Kobo Elipsa 2E review: e-reader met extra functionaliteiten en opties

Marco den Teuling
0

Inhoudsopgave

  In de review werpen we een blik op de Kobo Elipsa 2E. Dit is Kobo’s tweede Elipsa e-reader die op diverse punten verbeterd is en heeft een geheel vernieuwde stylus voor het maken van notities.

  Kobo Elipsa 2E review

  Scherm en behuizing

  Het scherm van de Elipsa 2E heeft een grootte van 10,3 inch en is gehuisvest in een eenvoudige zwarte plastic behuizing die niet erg luxueus oogt. Dit houdt het gewicht beperkt, en de profiellijnen aan de achterkant en de brede rand aan één van de zijkanten zorgen ervoor dat je het apparaat goed kunt vasthouden in de portretstand. Het scherm draait automatisch mee als je het apparaat kantelt, dus je kunt zelf bepalen aan welke kant je de rand wilt hebben of dat je liever in de landschapsmodus leest. Je hebt ook de mogelijkheid om het scherm vast te zetten, het lettertype en de lettergrootte aan te passen en andere aspecten van de lay-out te wijzigen.

  Comfortabel lezen

  De Elipsa 2E is uitgerust met ComfortLight Pro, net als de Libra 2, dat het blauwe licht uit het achtergrondlicht filtert. Dit kan ook automatisch gebeuren naarmate je bedtijd nadert. Bij het lezen misten we echter de optie om fysieke knoppen te gebruiken om door de pagina’s te bladeren; dit moet via het aanraken van het touchscreen gebeuren.

  Opties voor leesmateriaal

  Er zijn verschillende opties om leesmateriaal op het apparaat te krijgen, zoals het overzetten via USB-C, synchronisatie met Dropbox, het opslaan van webpagina’s via Pocket, of het aanschaffen van (luister)boeken via de Kobo-webshop of een Kobo Plus-abonnement. Uiteraard wordt ook Adobe Digital Editions ondersteund voor het lezen van geleende of gekochte boeken, en Kobo biedt ondersteuning voor diverse EPUB-varianten en andere bestandsformaten zoals MOBI en CBZ. De ingebouwde Wi-Fi 5 voldoet voor het downloaden van relatief kleine bestanden. Ondersteuning voor Google Drive is aangekondigd.

  Handige stylus

  De meegeleverde stylus voelt luxer aan dan de e-reader zelf en ligt prettig in de hand. Je kunt de stylus eenvoudig opladen via USB-C en ermee schrijven of schetsen gaat soepel. Je kunt notities maken in eigen bestanden, zoals pdf’s die ondertekend moeten worden of artikelen die je leest. Daarnaast kun je je eigen notitieblokken maken met formules en schetsen. Het omzetten van handgeschreven tekst naar getypte tekst werkt goed. Notitieblokken kunnen worden geëxporteerd naar Dropbox of een pc, maar er zijn beperkte mogelijkheden voor het exporteren van notities in andere bestandsformaten. De magnetische bevestiging van de stylus aan de brede rand van de behuizing is helaas vrij zwak, en voor veilige opslag is de Elipsa 2E sleepcover (die 70 euro kost) bijna een noodzakelijke aankoop.

  Conclusie Kobo Elipsa 2E review

  Als je alleen op zoek bent naar een e-reader, biedt bijvoorbeeld Kobo’s eigen 7-inch Libra 2 dezelfde functies in een handzamer formaat, maar dan waterdicht, met fysieke bladerknoppen en voor de helft van de prijs. De Elipsa 2E is vooral interessant als je veel gebruik wilt maken van de notitiemogelijkheden of specifiek op zoek bent naar een e-reader met dit grote formaat.

  Kobo Elipsa 2E review: plus- en minpunten

  + Notities maken gaat soepel
  + Ondersteunt veel bestandsformaten
  Prijzig & zwaar als e-reader

  Kobo Elipsa 2E specificaties

  Fabrikant

  Rakuten

  Scherm

  10,3″ e-ink Carta 1200-touchscreen, 1404 × 1872 pixels

  Opslagruimte

  32 GB

  Verbindingen

  Wi-Fi 5, Bluetooth, USB-C (data/opladen)

  Meegeleverd

  Koby Stylus 2, USB-A-C-kabel, 2 extra penpunten

  Afmetingen

  19,3 × 22,7 × 0,75 cm

  Gewicht

  390 g

  Shoplink en prijsMediaMarkt, circa 399 euro

  Meer van zulke hardware reviews? Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief:

  Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.

  Meer over

  ebook

  Deel dit artikel

  Marco den Teuling
  Marco den TeulingHad als eerste eigen computer ooit een 16-bit systeem, waar van de 48 kilobyte toch echt niet ‘genoeg voor iedereen’ was. Sleutelt graag aan pc’s, van de hardware tot het uitpluizen van de BIOS-instellingen. Vindt ‘Software as a Service’ een onbedoeld ironische naamgeving.

  Lees ook

  Eizo FlexScan EV3240X review: veelzijdige 4K-monitor voor op kantoor

  De Eizo FlexScan EV3240X is een veelzijdige 31,5 inch 4K-monitor die zich niet specifiek richt op professionele grafische vormgevers of fotografen, ma...

  Tado Slimme Thermostaat X review: nieuw maar ook beter?

  De Duitse fabrikant Tado heeft een compleet nieuwe lijn aan smarthome producten op de markt gezet waaronder een nieuwe slimme thermostaat met de naam ...

  0 Praat mee
  avatar
    Abonneer  
  Laat het mij weten wanneer er