iPhone 8 (Plus), de laatste klassieker?

Redactie
0

Met het uitbrengen van de iPhone 8 (Plus) heeft Apple weer het een en ander verbeterd aan haar smartphone en nieuwe functies toegevoegd. Het wachten is echter nog het meest op een ander model, de iPhone X.

De prijs van de iPhone 8 is als vanouds hoog: 809 en 919 euro zijn nog altijd meer dan wat je voor de meeste high-end smartphones met Android betaalt. Met een abonnement kun je dat bedrag echter over 1 of 2 jaar uitsmeren.

Net als bij de 7 verschilt de Plus-versie op enkele gebieden van de ‘normale’ variant: naast het grotere display (5,5 in plaats van 4,7 inch) zit er een dubbele camera in en 3 GB RAM in plaats van 2. Als je meer dan 64 GB aan opslag wilt, moet je bij losse aankoop 170 euro bijbetalen voor de 256GB-versie. Er zit geen mini-jack op, maar om een traditionele headset aan te sluiten krijg je er een adapter bij. De meegeleverde headset heeft al een passende stekker voor op de Lightning-aansluiting.

De iPhone 8 kan draadloos opladen. Apple koos in dit geval niet voor een eigen standaard, maar voor het veelgebruikte Qi. Het opladen gaat op die manier overigens niet veel sneller als met de meegeleverde (en vrij zwakke) 5V-voeding. De aluminium achterkant is vervangen door glas. Daarmee neemt het gewicht ook toe, beide telefoons zijn met zo’n 150 respectievelijk 200 gram vrij zwaar.

Scherm

Aan de resolutie van het IPS-scherm is met 325 respectievelijk 400 dpi weinig veranderd. Wel wordt met DCI-P3 een uitgebreide kleurruimte ondersteund, die echter alleen wordt ingeschakeld als de content (films en foto’s) die ook heeft. Je kunt hem niet handmatig activeren, zodat de meeste tijd sRGB ingesteld is.

Er kunnen nu HDR-video’s worden afgespeeld. In eerste instantie waren er nog problemen met tone-mapping. Je kunt de optie ‘Download HDR-video’s’ dan beter uitschakelen bij Instellingen/Video’s. De maximale helderheid in de automatische modus is met zo’n 600 cd/m2 hoog. Dat is prima onder direct zonlicht, temeer omdat het glas van het display niet zo extreem spiegelt.

Usual stuff

Er zijn andere (eerder verwachte) verbeteringen in de performance en de camera. Wat het eerste betreft, nam het resultaat bij de door ons gebruikte benchmarks met een kwart toe. Bij multithread is dat zelfs bijna het dubbele. Het systeem kan nu namelijk alle kernen tegelijk gebruiken. Ook de gpu-performance is toegenomen. Het aantal fps van Apples eerste eigen gpu is twee keer zo hoog – bij veeleisende tests is dat nog steeds een derde meer.

Verder zorgt de nieuwe camerasensor in beide telefoons voor prachtige foto’s. De detailresolutie is bij weinig licht beter geworden en de kleuren komen natuurlijker over. Naast de standaardcamera is de 8 Plus nog uitgerust met een telelens. In portretmodus wordt uit de opnames met beide lenzen een fraai bokeh berekend. Video-opnames zijn nu ook mogelijk in 4K met 60 fps. De slowmotionfunctie haalt 240 fps in Full HD.

In de schaduw

Met de aankondiging van de iPhone X houdt Apple de ontwikkelingen rond haar smartphone warm. Als er geen al te grote problemen met de productie optreden zal deze telefoon in november uitkomen. Na 10 jaar zal gebroken worden met het redelijk traditioneel design dat de iPhone altijd had. In dat opzicht is de 8, die door de gekte rondom de X een beetje aan de zijlijn staat, de good old en goedkopere variant.

Meer lezen?

In ons aankomende nummer hebben we de twee nieuwe reeds verkrijgbare iPhones uitgebreider gesproken.

c’t 12/2017 zal rond 9 november bij de abonnees op de deurmat vallen en vanaf 14 november ligt hij in de winkel of is hij te bestellen via onze webshop.

 

Meer over

iPhone

Deel dit artikel

Lees ook

Logitech MX Brio review: webcam voor zakelijke gebruikers én streamers

In deze review nemen we de Logitech MX Brio onder de loep. Dit is een webcam die is gericht op meer dan één doelgroep: zowel fanatieke vergaderaars al...

Samsung Music Frame review: elegante geluidsoplossing voor elk interieur

Samsung heeft een nieuwe streaming-luidspreker uitgebracht, de Music Frame, waarover wij je in deze review meer vertellen.

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er