iiyama Prolite XCB3494WQSN-B1 review: monitor voor alles

Alieke van Sommeren
0

In deze iiyama Prolite XCB3494WQSN-B1 review kunnen we vooropstallen dat deze 34-inch curved monitor alles in huis heeft om productief te kunnen zijn: prettig veel pixels, USB-C-docking en een KVM-switch.

iiyama Prolite XCB3494WQSN-B1 review


Ontvang gratis informatie en tips over hardware, schrijf je in voor de nieuwsbrief:

Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.

Het design van de iiyama Prolite XCB3494WQSN-B1

Het 34-inch grote curved scherm heeft dunne randen en de veel voorkomende tweepunts voet. In hoogte verstellen gaat soepel. Het scherm is niet zijwaarts te draaien, maar dat zul je niet veel willen doen met een curved scherm waar je echt recht voor moet zitten. Als je het scherm wel moet kunnen draaien, wordt het investeren in een goede monitorarm.

Het scherm van de iiyama Prolite XCB3494WQSN-B1

Met de beeldverhouding van 21:9 en 3440 bij 1440 pixels (UWQHD) heb je aardig veel werkruimte tot je beschikking. Het scherm bevat een VA-panel dat is gematteerd. De kleuren ogen prima en dankzij de kromming heb je geen irritante vertekening in de hoeken en blijf je gefocused op die fikse spreadsheet of de omgeving met vijanden in je first-person shooter.

Het scherm vroeg bij het voor het eerst aanzetten meteen of we USB-C wilden activeren. Dat was  zo gepiept, maar wel met de melding dat het wat extra watt kost. Via de USB-C-poort koppel je bijvoorbeeld je laptop en krijg je tot 65 watt aan Power Deli­very tot je beschikking.

Bediening van de iiyama Prolite XCB3494WQSN-B1

De bediening gebeurt door een combinatie van knoppen rechts achterop waar je vingers natuurlijk op vallen en direct toegang bieden tot de power, volume­knoppen en inputselecte en met een daarboven geplaatste joystick navigeer je snel door de uitbreide menu’s.

Neem even de tijd om door alle opties heen te lopen, onder andere om te controleren of Freesync (Premium, met een range tussen de 48 kHz en 120 Hz) aan staat bijvoorbeeld.

Aansluitingen met de bijbehorende resoluties en framerate

Via het aansluiten op de HDMI-poort haal je tot 100 Hz op de maximale reso­lutie. De 120 Hz haal je wel als je terugschakelt naar 2560 bij 1440 pixels. Displayport gaat zonder morren tot het maximum van 120 Hz op de native schermresolutie.

Let er ook even op dat als je de USB-C-­overdrachtssnelheid van USB 2.0 naar USB 3.0 zet via het menu van het scherm, de volledige schermresolutie met 120 Hz dan niet ondersteund wordt.

Bij de aansluitingen heb je naast HDMI, Displayport en USB-C ook een netwerkpoort, waardoor je direct je internetverbinding doorsluist naar bijvoorbeeld je laptop. De ingebouwde luidsprekers zijn voldoende voor een beetje achtergrondmuziek en een gesprek volgen gaat ook prima.

Conclusie

Eigenlijk biedt het scherm alle kenmerken die je wilt voor productief werken,  een potje gamen en alles daar ­tussenin.

iiyama Prolite XCB3494WQSN-B1 – plus- en minpunten

+ veel werkruimte
+ KVM-switch, USB-C-docking
multi-inzetbaar: werk en gamen

iiyama Prolite XCB3494WQSN-B1 – specificaties

Fabrikantiiyama, iiyama.org
Panel34 inch VA curved, 3440×1440, mat
Refreshrate120 Hz
Aansluitingen1 × HDMI, 1 × Displayport, 1 × USB-C 3.2 gen1, ethernet, usb-hub (2 × up, 3 × down), 3,5mm-jack, voeding
Shoplink en prijsInformatique, circa 450 euro

 

Lees uitgebreide reviews van monitoren en andere hardware in c't 06/2024

Meer over

Monitoren

Deel dit artikel

Alieke van Sommeren
Alieke van SommerenTypen geleerd op een 8086 met DOS 5.0 en al vroeg zelf aan het pc-(ver)bouwen geslagen. Speelt graag pc-games, houdt van gadgets en klikt ook wat rond op een MacBook.

Lees ook

Iiyama ProLite XUB2792UHSU Ultra-HD-monitor

De ProLite XUB2792UHSU is een 27inch Ultra HD-monitor. Hij heeft een IPS-panel, veel aansluitmogelijkheden en is ergonomisch instelbaar.

Review: de XUB2492HSU van iiyama is een degelijke no-nonsense monitor

De iiyama XUB2492HSU is geen opvallende krachtpatser, maar doet wat hij doen moet – en goed. We bespreken vaak enorme monitoren met ultrabrede beeldve...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er