Linksys Atlas Pro 6 review: prima Wi-Fi 6 mesh-systeem voor thuis

Noud van Kruysbergen
0

In deze review werpen we een blik op de Linksys Atlas Pro 6. Dit is een makkelijk in te stellen Wi-Fi 6-meshsysteem, waarmee je je draadloze netwerk eenvoudig kunt uitbreiden. Je moet door de gedeelde 5GHz-backhaul wel even goed zoeken naar de juiste posities in huis voor het optimale resultaat.

Linksys Atlas Pro 6 review

Linksys Atlas Pro 6 design

De Linksys Atlas Pro 6 MX 5503 set bestaat uit drie MX5500 nodes die jij instelt via de Linksys app. De nodes van de set zijn gelijkwaardig, dus er is geen enkele node die als router fungeert en de andere als satellieten, ze kunnen allebei deze functies vervullen.

Linksys Atlas Pro 6 instellen

Na het inschakelen van één van de nodes, kun je in de app een nieuw wifi-netwerk creëren. De app maakt verbinding via bluetooth, dat kan ook zonder, maar dan moet je het wifi-netwerk van Linksys handmatig verbinden. Na het invoeren van de instellingen van de provider, zal de node proberen verbinding te maken met het internet.

Na het inloggen met je Linksys-account of het aanmaken van een nieuw Linksys-account, wordt de Atlas Pro 6 gekoppeld aan jouw account. Geef het wifi-netwerk een naam en wachtwoord en geef de nodes een locatie, zoals Woonkamer of Werkkamer, om ze te onderscheiden. Je kunt de Atlas-set beheren via je account (en dus via de Linksys cloud) of lokaal via een routerwachtwoord. Hierna is de eerste node actief en kun je er meer toevoegen. In iets meer dan een kwartier heb je het volledige systeem actief.

De verbinding van de Linksys Atlas Pro 6

De Atlas Pro 6 is een dual-band Wi-Fi 6 systeem waarbij de verbinding tussen de nodes – de zogenaamde backhaul – via de 5GHz band loopt (en deelt deze met de gebruikersdata), of via een directe kabelverbinding. De vier netwerkpoorten (één WAN en drie LAN) stellen je in staat om de nodes aan elkaar te koppelen en als switch te gebruiken. Let op: de nodes moeten direct met elkaar verbonden zijn en niet via een switch. Dit kan bij een bestaand bekabeld netwerk met switches een uitdaging zijn.

Je kunt kiezen tussen WPA3 of de gemengde WPA2/WPA3 Personal, je kunt een gastennetwerk instellen, poorten doorsturen, ouderlijk toezicht beheren en andere basis routerfuncties configureren, zoals het instellen van het IP-bereik – standaard is dat 192.168.1.x. Je kunt de Atlas-set in de Bridge-modus zetten om je eigen router te blijven gebruiken en de Linksys-nodes als access points te gebruiken – de routerfuncties van de Atlas zijn dan niet meer actief.

Verder is het belangrijk om de nodes op de juiste locatie te plaatsen, aangezien de backhaul-verbinding de snelheid van je Wi-Fi bepaalt. In de buurt van de hoofdnode bereikten we met OpenSpeedTest op een Synology-NAS snelheden van ongeveer 850 Mbit/s. Bij een muur ertussen daalde de snelheid tot 760 Mbit/s. Bij verder weggelegen satellieten daalde de snelheid verder tot ongeveer 280 Mbit/s. Dit komt doordat de 5GHz-backhaul-verbinding snel zwakker wordt en moet worden gedeeld met het dataverkeer van clients. Dit probleem heb je niet bij een bekabelde backhaul.

Conclusie Linksys Atlas Pro 6 review

Al met al functioneert het Linksys Atlas Pro 6-meshsysteem zoals verwacht, maar het is belangrijk om te experimenteren met de locatie van de nodes, vooral in een omgeving met meerdere Wi-Fi-netwerken. Als je al een Linksys Hydra Pro 6 hebt, dan kun je deze router uitbreiden met behulp van dit mesh-setje.


Ontvang gratis informatie en tips over alles wat met netwerken te maken heeft, schrijf je in voor de nieuwsbrief:

Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.

Linksys Atlas Pro 6 review – plus- en minpunten

+ Makkelijk te installeren
Geen aparte backhaulverbinding
Positionering nodes gevoelig

Linksys Atlas Pro 6  specificaties

FabrikantLinksys, linksys.com
Wifi-technologie802.11ax, WPA2 / WAP3 / WPA2+WPA3, OFDMA AX5400 mesh dual-band 2,4/5 GHz
Aansluitingen1 × gigabit-WAN, 3 × gigabit-LAN
Afmetingen8,5 × 8,5 × 15 cm
Gewicht0,7 kg
Shoplink en prijsBol.com,  adviesprijs van 299 euro

(Deze informatie is afkomstig uit een artikel in c’t magazine)

Lees meer over netwerkapparatuur in c't 06/2024

Meer over

NetwerkenWifi

Deel dit artikel

Noud van Kruysbergen
Noud van KruysbergenNoud heeft de 'American Dream' doorlopen van jongste bediende tot hoofdredacteur van c't, waar hij zo veel mogelijk de diepgang, betrouwbaarheid en diversiteit wil bewaken.

Lees ook

Logitech MX Brio review: webcam voor zakelijke gebruikers én streamers

In deze review nemen we de Logitech MX Brio onder de loep. Dit is een webcam die is gericht op meer dan één doelgroep: zowel fanatieke vergaderaars al...

Samsung Music Frame review: elegante geluidsoplossing voor elk interieur

Samsung heeft een nieuwe streaming-luidspreker uitgebracht, de Music Frame, waarover wij je in deze review meer vertellen.

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er