Kingston Fury Renegade DDR5 48 GB review: CUDIMM in de test

Noud van Kruysbergen
0

Inhoudsopgave

    Bij de Kingston Fury Renegade DDR5 CUDIMM-set kun je nog zo’n 10 tot 20 procent extra prestaties behalen door een Intel XMP-profiel in het BIOS van het moederbord te activeren. Daarmee stijgt de snelheid van de standaard 6400 MT/s naar 8400 MT/s voor deze set met 24GB-modules, terwijl de geheugenfrequentie gelijk blijft. Meer over dit nieuwe type werkgeheugen lees je in deze Kingston Fury Renegade DDR5 48 GB-review.

    XMP-profiel activeren voor maximale prestaties

    De twee 24 GB CUDIMM’s (Clocked Unbuffered Dual Inline Memory Modules) van de Kingston Fury Renegade DDR5-set kunnen hogere frequenties bereiken dan standaard DIMM’s. Dat resulteert, zonder overklokken, in hogere snelheden.

    Daarvoor is wel een hogere spanning nodig. In plaats van de gebruikelijke 1,1 volt voor DDR5-geheugen is bijvoorbeeld 1,45 volt vereist. Die spanning wordt bepaald door de profielen in de SPD-EEPROM. De hier geteste Fury-set is gecertificeerd voor XMP 3.0, oftewel Intel’s Extreme Memory Profile. Je moet dit profiel handmatig activeren in de BIOS-instellingen; anders werkt het geheugen op de standaard 1,1 volt en de gangbare JEDEC-snelheid van DDR5-6400 voor CUDIMM’s. In dat geval worden ook de timings gebruikt die als optimaal in het geheugen zijn opgeslagen (CL40-52-52).

    Je moet zelf een XMP-profiel bij de BIOS-instellingen activeren.

    Dat je dat zelf moet doen, is een bewuste keuze van de processor- en moederbordfabrikanten – dan zijn zij niet verantwoordelijk bij eventuele problemen als het systeem door de hogere geheugenfrequentie niet meer betrouwbaar en stabiel werkt.

    Het is overigens goed te beseffen dat het bij CUDIMM’s niet stopt bij het overschakelen naar een ander profiel. Daarnaast kun je nog allerlei overkloktechnieken toepassen die je moederbord ondersteunt om nog meer uit deze RAM-modules te persen, bijvoorbeeld om de geheugenfrequentie omhoog te krijgen – ook op eigen risico natuurlijk.

    Standaard metingen

    Met de standaard Intel-instellingen – dus zonder XMP-profiel – haalde de Renegade-set op een Asus Prime Z870-P Wifi-moederbord met een Intel Core Ultra 7 256K onder Windows, via het commando winsat mem, een prestatiescore van 130,3 GB/s.

    Volgens Taakbeheer in Windows is het werkgeheugen geklokt op 6400 MT/s, wat inderdaad de standaardwaarde is voor CUDIMM’s.

    De meetwaarden voor het sequentieel lezen van 4K-blokken komen met IsMyMemoryOK uit op 12,7 GB/s, terwijl het wegschrijven gebeurt met 9,7 GB/s. De toegangstijden van het geheugen bedragen respectievelijk 1,48 en 1,54 ns.

    Metingen met PCMark 10 – een office-benchmark waarbij het geheugen een minder grote rol speelt – leveren een overall score op van 8.116.

    XMP-metingen

    Wanneer het XMP-profiel in de BIOS-instellingen van het Asus-moederbord is geactiveerd, ligt de winsat-performance op 156,3 GB/s – een stijging van 20 procent. De IsMyMemoryOK-scores voor sequentieel lezen bedragen 14,3 GB/s, zo’n 13 procent hoger dan voorheen. Voor het schrijven wordt 11,0 GB/s gemeten, wat een vergelijkbare winst oplevert.

    Zoals verwacht is de vooruitgang bij PCMark 10 beperkt: de score van 8.259 ligt dicht bij die van het standaardprofiel.

    Toepassingsscenario’s

    Wanneer is het, gezien de snelheidswinst van zo’n 20 procent, de moeite waard om 100 euro of meer extra uit te geven aan CUDIMM’s? Vooral wanneer grote hoeveelheden gegevens tegelijk worden verwerkt en er veel interactie is tussen de processor en het RAM-geheugen, kan snellere RAM zinvol zijn.

    Door de grotere caches in moderne cpu’s is het verschil in de praktijk echter meestal beperkt tot slechts enkele procenten – en dus nauwelijks merkbaar.

    Bij gaming kan die snelheidswinst daarentegen wél een significant verschil maken, vooral vanwege de lagere latenties. Voor deze doelgroep is er bovendien een RGB-versie van deze RAM-set beschikbaar, voor ongeveer 15 euro extra.

    Conclusie Kingston Fury Renegade DDR5 48 GB review

    Voor taken waarbij veel data heen en weer worden verplaatst tussen de CPU en het RAM-geheugen, is het belangrijk te voorkomen dat het RAM een bottleneck vormt. In dat geval zijn CUDIMM-modules, zoals die van de Kingston Fury Renegade DDR5, een goede keuze. Daarmee is zonder overklokken al een snelheidswinst van zo’n 20 procent te behalen.

    Vergelijk je deze modules met standaard DIMM-modules van dezelfde capaciteit, maar die slechts zijn gespecificeerd op 6000 MT/s, dan ben je ongeveer 100 euro duurder uit. Het is dus de moeite waard om te berekenen of die meerprijs in jouw toepassingsscenario loont.

    Kingston Fury Renegade DDR5 48 GB review: plus- en minpunten

    + Snel DDR5-geheugen
    + Ondersteuning XMP-profielen
    Duurder dan DIMM’s

    Kingston Fury Renegade DDR5 specificaties

    FabrikantKingston
    TypeDDR5-CUDIMM
    Grootte2 × 24 GB
    Snelheid (standaard)6400 MT/s
    Snelheid (XMP)8400 MT/s
    Voltage (standaard)1,1V
    Latency (standaard)52-51-51
    Voltage (XMP)1,45V
    Latency (XMP)40-52-52
    ProductcodeKF584CU40RSK2-48
    Shoplink & prijsProShop, circa 330 euro

    Meer van zulke software reviews?

    Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief:

    Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.

    Deel dit artikel

    Noud van Kruysbergen
    Noud van KruysbergenNoud heeft de 'American Dream' doorlopen van jongste bediende tot hoofdredacteur van c't, waar hij zo veel mogelijk de diepgang, betrouwbaarheid en diversiteit wil bewaken.

    Lees ook

    Synology CC400W review: ideaal voor je Synology NAS

    De CC400W van de Taiwanese fabrikant Synology is een AI-ondersteunde camera met een resolutie van 2560 × 1440 pixels bij 30 fps, een microfoon en luid...

    Rollingsquare AirCard Pro & AirNotch Pro review: bluetooth-trackers in de test

    De AirCard Pro en AirNotch Pro van Rollingsquare zijn handige, compacte Bluetooth-trackers: de ene is plat, dun en draadloos oplaadbaar; de andere is ...

    0 Praat mee
    avatar
      Abonneer  
    Laat het mij weten wanneer er