Lazydocker review: overzicht krijgen van je Docker-containercollectie

Elwin Hodžić
0

Als je veel met Docker-containers op de commandline werkt, raak je al snel het overzicht kwijt. Benieuwd hoe Lazydocker jou kan helpen om overzicht te krijgen van je containercollectie? Lees dan deze Lazydocker – review verder!

Lazydocker - review

Moeizaam proces – Lazydocker – review

Als een Docker-container dwars ligt, kan het oplossen van problemen via de commandline een moeizaam proces zijn en al helemaal  je verschillende containers aan elkaar hebt gekoppeld met Docker Compose.


Ontvang (gratis) informatie en tips over software en hardware, abonneer op ons tijdschrift of schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief:

Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.

Hulpmiddel om het overzicht te bewaren

Lazydocker combineert informatie en commando’s.  Door middel van een grafische interface helpt Lazydocker om overzicht te krijgen van je containercollectie. De applicatie vat de belangrijkste informatie over je containers samen en stuurt commando’s naar de Docker-daemon.

Navigeren – Lazydocker – review

Het programma geeft een lijst van images en volumes. Voor individuele containers of volledige Composeconfiguraties zijn de Dockerfiles, logs, systeem belasting en processen zichtbaar. Navigeren door Lazydocker doe je met je muis of toetsenbord.

Contextmenu

Bijzonder praktisch is het contextmenu dat wordt geopend via de X-toets. Zo kun je direct een container stoppen, opnieuw opstarten, verwijderen of een interactieve shell openen. Ongebruikte beelden kunnen ook op deze manier worden verwijderd.

Aanpassen naar eigen wens

Als je Lazydocker wilt aanpassen aan je eigen wensen, kun je het configuratiebestand bewerken. De tool is ook beschikbaar als een container-image. Lazydocker is gratis te downloaden van de GitHubrepository van de ontwikkelaar.

Lazydocker – review – plus- en minpunten

+ voor Linux, Windows en macOS
+ informatie en commando’s
+ overzichtelijk

Lazydocker specificaties

SystemeissenDocker (Windows, macOS, Linux)
Gratis te downloaden viagithub.com

(Deze informatie is afkomstig uit het artikel in c’t 04, 2022, pagina 25).

Lees meer over software en hardware in c't 06/2024

Meer over

Software

Deel dit artikel

Elwin Hodžić
Elwin Hodžić(Web)redacteur bij c't. Ondanks de studie geschiedenis, altijd al een passie gehad voor alles wat met IT te maken heeft. Sleutelt in zijn vrije tijd graag aan pc’s, van de hardware tot het uitpluizen van de BIOS-instellingen om een pc zo optimaal mogelijk te laten werken.

Lees ook

NAS met Docker voor Nextcloud: installeer je eigen clouddienst

Op een NAS met Docker zet je gemakkelijk een Nextcloud-instantie op, waarmee data letterlijk onder eigen dak blijven. Ontdek hoe je zelf je eigen clou...

Docker met Linux in de praktijk: de kracht van containers

Containertechniek Docker heeft de afgelopen jaren voor een revolutie gezorgd in de manier waarop de we omgaan met softwareinfrastructuren. Maar niet a...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er