iRobot Roomba Combo J9+ review: veelzijdige robot in een compact jasje

Redactie
0

Inhoudsopgave

    In deze review nemen we de iRobot Roomba Combo J9+ onder de loep. Dit is een stofzuigrobot die ook kan dweilen, met een watertank voor het automatisch vullen met dweilwater voor een maand, en een opvangbak (met zak) met ruimte voor 60 dagen aan stof. En dat alles in een relatief compact jasje.

    iRobot Roomba Combo J9+ review: veelzijdige robot in een compact jasje

    Design

    De iRobot Roomba Combo J9+ is een relatief onopvallende unit: het basisstation is vrij compact (niet al te hoog) en bevat toch voldoende ruimte voor zowel een flinke watertank en een opvangbak voor stof waar je een stofzak in plaatst. De opvangbakken en behuizing, ook van de stofzuigrobot, voelen stevig aan. De behuizing trek je gemakkelijk open aan een stoffen tabje. Bovenop zit een houtkleurig paneel wat netjes oogt in je woonkamer of andere leefruimte.

    Instellen van de iRobot Roomba Combo J9+

    De app neemt je in enkele eenvoudige stappen door het instelproces heen, waarbij je alleen een paar keer op de knop op de stofzuigrobot hoeft te drukken voor de koppeling en bevestiging en klaar is hij. Alleen nog de watertank vullen en een lege stofzak in de opvangbak en hij is klaar voor zijn eerste ronde.

    App en functionaliteit

    Standaard zitten er al favorieten in de app opgenomen om meteen te gaan stofzuigen of stofzuigen en dweilen, maar uiteraard kun je zelf favorieten toevoegen met elk andere instellingen voor het stofzuigen en dweilen. Denk aan de intensiteit of zelfs welke kamers een schoonmaakronde nodig hebben als je niet per se alles onder handen hoeft te laten nemen. SmartScrub inschakelen is bedoeld voor stevige (kleverige) vervuiling die extra aandacht vergt tijdens het dweilen.

    Schema’s en geschiedenis

    Je kunt schema’s maken om de J9+ op eigen houtje regelmatig een schoonmaakronde te laten doen. Ook is er een onderdeel geschiedenis, die bijvoorbeeld ook gebieden toont waar de robot ook de obstakelgebieden vastlegt, die je kunt beoordelen om te zorgen dat de robot leert hoe er schoongemaakt moet worden of dat hij de plekken bewust moet vermijden. Na het beoordelen kan de robot meteen er op uit worden gestuurd om de overgeslagen gebieden alsnog schoon te maken.

    Kaart- en zone-instellingen

    De kaart die de robot maakt is ook bruikbaar om zones in te stellen waar de stofzuigrobot niet mag komen (vermijdzone) of er niet gedweild mag worden. Deze laatste optie is handig voor harde vloeren die niet nat mogen worden, of bijvoorbeeld een ruime(re) marge om tapijten. De laatste soort zone is de schoonmaakzone: gebieden zoals rondom de bank, in de hal of onder de keukentafel, die over het algemeen wat meer vuil aantrekken / bevatten dan de overige plekken in huis.

    Reinigingsinstellingen

    Via de Productinstellingen / Reinigingsvoorkeuren zijn standaard-opties in te stellen voor de reinigingsstappen( 1, 2 rondjes of schoonmaken op basis van het kamerformaat), gedrag bij een volle opvangbak (wel of niet alsnog schoonmaaktaken uitvoeren) , drie verschillende hoeveelheden vloeistof voor het dweilen, het wel of niet gebruiken van de obstakeldetectie en drie verschillende zuigkrachtinstellingen. Als je huisdieren of jonge kinderen hebt is het kinder- en huisdierslot een aanrader, zodat de fysieke knop van de stofzuigrobot wordt geblokkeerd.

    Het dweildoekje plaats je op het eerste oog op een gekke plek: onder een klepje bovenop de stofzuigrobot. De Combo J9+ maakt namelijk gebruik van een dweildoekje dat via een arm van boven naar beneden onder de stofzuigrobot wordt geschoven. Hierdoor kan er bewust tussen stofzuigen en dweilen worden gewisseld, onder andere handig als er tapijt in beeld komt waar uiteraard geen dweil voor nodig is. Overigens is het niet mogelijk om alleen te dweilen: dat is ook niet logisch aangezien je bij losslingerend vuil dit alleen maar zou verplaatsen met de dweilpad: eerst altijd stofzuigen dus, net als bij het ouderwets stofzuigen en dweilen.

