Infuse 7 review: breid je Apple TV 4K uit naar een UHD-mediacenter

Elwin Hodžić
0

In deze Infuse 7 review werpen wij een blik op een app waarmee je video’s vanaf je NAS af kunt spelen op je Apple TV 4k.

Infuse 7 review: breid Apple TV 4K uit naar een UHD-mediacenter


Ontvang informatie en tips over hardware en software, abonneer op ons tijdschrift of schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief:

Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.

Achterstand op de concurrenten

Apple TV 4K blijft op één punt achter bij streamingspelers als Amazon Fire TV en Google Chromecast. Je kunt Apple TV 4k namelijk niet als een mediaspeler voor content van een NAS gebruiken. In tegenstelling tot modellen van Roku komt Apple’s box niet met een eigen app voor dit toepassingsgebied. Helaas is de gratis Kodi mediacenter-software ook niet voor dit doel beschikbaar.

Waarom is Kodi niet mogelijk op Apple TV?

Volgens de specificaties van Apple bevat Kodi onderdelen die niet zijn toegestaan. Voorbeelden hiervan is de ondersteuning voor gebruikers om add-ons en plug-ins te installeren. De VLC Media Player is als gratis tvOS-alternatief beschikbaar in de App Store, maar alleen in een afgeslankte versie die HDR-beelden en 3D-geluid niet ondersteunt.

Met de mediacenter-app Infuse 7 lijkt dit probleem verholpen te zijn. In de test overtuigde deze mediacenter zich met een grote verscheidenheid aan formaten en waren er maar een paar foutjes aanwezig.

Infuse speelt 4K-video’s van de NAS in alle denkbare formaten en containers af op de Apple TV, dus ook van ISO-images. Als je een geschikte televisie hebt, kun je ook content afspelen met een groter contrastbereik (High Dynamic Range). De app kent niet alleen het statische formaat HDR10. Ook kent Infuse de dynamische variant Dolby Vision met HDR-informatie voor elk afzonderlijk beeld.

Een bijzonder kenmerk van de Apple TV 4K is dat hij de inkomende audiotracks niet alleen doorgeeft via HDMI, maar deze zelfs decodeert. Op deze manier stuurt de Apple TV 4K voorbereide audiogegevens in meerkanaals PCM-formaat naar de AV-receiver. Dit geldt ook als je Infuse gebruikt als afspeelsoftware voor je eigen bestanden. Bovendien werkte dit ook feilloos in de test met Dolby Digital- en DTS-tracks.

Ondertiteling met Infuse 7

Degenen die graag films in het origineel met ondertiteling bekijken, zullen blij zijn dat Infuse de ondertiteling zowel in de videocontainer integreert als de ondertiteling afspeelt vanuit afzonderlijke SRT-bestanden die de teksten inclusief tijdcodes bevatten. Daarnaast kan de verticale positie van de ondertitels (in het frame) worden gewijzigd, bijvoorbeeld voor projecties in de beeldverhouding 1.85:1 of 2.35:1.

Infuse heeft ook een functie om ondertitels met een vertraging in te faden, waardoor asynchroniciteiten worden gecompenseerd met wat er op het scherm gebeurt. Alleen de Apple TV-versie heeft niet de mogelijkheid om ondertitels rechtstreeks van de OpenSubtitles-website te downloaden, die beschikbaar is bij de versies voor Macs en iOS-apparaten.

Infuse doet het niet alleen goed met de formaten die voor elke NAS-speler verplicht zijn, maar schittert ook en vooral in de freestyle: als mediacentersoftware. Het sorteerde de films en series die op de NAS beschikbaar waren. Bovendien werden de series ook gesorteerd op de seizoenen en afleveringen. Het ordent in één keer de passende omslagillustraties van internet en stelt de collectie op een visueel aantrekkelijke manier voor.

Voor elke titel krijg je een overzicht van de cast en crew en een korte synopsis. Ook is het fijn dat je afleveringen die je al hebt gezien kunt markeren, zodat de volgende aankomende aflevering van elke serie altijd op de startpagina wordt gepresenteerd. In het geval van films maakt een extra sortering op genre en classificatie het gemakkelijker om de volgende titel te selecteren.

Als je Infuse op meerdere Apple-apparaten gebruikt, is het zelfs mogelijk om via iCloud een synchronisatie te maken. Dit maakt het onder andere mogelijk om het afspelen van een video op het ene apparaat te starten en op een ander apparaat voort te zetten op het punt waar het werd onderbroken.

Conclusie Infuse 7 review

Infuse 7 is op dit moment zonder twijfel de beste speler voor de Apple TV 4K. Dat de Apple-box met Infuse de nederlaag moet toegeven aan het duo Shield TV (Pro) en Kodi als het gaat om het afspelen van (UHD) Blu-ray-rips met HD-audio, verandert daar niets aan.

Met een goed werkende Dolby Atmos-uitgang met Dolby Digital Plus, Dolby Vision-ondersteuning en AV1-decodering in 4K onderscheidt de Apple TV 4K met Infuse 7 zich van de meeste streamingspelers op de markt als het gaat om het afspelen van video’s vanaf een NAS .

Infuse 7 review – plus- en minpunten

+ werkt goed als mediacenter
+ ondersteunt veel formaten
Ondersteunt wel minder dan Shield TV + Kodi

Infuse 7 specificaties

ProtocollenSMB1/2/3 (met wachtwoord)
Geschikt voortvOS 13+, macOS 11.0+, iPadOS 14.0 of iOS 14.0
Te downloaden viafirecore.com (€ 0,99/maand, € 9,99/jaar, € 84,99 eenmalig)

(Deze informatie is afkomstig uit het artikel in c’t 06, 2022, pagina 27.)

Lees meer over software in c't 07/2024

Meer over

AppleSoftware

Deel dit artikel

Elwin Hodžić
Elwin Hodžić(Web)redacteur bij c't. Ondanks de studie geschiedenis, altijd al een passie gehad voor alles wat met IT te maken heeft. Sleutelt in zijn vrije tijd graag aan pc’s, van de hardware tot het uitpluizen van de BIOS-instellingen om een pc zo optimaal mogelijk te laten werken.

Lees ook

SwitchBot S10 review: robotstofzuiger met een zelfreinigingssysteem

De SwitchBot Floor Cleaning Robot S10 die we in deze review bekijken is een veelzijdige robotstofzuiger die stofzuigt, dweilt én bovendien ook zichzel...

Chromecast met Google TV review: beter dan de Chromecast (Ultra)?

In deze review bespreken we of de Google Chromecast met Google TV, die beschikt over een eigen grafische interface, apps en een afstandsbediening, han...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er