Belkin Linksys Velop AX4200 WiFi-6

Redactie
0

Mesh wifi-systemen kunnen met meerdere nodes ook grotere woningen voorzien van snel internet. Belkin stapt over op het nieuwe WiFi-6 met de Linksys Velop AX4200, maar de firmware blijft nog achter bij de prestaties.

Ernst Ahlers en Marco den Teuling

Belkin, eigenaar van het merk Linksys, heeft zijn Velop mesh-nodes state-of-the-art hardware gegeven. Elke node bevat drie wifi­modules voor de huidige WiFi-6-standaard, die snellere communicatie belooft, vier gigabit-­ethernetpoorten voor de internetverbinding of apparaten die via een ­kabel moeten worden aangesloten en een quadcore­processor geklokt op 1,4 GHz. Qua bedieningselementen heeft elke node alleen knoppen voor aan/uit, reset en WPS, plus een statusled. Het geheel is aantrekkelijk verpakt en redelijk weg te werken op een boekenplank.

belkin linksys velop

De installatie van de meshkit, die uit twee apparaten bestaat, is in een paar minu­ten gebeurd met de smartphone-app Linksys (Android/iOS). Helaas activeert de app het verouderde WPA2 in plaats van de verbeterde wifi-encryptie WPA2+3 (gemengde modus) en biedt de app het gastwifi niet aan voor configuratie. Beide moet je achteraf instellen.

VLAN en IPv6

Netjes is dat je via de app ook VLAN-tagging kunt configureren zoals die bijvoorbeeld door een providerrouter wordt doorgegeven. Er waren wel problemen met IPv6. Als het systeem in DHCP-modus achter een Fritzbox (routercascade) draait, werkt IPv6 wel, maar multicast-IPTV weer niet. Dat kregen we alleen aan de praat als we overschakelden op de bridge-modus, waarmee de Velop-router in een ip-transparent accesspoint verandert. Daarbij gaan echter router­functies verloren, zoals ouderlijk toezicht (internettijdlimieten) en QoS-instellingen (prioritering van toepassingen of apparaten).

De processor heeft voldoende rekenkracht om gigabit-internet door te sturen naar het bekabelde netwerk (zie NAT-doorvoer in de tabel). De WiFi 6-modules kunnen dat niet helemaal bijbenen: een enkele client haalt een maximum van ongeveer 600 Mbit/s. Meer is alleen beschikbaar wanneer apparaten op verschillende radiobanden verbinding maken.

De wifi doorvoer van de eerste node die als router werkte, was goed tot zeer goed over 20 meter door muren heen, afhankelijk van de radioband. Als twee mesh­nodes gegevens doorstuurden via de snellere 5GHz-­module, die de onderlinge verbinding tussen nodes verzorgt (mesh-backbone), haalden we over 20 meter ongeveer 430 Mbit/s, met wel een beetje trial-and-error qua plaatsing van de nodes.

Repeaternode

Met een repeaternode op het 20m-punt ontving onze testlaptop, die nog eens 6 ­meter verderop stond, data met ongeveer 80 of 160 Mbit/s, afhankelijk van de radioband. Toen we de nodes via een netwerkkabel verbonden (de repeater wordt dan accesspoint), stegen de waarden aanzienlijk naar rond de 200 / 300 Mbit/s op respectieevlijk 2,4 / 5 GHz.

De USB-3.0-poort is bedoeld voor opslagapparaten in het netwerk via Windows-shares wanneer het systeem in de routermodus draait. Er is echter maar één enkele, met een wachtwoord beveiligd account mogelijk. De NAS-functie is dus alleen bruikbaar als centrale gemeenschappelijke opslag voor het gezin of een werkgroep.

Met een usb-ssd liet de c’t-NAS-benchmark iets meer dan 100 MB/s zien bij het openen van grote bestanden op een NTFS-­partitie. Met de andere ondersteunde formaten FAT32, EXT4 en HFS+ werd onze benchmark echter herhaaldelijk afgebroken met een schrijffout bij middelgrote bestanden. Linksys onderzoekt dat probleem.

Voor de vraagprijs van 400 euro voor de Velop AX4200 tweedelige kit hadden we niet zoveel manco’s verwacht als hierboven beschreven. Als je een meshsysteem wilt dat het moderne IPv6-protocol en multicast- IPTV in alle bedrijfsmodi ondersteunt, moet je wachten op een firmware-upgrade of het systeem in bridge-modus gebruiken achter een router. Heb je die functies niet nodig, dan kun je eerder instappen.

 


Ontvang wekelijks nieuwe informatie door je te abonneren op de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.

 

Pluspunten

goede doorvoersnelheden

Minpunten

beperkte NAS-functie
nog veel bugs

Belkin Linksys Velop AX4200
geteste firmware1.0.4.203508
NAT-doorvoer PPPoE (DS / US)944 / 908 Mbit/s
wifi 2,4 GHz dichtbij / 20 m325 / 139–185 Mbit/s
5 GHz dichtbij / 20 m612 / 164–208 Mbit/s
backbone-doorvoer 20 m308–426 Mbit/s
client-doorvoer 26 m, 2,4 / 5 GHz81 / 164 Mbit/s
energieverbruik totaal18 watt / 38 VA (idle)
amazon.nl€ 400

 

Blijf op de hoogte van de ontwikkelingen in c't 05/2024

Deel dit artikel

Lees ook

Wi-Fi 6 router test – vijf snelle routers versus een Wi-Fi 5 router

In deze Wi-Fi 6 router test bekijken we vijf routers. We testen de snelheid, werking en de verschillen vergeleken met Wi-Fi 5. Bekijk de resultaten.

AVM Fritzbox 6660 met Wi-Fi 6

De nieuwe Fritzbox 6660 gebruik maar twee MIMO-streams bij zijn wifiverbindingen, maar die zendt hij wel volgens de nieuwe Wi-Fi 6-standaard.

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er