Inkjet printer HP Envy 5030 review

Marco den Teuling
2

Inhoudsopgave

Voor net geen 70 euro heb je al een inkjet printer waarmee je ook kunt scannen en kopiëren. Heb je voor die prijs een goede printer? We testen de HP Envy 5030 en kijken ook naar de verbruikskosten.

De fraai ogende Envy 5030 heeft veel ruimte nodig. De voorkant wordt alleen opgesierd door een klein zwart-wit touchscreen en de aan-uitknop. De afgesloten papierlade kan 100 vellen normaal papier bevatten. Een geheugenkaart-lezer of usb-poort voor aansluiten van usb-sticks (usb-host-functie) ontbreekt. De klep van de scanner kun je niet hoger plaatsen aan de kant van de scharnieren (voor het scannen van dikke boeken).

De inkjet printer is dankzij het touchscreen en de overzichtelijke menu’s gemakkelijk te bedienen. Wat ons ook beviel was de uitgebreide webinterface, met instellingen voor de printer, het netwerk en de beveiliging. Via de browser kun je bovendien scans starten en de resultaten downloaden als JPEG of PDF.

inkjet printer HP Envy 5030 review test

Ingebruikname

Bij de Envy 5030 hoort een gratis inkt-abonnement voor 15 pagina’s per maand (HP Instant Ink). Bij de installatie ga je voor de eerste maand al snel richting die limiet: bij de registratie voor Google Cloud Print en HP Connected worden zowel de aanvraag als een bevestiging afgedrukt. Bij HP Connected krijg je een uniek adres waar je per e-mail print-opdrachten heen kunt sturen.

Het afdrukken vanaf mobiele apparaten werkt probleemloos. De wifi-verbinding werkt ook via de 5GHz-band, wat voor printers bijzonder is. Rechtstreeks op een pc aansluiten via usb kan ook. In de Wifi-Direct-modus werkt de printer als toegangspunt en kun je een smartphone er rechtstreeks mee verbinden. De Envy kan de benodigde WPA-sleutel handig via bluetooth uitwisselen met de smartphone, zodat je niets van het display over hoeft te typen.

Verbruikskosten

Bij installatie op de pc wordt verwezen naar HP Instant Ink. Maak je daar geen gebruik van, dan zijn de verbruikskosten nogal hoog met circa 18,7 cent per ISO-normpagina. Als je je echter aanmeldt bij HP Instant Ink, betaal je een maandelijks bedrag om een vooraf gekozen aantal pagina’s per maand te printen. Het maakt niet uit of dat een tekstpagina is of een pagina-vullende foto. De kosten per ISO-pagina komen dan op 6 tot 3,3 cent per pagina (bij abonnementen van 50 tot 300 pagina’s per maand).

Je printer vertelt HP dat je inkt bijna op is en dat er nieuwe cartridges opgestuurd moeten worden. Die worden per pakketpost afgeleverd, voordat ze nodig zijn. Bij de cartridges zit ook een gefrankeerde retourenvelop. HP zegt de lege cartridges te recyclen. Er zijn geen jaarlijkse kosten en je kunt op elk moment kosteloos online annuleren of het abonnement wijzigen. De printer moet wel met internet verbonden zijn om het aantal afgedrukte pagina’s en de inktvoorraad door te seinen.

Afdrukken en scannen

De Envy print vlot en levert ook in conceptmodus al goed leesbare resultaten. Kies je voor de stille modus dan gaat het tempo omlaag, maar print hij ook duidelijk stiller. De Envy drukt automatisch dubbelzijdig af. Dubbelzijdig printen gaat vlot, ondanks lange droogtijden. Pas als je kiest voor de maximale resolutie heeft de Envy echt veel tijd nodig: een pagina met grafieken duurt dan bijna 9 minuten, een A4-foto meer dan een kwartier. Op fotopapier gaat het iets sneller: de ietwat donkere afdruk toont daarbij veel details en goede kleuren.

Tekst kopieert de Envy met een bruikbare kwaliteit. Bij afbeeldingen zijn strepen in grijsvlakken zichtbaar. Foto’s worden wel randloos gekopieerd, maar met lichte strepen. Scans van foto’s waren zoals verwacht te verscherpt en misten detail, in scans van grafieken zat te weinig rood. HP levert geen OCR-software mee.

Conclusie

Als je weinig print of kopieert en niet veel wilt uitgeven aan een multifunctionele printer doe je geen miskoop met deze printer. Positief is ook dat de Envy combipatronen gebruikt, waarin inktcartridge en printkop zijn gecombineerd. Als na langere tijd niets afdrukken er inkt in de printkop is opgedroogd, heb je bij je nieuwe cartridge meteen een verse printkop. Daardoor kun je probleemloos blijven printen.

De Envy is vooral interessant met het abonnement op inktcartridges, zonder dat zijn de verbruikskosten te hoog. Met het inbegrepen abonnement heb je een betrouwbare printer inclusief inkt voor 15 pagina’s per maand. Druk je meer af dan neem je een ander abonnement en hoef je je niet meer druk te maken over inktcartridges want die krijg je automatisch thuis.

HP Envy 50030

Multifunctionele inkjet printer
FabrikantHP, www.hp.com/nl
Resolutie fotoprint / scannen4800 × 1200 dpi / 1200 x 1200 dpi
Airprint / Android Print / Mopria v / v/ v
Afmetingen, gewicht44,5 × 57 × 13 cm, 5,4 kg
Shoplink en prijsHP Envy 5030, circa 70 euro

Meer over

Printers

Deel dit artikel

Marco den Teuling
Marco den TeulingHad als eerste eigen computer ooit een 16-bit systeem, waar van de 48 kilobyte toch echt niet ‘genoeg voor iedereen’ was. Sleutelt graag aan pc’s, van de hardware tot het uitpluizen van de BIOS-instellingen. Vindt ‘Software as a Service’ een onbedoeld ironische naamgeving.

Lees ook

Logitech MX Brio review: webcam voor zakelijke gebruikers én streamers

In deze review nemen we de Logitech MX Brio onder de loep. Dit is een webcam die is gericht op meer dan één doelgroep: zowel fanatieke vergaderaars al...

Samsung Music Frame review: elegante geluidsoplossing voor elk interieur

Samsung heeft een nieuwe streaming-luidspreker uitgebracht, de Music Frame, waarover wij je in deze review meer vertellen.

2 Praat mee
avatar
  Abonneer  
nieuwsteoudste
Laat het mij weten wanneer er
Willem Van Maercke
Lezer
Willem Van Maercke

Niks dan problemen met dit toestel. Vlotte verbinding via Bluetooth: forget it. Geef mij maar een printer die ik met een kabeltje rechtstreeks kan aansluiten op mijn laptop

Freddy
Lezer
Freddy

mijn toestel ENVY 5032 geeft blijvend aan dat mijn papierlade open staat terwijl dit niet zo is !