    Onderhoud en status

    Een van de overige opties binnen de app is de Product Health, wat laat zien wat de status is van diverse onderdelen van de stofzuigrobot: het aantal uur voor de borsteltjes voor randen en hoeken en de vloertypes, tot het filter en de wasbare schoonmaakpad (voor het dweilen). De tellers zijn te resetten, bijvoorbeeld als je de dweilpad na een flinke dweilbeurt in de was wil doen, of als je nieuwe onderdelen hebt gekocht en deze hebt geïnstalleerd.

    Schoonmaakprestaties

    De J9+ is niet de meest stille robotstofzuiger, maar zijn zuigkracht zorgt wel dat ook bij aardig wat rondslingerend vuil hij goed aan het werk gaat. Op de hogere/intensievere standen krijg je ook nog een zeer grondige kamerreining op een enkele acculading voor elkaar. Maar zoals bij elke stofzuigerrobot heb je nog wel last van ruime(re) marges om bijvoorbeeld stoel- en tafelpoten, waardoor er op sommige plekken net nog even wat vuil buiten schot van de borstels bleef. Ook is het nog steeds opletten met bepaalde randjes en snoeren, alhoewel het beoordelen van die obstakels (zoals eerder beschreven) de robot steeds slimmer maakt.

    Ook bij het dweilen, vooral op de intensievere standen (smartscrub, kreeg de robot de nodige vlekken weggewerkt, maar ook hier weer heb je soms last van wat ruimere marges om objecten waardoor er kleine plekken onaangeraakt blijven.

    De opvangbak voor stof en de watertank zorgen voor zo’n 60 dagen stofzuigen zonder zak te vervangen en 30 dagen dweilen zonder bij te hoeven vullen.

    Het enige waar we soms tegenaan liepen en niet echt een oorzaak voor konden vinden, is een melding bij het starten van een schoonmaaktaak dat er iets fout is gegaan. De foutmelding gaf geen specifieke oorzaak aan. Meestal herstelde de stofzuigrobot zich weer nadat we hem even uit zijn basis hadden getild en weer terug op zijn plek zetten.

    Conclusie iRobot Roomba Combo J9+ review

    De iRobot Roomba Combo J9+ is een stofzuig- en dweilrobot die grondig te werk gaat en sowieso zo’n twee maanden zonder handmatig ingrijpen water aanvoert en stof afvoert voor zijn taken. Net als elke andere stofzuigrobot blijven er hier en daar wat kleine randen buiten schot van zijn schoonmaakacties. De app oogt overzichtelijk en biedt alle opties die voor het schoonmaken en onderhouden van de stofzuigrobot nodig zijn. Het design ziet er netjes uit en hij oogt erg degelijk, maar is wel een tikje luid.

    iRobot Roomba Combo J9+ review: plus- en minpunten

    +Prima zuig- en dweilresultaat
    +Fijne app, zelflegend/vullend
    ±Wat luid, soms onbekende fouten

    iRobot Roomba Combo J9+ specificaties

    FabrikantiRobot
    Schoonmaakfunctiesstoffen, dweilen
    Afmetingen robot8,7 × 34,8 × 34,8 cm
    Gewicht robot4,07 kg
    Gewicht basis9,94 kg
    Shoplink & prijsBol.com, circa 799 euro

    Meer van zulke hardware reviews?

    Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief:

    Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.

    Deel dit artikel

    Lees ook

    Streamingdienst voor films en series: Netflix, Amazon & co vergeleken

    Behalve Netflix als streamingdienst voor films en series, heb je nu ook Apple TV+, Disney+, Amazon Prime Video en lokale aanbieders. We vergelijken de...

    Beste streaming box of streaming stick voor Netflix, HBO Max en meer

    Netflix, ViaPlay of meer streamen, maar je tv heeft geen (goede) apps? Bekijk de vergelijkende review en kies de beste streaming box.

    0 Praat mee
    avatar
      Abonneer  
    Laat het mij weten wanneer er