In deze review werpen we een blik op de Linksys Atlas Pro 6. Dit is een makkelijk in te stellen Wi-Fi 6-meshsysteem, waarmee je je draadloze netwerk eenvoudig kunt uitbreiden. Je moet door de gedeelde 5GHz-backhaul wel even goed zoeken naar de juiste posities in huis voor het optimale resultaat.
Linksys Atlas Pro 6 design
De Linksys Atlas Pro 6 MX 5503 set bestaat uit drie MX5500 nodes die jij instelt via de Linksys app. De nodes van de set zijn gelijkwaardig, dus er is geen enkele node die als router fungeert en de andere als satellieten, ze kunnen allebei deze functies vervullen.
Linksys Atlas Pro 6 instellen
Na het inschakelen van één van de nodes, kun je in de app een nieuw wifi-netwerk creëren. De app maakt verbinding via bluetooth, dat kan ook zonder, maar dan moet je het wifi-netwerk van Linksys handmatig verbinden. Na het invoeren van de instellingen van de provider, zal de node proberen verbinding te maken met het internet.
Na het inloggen met je Linksys-account of het aanmaken van een nieuw Linksys-account, wordt de Atlas Pro 6 gekoppeld aan jouw account. Geef het wifi-netwerk een naam en wachtwoord en geef de nodes een locatie, zoals Woonkamer of Werkkamer, om ze te onderscheiden. Je kunt de Atlas-set beheren via je account (en dus via de Linksys cloud) of lokaal via een routerwachtwoord. Hierna is de eerste node actief en kun je er meer toevoegen. In iets meer dan een kwartier heb je het volledige systeem actief.
De verbinding van de Linksys Atlas Pro 6
De Atlas Pro 6 is een dual-band Wi-Fi 6 systeem waarbij de verbinding tussen de nodes – de zogenaamde backhaul – via de 5GHz band loopt (en deelt deze met de gebruikersdata), of via een directe kabelverbinding. De vier netwerkpoorten (één WAN en drie LAN) stellen je in staat om de nodes aan elkaar te koppelen en als switch te gebruiken. Let op: de nodes moeten direct met elkaar verbonden zijn en niet via een switch. Dit kan bij een bestaand bekabeld netwerk met switches een uitdaging zijn.
Je kunt kiezen tussen WPA3 of de gemengde WPA2/WPA3 Personal, je kunt een gastennetwerk instellen, poorten doorsturen, ouderlijk toezicht beheren en andere basis routerfuncties configureren, zoals het instellen van het IP-bereik – standaard is dat 192.168.1.x. Je kunt de Atlas-set in de Bridge-modus zetten om je eigen router te blijven gebruiken en de Linksys-nodes als access points te gebruiken – de routerfuncties van de Atlas zijn dan niet meer actief.
Verder is het belangrijk om de nodes op de juiste locatie te plaatsen, aangezien de backhaul-verbinding de snelheid van je Wi-Fi bepaalt. In de buurt van de hoofdnode bereikten we met OpenSpeedTest op een Synology-NAS snelheden van ongeveer 850 Mbit/s. Bij een muur ertussen daalde de snelheid tot 760 Mbit/s. Bij verder weggelegen satellieten daalde de snelheid verder tot ongeveer 280 Mbit/s. Dit komt doordat de 5GHz-backhaul-verbinding snel zwakker wordt en moet worden gedeeld met het dataverkeer van clients. Dit probleem heb je niet bij een bekabelde backhaul.
Conclusie Linksys Atlas Pro 6 review
Al met al functioneert het Linksys Atlas Pro 6-meshsysteem zoals verwacht, maar het is belangrijk om te experimenteren met de locatie van de nodes, vooral in een omgeving met meerdere Wi-Fi-netwerken. Als je al een Linksys Hydra Pro 6 hebt, dan kun je deze router uitbreiden met behulp van dit mesh-setje.
Ontvang gratis informatie en tips over alles wat met netwerken te maken heeft, schrijf je in voor de nieuwsbrief:
Linksys Atlas Pro 6 review – plus- en minpunten
+ Makkelijk te installeren
– Geen aparte backhaulverbinding
– Positionering nodes gevoelig
Linksys Atlas Pro 6 specificaties | |
Fabrikant | Linksys, linksys.com |
Wifi-technologie | 802.11ax, WPA2 / WAP3 / WPA2+WPA3, OFDMA AX5400 mesh dual-band 2,4/5 GHz |
Aansluitingen | 1 × gigabit-WAN, 3 × gigabit-LAN |
Afmetingen | 8,5 × 8,5 × 15 cm |
Gewicht | 0,7 kg |
Shoplink en prijs | Bol.com, adviesprijs van 299 euro |
(Deze informatie is afkomstig uit een artikel in c’t magazine)