Lancom Systems XS-5110F aggregatie-switch met managementopties

Noud van Kruysbergen
0

De XS-5110F is de kleinste van 3 nieuwe aggregatie-switches en biedt alles voor een solide basis. De vele managementopties en praktische gebruikersrollen zorgen voor een overzichtelijk beheer.

Door de toenemende digitalisering zijn er steeds meer IT- en IoT-apparaten die allemaal een netwerkaansluiting moeten hebben. Die worden vaak centraal geaggregeerd – thuis bij een switch in de meterkast, maar bij bedrijven in een rekencentrum. Lancom Systems heeft met de XS-5110F nu een eerste aggregatie- switch voor het zakelijke segment. Hij kan voor verschillende netwerkdistributies gebruikt worden.

Lancom XS-5110F

De XS-5110F heeft acht 10-Gbit SFP+- poorten en twee multi-gigabit koperpoorten. Er is een aparte RJ45-console voor het beheer, evenals een micro-usb-poort voor hetzelfde doel omdat seriële poorten inmiddels steeds minder vaak voorkomen. Via de USB-A-poort kun je bijvoorbeeld firmware updaten of configuratiescripts installeren. De switch werkt met de LCOS SX-firmware, die gebaseerd is op een Linux-kernel – bij het testapparaat was dat 4.14.48.

Lancom Management Cloud

De switch maakt automatisch verbinding met de Lancom Management Cloud, die in Duitsland gehost wordt – maar dat kan ook bij een klant zelf of een managed-service-provider. Aanmelden kan met Google Authenticator als tweede factor. Er is een standaard rechten- en rollenmodel, dat dit moment nog niet gedetailleerd aan te passen is, maar in de praktijk goed werkt. De toegangsgegevens worden door de switch lokaal opgeslagen en versleuteld.

Als de mogelijkheden van de webinterface niet voldoende bieden, kun je scripts uploaden voor meer mogelijkheden. Je kunt via de LMC-GUI nog geen IPv6-adressen instellen, dat kan alleen rechtstreeks op het apparaat zelf. Vanuit LMC kun je een CLI- en GUI-tunnel opzetten als er geen directe SSH of HTTPS-toegang tot de switch mogelijk is. De switch heeft standaard een maand toegang tot LMC, daarna hangen de mogelijkheden van de licentie af.

Statische routing

De switch werkt met het klassieke store-and- forward procedé en biedt ruimte aan 32000 MAC-adressen. Je kunt 4000 actieve VLAN’s aanmaken. Hij kan als VLAN-gateway dienen en inter-VLAN-routing beschikbaar stellen. Op dit moment bieden de switches uit deze serie alleen nog statische routing voor IPv4 en IPv6, maar dynamische routing protocollen zoals Routing Information Protocol (RIP) en Border Gateway Protocol (BGP) en meer gedetailleerdere aanpassingen zijn in de toekomst middels een gratis firmware-update wel mogelijk. Routing virtualisatie op basis van Advanced Routing and Forwarding (ARF) dan wel Virtual Routing and Forwarding (VRF) zit er ook niet in. IPv6-Unicast-Routing is standaard uitgeschakeld.

Het aantal statische routes is voor zowel IPv4 als IPv6 64. Je kunt ook een route-tracking op basis van IP-SLA-checks instellen. Daarnaast is routing op basis van richtlijnen in te richten, om hosts bijvoorbeeld naar een alternatieve Next Hop om te leiden.

Voor het aansluiten van eindapparaten of accesspoints op de afzonderlijke poorten zijn de securitymechanismen op access-laag handig. Daardoor is het bijvoorbeeld mogelijk om IEEE 802.1X in combinatie met een RADIUS-server inclusief dynamische VLAN-assignments te gebruiken.

DHCP-server

Deze switch kan als DHCP-server dienen, maar met beperkte functies. In de praktijk zal hij meer als DHCP-relay-agent worden gebruikt, als de VLAN-gateway op de distributie- switch een DHCP-relay in de richting van de centrale DHCP-server heeft. Diensten die je niet gebruikt kun je wel deactiveren.

Om overbelasting van bepaalde kanalen te voorkomen, kun je met Weighted Random Early Detection (WRED) het dataverkeer voor bepaalde klassen afremmen. Met een Strict Priority Queuing kunnen latentiekritische applicaties zoals VoIP en realtime Videoover- IP voorrang krijgen.

De XS-5110F van Lancom Systems is een solide basis voor digitalisering, met omvangrijke management-opties. Hij krijgt gratis updates en heeft vijf jaar garantie. Op de downloadpagina van Lancom Systems staan geen checksums voor de firmwareversies, want die worden door de switch zelf gecontroleerd.

Pluspunten

+ uitgebreide managementopties
+ bruikbare gebruikersrollen

Minpunten

– geen IPv6 bij LMC

 

Lancom Systems XS-5110F
fabrikantLancom
aansluitingen10 10-Gbit netwerkpoorten, 2 serieel
licentieLMC € 240/1 jaar, € 900/5 jaar
beheerLMC, TACACS+, SSH, SSL, SNMPv3
energieverbruik / geluidsproductie20-34W / 32 dBa
prijs€ 2200

 

Wil je op de hoogte blijven van het laatste IT-nieuws en de nieuwste online-artikelen? Meld je dan hier aan voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.

 

 

Meer reviews lees je in c't 08-09/2024

Deel dit artikel

Noud van Kruysbergen
Noud van KruysbergenNoud heeft de 'American Dream' doorlopen van jongste bediende tot hoofdredacteur van c't, waar hij zo veel mogelijk de diepgang, betrouwbaarheid en diversiteit wil bewaken.

Lees ook

Chromecast met Google TV review: beter dan de Chromecast (Ultra)?

In deze review bespreken we of de Google Chromecast met Google TV, die beschikt over een eigen grafische interface, apps en een afstandsbediening, han...

NordVPN review: hoe goed & veilig is deze ‘duurdere’ VPN nou echt?

NordVPN is al meer dan tien jaar actief als commerciële VPN-dienst, waardoor het een van de langstbestaande spelers in de branche is. Maar hoe prestee...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er