstellingen benadrukt.

  Eenvoudige aansluiting en flexibiliteit

  Het aansluiten is eenvoudig dankzij de USB-C-plug: plug-and-play. Dit zal geen probleem zijn voor veel nieuwe laptops, maar waarschijnlijk is dit niet de belangrijkste doelgroep, aangezien laptops vaak al een ingebouwde webcam hebben. Bij een vaste opstelling is USB-C mogelijk minder vanzelfsprekend, maar er wordt geen USB-C naar USB-A-adapter meegeleverd.

  Privacy en stabiele montage

  De cilindervormige camera heeft aan de rechterkant een knop om het lensluikje te openen, wat als een ‘hardwarematige’ privacy-oplossing fungeert. Onderaan is er een schroefopening om de camera op een statief te bevestigen. Met de meegeleverde schroef kan de camera magnetisch worden vastgeklikt op de universele bevestigingsclip. Deze clip kan in diverse hoeken worden ingesteld, waardoor de webcam stabiel op elke monitor kan worden gemonteerd. Het is belangrijk om de schroef goed aan te draaien, omdat anders de magneetsterkte sterker kan zijn dan de schroefbevestiging bij het draaien van de webcam.

  Met de plakstrip onderaan kan de clip ook aan de monitor worden bevestigd om ervoor te zorgen dat deze niet beweegt, vooral bij een laptopopstelling.

  Haarscherpe resolutie en intelligente functies

  De Brio 505 heeft een maximale resolutie van 1080p/30fps, wat voldoende is voor de meeste één-op-één gesprekken. Verschillende conferentiesoftware herkent de camera direct. Ook de volgfunctie werkt meteen, waarbij de camera altijd probeert het hoofd in het midden van het beeld te houden. Zonder aanvullende instellingen is het beeld goed bruikbaar, hoewel het contrast iets hoger zou kunnen zijn.

  Uitgebreide instellingsopties met LogiTune

  Met de LogiTune-software (beschikbaar voor Windows en macOS) zijn er extra mogelijkheden. De software herkent de Brio 505 direct en stelt je in staat om de instellingen aan te passen, zoals de RightSight-functie die de cameravolging regelt. De software biedt ook de optie om de kijkhoek in te stellen, handmatig in te zoomen en de beelduitsnede aan te passen.

  De autofocus, witbalans, HDR, helderheid, contrast, verzadiging en scherpte kunnen allemaal worden aangepast in de instellingen.

  Superieure geluidskwaliteit en handige functies

  De ingebouwde stereomicrofoon levert verstaanbaar geluid, maar de gevoeligheid neemt af op grotere afstand. Het geluid mist diepte en klinkt enigszins gecomprimeerd, wat geschikt is voor spraak.

  De aanwezige videofilters kunnen het beeld helderder maken of monochroom, maar de overige filters voegen weinig toe, vooral niet voor zakelijk gebruik. Een opvallende functie is de Show Mode, die automatisch het beeld 180 graden draait wanneer je de camera naar voren buigt om bijvoorbeeld een document aan een gesprekspartner te laten zien.

  Conclusie Logitech Brio 505 review

  Zonder twijfel presenteert de Logitech Brio 505-webcam een samensmelting van functionaliteit, gemak en aanpassingsvermogen die hem onderscheidt van de massa. De duidelijke focus op zakelijk gebruik wordt treffend geïllustreerd door de certificeringen voor vooraanstaande platforms, zoals Microsoft Teams en Zoom. Zowel de moeiteloze USB-C-connectiviteit als de veelzijdige montagemogelijkheden maken deze webcam geschikt voor zowel laptops als vaste installaties.

  Met een initiële adviesprijs van 139 euro, is het opmerkelijk dat deze camera momenteel op diverse locaties verkrijgbaar is voor een bescheidener bedrag van ongeveer 20 euro minder. Dit prijsverschil maakt het product nog verleidelijker, niet enkel voor zakelijk gebruik.

  Logitech Brio 505 review: plus- en minpunten

  +Beeldkwaliteit/instellingsmogelijkheden
  +Nuttige Show Mode
  +Stabiele bevestiging

  Logitech Brio 505 specificaties

  Fabrikant

  Logitech

  Camera

  4 megapixel, 1080p/30fps, autofocus, 4 × digitale zoom

  Aansluiting

  USB-C, vaste kabel

  Systeemeisen

  Windows, macOS, Chrome OS

  Afmetingen camera

  11,0 cm breed × 3,2 cm doorsnee

  Shoplink en prijsMaxICT, circa 117 euro

  Meer van zulke hardware reviews? Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief:

  Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.

  Deel dit artikel

  Noud van Kruysbergen
  Noud van KruysbergenNoud heeft de 'American Dream' doorlopen van jongste bediende tot hoofdredacteur van c't, waar hij zo veel mogelijk de diepgang, betrouwbaarheid en diversiteit wil bewaken.

  Lees ook

  Chromecast met Google TV review: beter dan de Chromecast (Ultra)?

  In deze review bespreken we of de Google Chromecast met Google TV, die beschikt over een eigen grafische interface, apps en een afstandsbediening, han...

  NordVPN review: hoe goed & veilig is deze ‘duurdere’ VPN nou echt?

  NordVPN is al meer dan tien jaar actief als commerciële VPN-dienst, waardoor het een van de langstbestaande spelers in de branche is. Maar hoe prestee...

  0 Praat mee
  avatar
    Abonneer  
  Laat het mij weten wanneer er