Linksys Hydra Pro 6 review: prima router voor gemiddelde consument

Noud van Kruysbergen
0

In deze review werpen we een blik op de Linksys Hydra Pro 6. We kunnen in ieder geval vooropstellen dat dit een prima router is voor de gemiddelde consument. Je kunt instellen wat nodig is, waarna hij doet waar hij voor gemaakt is.

Linksys Hydra Pro 6 review: prima router voor gemiddelde consument


Ontvang gratis informatie en tips over alles wat met netwerken te maken heeft, schrijf je in voor de nieuwsbrief:

Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.

Linksys Hydra Pro 6 unboxing

 De documentatie van de Linksys MR5500 (Hydra Pro 6) wordt bijgeleverd op een cd, wat op het eerste gezicht ouderwets lijkt. Echter, in gevallen waarbij je de router moet aansluiten zonder internettoegang, kan deze lokale documentatie bij problemen handig zijn.

Linksys Hydra Pro 6 installeren

De installatie van de Linksys Hydra Pro 6 moet via de Linksys-app gebeuren. Als je probeert om dit te omzeilen door naar het standaard IP-adres 192.168.1.1 te gaan via een browser op een pc die via een kabel is verbonden, zal er geen webinterface verschijnen, in plaats daarvan zal er een melding verschijnen dat je de Linksys-app moet downloaden. De app zoekt via Bluetooth automatisch naar de router en probeert de internetinstellingen te detecteren.

Na een herstart en twee minuten verplicht wachten (en bij alle ander acties verschijnt ook vaak ‘Dit kan tot een minuut duren’) kun je eventuele andere nodes uit de Linksys-stal aan een meshnetwerk toevoegen. Standaard wordt dezelfde SSID voor het 2,4GHz- en het 5GHz-netwerk gebruikt. In het Dashboard krijg je vervolgens een overzicht van je netwerk. De Snelheidscontrole in de app leverde waarden terug die bij ons gigabit-netwerk passen.

In de Linksys-app kun je via het hamburgermenu toegang krijgen tot diverse instellingen. Hier kun je het type wifi-beveiliging wijzigen van standaard WPA2 Personal naar WPA2/WPA3-gemengd Personal.

Linksys Hydra Pro 6 webinterface

Het is nu ook mogelijk om toegang te krijgen tot de webinterface van de router. Voordat je de webinterface kunt gebruiken, moet je eerst een herstelsleutel invoeren (die op de onderkant van de router staat) en vervolgens een wachtwoord voor de beheerder opgeven. Met de webinterface kun je meer instellingen aanpassen dan met de app, zoals het afzonderlijk instellen van wifi-SSID’s voor verschillende frequentiebanden en firewall-instellingen. Ook kun je IPv6 in- en uitschakelen via de app.

Het openen en doorsturen van poorten kan worden gevonden onder het tabblad “Toepassingen en games” onder Beveiliging, terwijl we verwachtten dat dit onder Connectiviteit zou staan. In de app is Poortinstelling een afzonderlijk menu-item.

Conclusie Linksys Hydra Pro 6 review

De Linksys Hydra Pro 6 is een consumentenrouter die de basisfunctionaliteiten goed uitvoert. Hoewel de interface soms traag kan zijn, heeft dit geen invloed op het dataverkeer. De wifi-prestaties zijn met 740 Mbit/s op een afstand van een meter meer dan voldoende. Bovendien is het mogelijk om de router via een app uit te breiden met andere mesh-apparaten van hetzelfde merk, zoals de Linksys Velop AX4200 WiFi-6.

Linksys Hydra Pro 6 review – plus- en minpunten

+ Eenvoudig te configureren
± Niet al te veel te configureren
verschillen tussen de app en de webinterface

Linksys Hydra Pro 6  specificaties

FabrikantLinksys, linksys.com
NetwerkWAN, 4 × LAN, 2×4 Wi-Fi 6 (max 5400 Mbit/s)
BeveiligingWPA2, WPA2/WPA3, WPA3 Personal
AansluitingenUSB 3.0-poort, 12V-voeding
Meegeleverdvoeding, cd, setup guide, korte netwerkkabel
Afmetingen / gewicht21,5 × 15,5 × 5,6 cm / 567 gram
Shoplink en prijsBCC,  adviesprijs van 189 euro

(Deze informatie is afkomstig uit het artikel in c’t 01/02, 2023, pagina 20)

Lees meer over netwerkapparatuur in c't 05/2024

Deel dit artikel

Noud van Kruysbergen
Noud van KruysbergenNoud heeft de 'American Dream' doorlopen van jongste bediende tot hoofdredacteur van c't, waar hij zo veel mogelijk de diepgang, betrouwbaarheid en diversiteit wil bewaken.

Lees ook

Chromecast met Google TV review: beter dan de Chromecast (Ultra)?

In deze review bespreken we of de Google Chromecast met Google TV, die beschikt over een eigen grafische interface, apps en een afstandsbediening, han...

OWC Express 4M2 review: externe behuizing voor maar liefst 4 M.2-ssd’s

Als je geen opslagruimte meer hebt in je laptop, is er altijd nog de optie om een externe ssd aan te sluiten. Als je daar echter nog steeds niet genoe...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er